Mutluluk ve keyif için
En karamsar anımızda bile mutluluk veren çikolata ile hem şık hem de lezzetli tarifler...
ÇİKOLATA SOS
2 adet (80’er gramlık) bitter çikolata, 1 litre süt, 2 su bardağı tozşeker, 2 kahve fincanı kakako, 2 paket vanilya
Süt, tozşeker, kakao ve vanilyayı bir tencereye alın. Çok kısık ateşte çırpma teli ile çırparak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra arada sırada karıştırarak, 1-1.5 saat pişirin. İyice koyulaşıp sos kıvamına geldikten sonra tencereyi ocaktan alın. Çikolatayı ilave edip, eritin. Üzerinin kaymak tutmaması için sos soğuyana kadar sürekli karıştırın. Hemen kullanmayacaksanız saklamak üzere kavanoza doldurun ve buzdolabında muhafaza edin.
Mutluluk ve keyif için
KARAMELLİ PROFİTEROL (6-8 Kişilik)
Şu hamuru için: 1 su bardağı su, 2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı, 2 tatlı kaşığı tozşeker, bir tutam tuz, 1 su bardağı un, 3 adet yumurta, iç malzeme için: 2 paket (80’er gramlık) bitter çikolata, 1 çay bardağı krema, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 paket vanilya, yarım çay bardağı dövülmüş antepfıstığı, karamel için: 1 su bardağı tozşeker, 3 çorba kaşığı su, 1 tatlı kaşığı limon suyu
Öncelikle şu hamuru için suyu bir tencereye alın ve ateşe oturtun. İçine tereyağı, tozşeker ve tuzu ilave edip, kaynamaya bırakın. Kaynayınca tencereyi ocaktan alın ve unu ekleyip, bir çırpıcı ile iyice çırpın. Büyük bir yumak olunca ılınmaya bırakın. Ilınınca teker teker yumurtaları ilave edip, bir yandan da topaklanmaması için çırpıcı ile sürekli çırparak una yedirin. Daha sonra karışımı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak erik büyüklüğünde sıkın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin ve soğuyup, kıtır olması için fırının içinde kapağını açmadan bekletin. 2 İç malzeme için iri parçalara ayrılmış çikolata ve kremayı bir tencereye alıp, çok kısık ateşte çikolata eriyene kadar karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp, içine tereyağı ve vanilyayı katın. Karışım soğuyana kadar sürekli karıştırın ve antepfıstığını ekleyin. Soğuyan şu hamurlarının içine bu karışımı çay kaşığı yardımıyla doldurun. 3 Karamel için tozşekeri küçük bir tencereye alın ve kısık ateşte şekeri erimeye bırakın. Şeker erimeye başlayınca su ve limon suyunu katın. Arada bir karıştırarak karamel renginde hafif koyu ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Dörtlü gruplar halinde hazırladığınız ballı pastacıkların üzerine kıvama gelen karamel sostan birer çorba kaşığı gezdirin ve servis yapın.
Mutluluk ve keyif için
BEYAZ BÜYÜ (20 Adet)
1 su bardağı fındık, 3 adet yumurta, 1 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı mısır gevreği, 1 çay bardağı pirinç patlağı veya yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı vanilya, 2 çorba kaşığı un, üzeri için: 2 paket (80’er gramlık) beyaz çikolata
Fındığı yapışmaz yüzeyli bir tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Soğuduktan sonra kırık pirinç tanesi büyüklüğünde olacak şekilde robottan geçirin. Derin bir kasede yumurta ile tozşekeri çırpın ve robottan geçirdiğiniz mısır gevreğini ekleyin. Fındık, pirinç patlağı veya yulaf ezmesi ile vanilyayı da ilave ettikten sonra tüm malzemeyi karıştırın. Karışımdan birer çorba kaşığı alıp, unlanmış tepsiye aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerine benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı gezdirin ve soğuduktan sonra servis edin.
Mutluluk ve keyif için
ÇİKOLATA DOLGULU AY ÇÖREĞİ (30 Adet)
Hamuru için: 1 çay bardağı sıvıyağ, 125 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı tozşeker, 1 çay kaşığı mahlep, 1 adet fındık büyüklüğünde dövülmüş damla sakızı, 1 paket (10 gram) instant maya, aldığı kadar un, iç malzeme için:bir buçuk su bardağı ufalanmış kek, 1 adet yumurtanın akı, yarım kahve fincanı süt, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 çay bardağı damla çikolata, 1 çay bardağı dövülmüş antepfıstığı, 2 çorba kaşığı kakao, 1 çay bardağı tozşeker, 1 kahve fincanı granül meyve şekerlemesi, yarım çay kaşığı tarçın, 3-4 adet doğranmış portakal kabuğu şekerlemesi, üzerine: 1 adet yumurta sarısıü 1 çay bardağı file fındıkü 1 çay bardağı file badem
Hamur için yoğurma kabına tereyağı, sıvıyağ, yumurta, süt, tozşeker, mahlep, damla sakızı ve instant mayayı koyup, karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Yoğurma kabının ağzını bir kapakla örtün ve mayalanması için 3-4 saat dinlendirin. İç malzeme için ufalanmış kek, yumurta akı, süt, ceviz, damla çikolata, antepfıstığı, kakao, tozşeker, granül meyve şekerlemesi, tarçın ve portakal kabuğu şekerlemesini derin bir kapta karıştırın. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde ince olacak şekilde açıp, bir ucuna 1 tatlı kaşığı dolusu iç harç koyun. Önce rulo yapın, daha sonra ay şekli verip, yağlanmış ve unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamur ve iç harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Ay çöreklerinin üzerine yumurta sarısı sürüp, file fındık ve file badem serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri