Mutfağımızdan lezzet seremonisi
ŞİVEYDİZ(5 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk çay bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
100 gram kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım soğan
5 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
Tuz karabiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
Bir tutam nane
1-2 dal taze kekik
Hazırlanışı:
Buğday ve nohudu bir gece önceden ayrı kaplarda ıslatın. Eti küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını tencereye alıp ince doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine eti ilave edin ve suyunu salıp çekene dek karıştırarak pişirin. Et suyu, buğday, nohut, tuz ve karabiber ilave edin. Tüm malzeme iyice yumuşayana dek pişirin. Yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu karıştırın. Ocaktan almadan önce karışımı çorbaya katın. Bir iki taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Üzeri için tereyağını kızdırıp pulbiber ve naneyi yakın. Çorbanın üzerine gezdirin ve kekikle süsleyerek servis yapın.
Mutfağımızdan lezzet seremonisi
MERCİMEKLİ BÜRYAN PİLAVI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
Yeteri kadar su
Yarım çay bardağı tatlı badem
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığıtereyağı
100 gram kuzu eti
Bir buçuk su bardağı et suyu
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 dal maydanoz
Tuz karabiber
Hazırlanışı:
Pirinci tuz eklenmiş ılık suda yarım saat bekletin. Bademleri kaynar suda 10 dakika tutup, kabuklarını soyun. Daha sonra badem ve dolmalık fıstığı birer çorba kaşığı sıvıyağda ayrı ayrı kavurun. Tereyağını bir tencereye alıp küçük küpler halinde doğranmış eti, suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine pirinci ilave edin ve birkaç dakika kavurun. Et suyu ve üzümü ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Suyunu çekince mercimek, badem, dolmalık fıstık ve kıyılmış maydanoz katıp karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu koyup, kapağını kapatın. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
Mutfağımızdan lezzet seremonisi
ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI REZENE KÖKÜ(5 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg kök rezene
1 adet patates
1 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım soğan
2 diş kıyılmış sarmısak
1 adet küçük boy portakal
Yarım su bardağı su
2 dal maydanoz
2 dal dereotu tuz
Hazırlanışı:
Rezene, patates ve havucu irice doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğranmış soğan ve sarmısağı soteleyin. Sırasıyla üzerine havuç, rezene ve patates ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Birkaç dakika sote edip suyu ekleyin. Tencerenin üzerine sebzelerin kararmasını önlemek için ıslak bir yağlı kağıt yerleştirip, kapağını kapatın. 20 dakika pişirip ince doğranmış portakalı tencereye ekleyin. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra kıyılmış maydanoz ve dereotu ile servis yapın.
Mutfağımızdan lezzet seremonisi
VİŞNELİ PAZI GÜVEÇ(5 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg pazı
Yeteri kadar su
Bir buçuk çay bardağı dondurulmuş vişne
300 gram orta yağlı kuzu kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
1 adet rendelenmiş domates
7 dal kıyılmış maydanoz
Tuz karabiber
1 su bardağı sıcak et suyu
Üzeri için:
1 adet domates
Yarım su bardağı soğuk et suyu
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
Kıyılmış dereotu
Hazırlanışı:
1Pazıyı kaynar suda yumuşayana dek haşlayın ve süzüp soğuk sudan geçirin. Saplarını kesip kenara alın. Soğanı ikiye bölün. Yarısını ince kıyın, yarısını piyazlık doğrayın. Kıymanın üzerine, yarım çay bardağı vişne, yıkanıp süzülmüş pirinç, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş domates, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Vişneli harçla sarmaları hazırlayın. Kalan pazı yaprağı ve saplarını kapaklı bir güvecin dibine yerleştirin. Piyazlık doğranmış yarım soğanı ekleyin. 4 Sarmaları güvece yerleştirin. Kalan vişneleri üzerine ekleyin. 1 su bardağı et suyunu katın. Güvecin kapağını kapatıp 1 saat kısık ateşte pişirin. 5 Üzeri için, domatesin kabuklarını soyup küp doğrayın. Et suyu, un, yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve küp doğranmış domatesi karıştırıp sarmaların üzerine gezdirin. Bir iki taşım kaynatın. Ocağı kapatıp yemeği 10 dakika demlendirin. Kıyılmış dereotu serperek servis yapın.
Mutfağımızdan lezzet seremonisi
PORTAKAL SOSLU VE KESTANELİ EKMEK KADAYIFI(5 Kişilik)
Malzemeler:
200 gram hazır ekmek kadayıfı
200 gram kestane püresi
150 gram kaymak
2 dal taze nane
Sosu için:
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
3 çorba kaşığı tozşeker
Yarım kahve fincanı soğuk su
1 tatlı kaşığı nişasta
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Ekmek kadayıfını ocağa uygun bir tepsiye koyun. Şerbet için şekerin yarısını bir tencereye alın. Sürekli karıştırarak, eriyip bal rengi alana dek kısık ateşte pişirin. Üzerine kalan şeker ve suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu katıp tepsideki ekmek kadayıfının üzerine dökün. Tepsiyi kısık ateşte yanan ocağa oturtun. Kenarlardaki şerbeti kaşıkla kadayıfın üzerine gezdirerek kadayıf şişene dek pişirin. Arada bir tepsiyi hafifçe sallayın. Ocaktan alın ve soğuyunca arasına kestane püresini yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Sos için portakal suyunu bir tencereye alıp üzerine şekeri ekleyin. Kaynamaya başlayınca soğuk suda açtığınız nişastayı ekleyin. Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğutun. Servis tabağının dibine portakal sos koyun. Üzerine ekmek kadayıflarını yerleştirin. Kaymak eşliğinde nane ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar