Nostaljik tatlar
KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI(4 Kişilik)
1 paket ekmek kadayıfı, 1 kg tozşeker, yarım limonun suyu, 200 gram kaymak, su
Ekmek kadayıfını geniş bir fırın tepsisine alın. 4 su bardağı suyu bir tencerede kaynatıp ekmeklerin ıslanması için üzerine gezdirin. Şerbet için tozşeker, 5 su bardağı su ve yarım limonun suyunu kaynatın. Islatılmış olan ekmeklerin üzerine şerbeti gezdirin. Hava alabilmesi için bıçak ile birkaç yerinden delin. Tepsiyi ocak üzerine yerleştirip pişirmeye başlayın. Tepsiyi ara sıra sallayarak şerbetin iyice koyulaşması sağlayın. Ekmekler renk değiştirdikten sonra yarım su bardağı ılık su ilave edip orta ateşte 4 dakika daha pişirin. Ekmekleri servis tabağına alıp soğuduktan sonra kaymakla birlikte servis yapın.
Nostaljik tatlar
ZEYTİNYAĞLI PIRASA(6 Kişilik)
1 kg pırasa, 2 adet havuç, 1 çay bardağı zeytinyağı, yarım kahve fincanı pirinç, 2 adet kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, bir buçuk su bardağı soğuk su
Pırasaları temizleyip verev olarak üç parmak genişliğinde doğrayın. Havuçları temizledikten sonra halka doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye koyup üzerine pırasa ve havuçları ekleyin ve ara sıra karıştırarak 5 dakika soteleyin. Yıkanmış pirinci ve suyu ekleyin. Tuz ve şekerini koyduktan sonra 30-35 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Nostaljik tatlar
ŞEHRİYE ÇORBASI(6 Kişilik)
1 çorba kaşığı tereyağ, 2 adet sivribiber, 2 adet domates, 5 su bardağı su, 1 çay bardağı arpa şehriye, maydanoz, tuz
Tereyağını tencereye aktarıp eritin. Üzerine doğranmış sivribiber ve domatesleri katıp 5 dakika pişirin. Ardından suyu ekleyip, kaynatın. Tuzunu ayarlayın. Su kaynadığında arpa şehriyeyi ilave edin. Arpa şehriye pişince ince kıyılmış maydanozu atıp, altını kapatın. 1-2 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak çorbayı dinlendirdikten sonra servis yapın.
Nostaljik tatlar
TAVUK ETLİ BOSTAN KEBAP(6 Kişilik)
6 adet küçük boy bostan patlıcanı, 6 adet tavuk budu, 1 çay kaşığı tozşeker, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 su bardağı tavuk suyu, 100 gram tereyağı, 5 çorba kaşığı mısırözü yağı, 1 çorba kaşığı soya sos, 100 gram arpacık soğanı, 1 adet havuç, 1 adet kırmızı biber, 6 adet mantar, 1 adet büyük boy domates, 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 su bardağı kırmızı şarap, 1 su bardağı su, yarım çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kekik, 200 gram dil peyniri
Bostan patlıcanları alacalı soyun. Alt ve üst kısmını düzgünce kesin. Patlıcanları yayvan bir tepsiye dizin. Üzerine zeytinyağı, tavuk suyu ve tozşekeri ekleyin. 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen patlıcanları sudan çıkartıp boş bir fırın tepsisine dizin. Başka bir tencerede tereyağını eritip mısırözü yağını ekleyin. Kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini ve soya sosunu ekleyip etler pembeleşene kadar soteleyin. Havucu küp küp, dolmalık biberi jülyen, mantarları ince dilimler halinde doğrayın. Sırasıyla arpacık soğanları, havuçları, dolmalık biberi ve mantarları ekleyin. 1-2 dakika kadar birlikte soteleyin. Domatesin kabuğunu soyup çekirdeklerini çıkartın ve ince ince kıyın. Domates, un ve salçayı tencereye ekleyip karıştırın. Kırmızı şarap ve suyu ilave edin. Son olarak tuz ve kekiği ekleyip karıştırın. 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Patlıcanların ortasını karnıyarık şeklinde açın ve karışımı içlerine doldurun. Üzerine rendelenmiş dil peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında dil peyniri eriyene kadar 5-6 dakika bekletip sıcak olarak servis yapın.
Nostaljik tatlar
YUFKALI TAVUK(4 Kişilik)
2 adet tavuk göğsü, 5 adet yufka, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 5 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber, tuz, su
Tavuk göğüslerini tencereye koyup, tuzlu suda haşlayın. Bu arada yufkaları yapışmaz yüzeyli tavada ya da sac üzerinde kızartıp, incecik kesin. Kenarlı tepsiye ya da yayvan bir güvece yufkaları yayın. Haşlanan tavuğu da didip, haşlanmış nohutla beraber yufkaların üzerine yayın. Tavuğu haşladığınız suya dövülmüş sarmısakları ekleyin. Tavuk etlerinin üzerine suyu gezdirin. Tereyağını eritip, pulbiberi yağda yakın ve yufkaların üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar