Mantar ile 9 lezzet
Kiremitte Mantar Tarifi (5 kişilik)
1 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
350 gram küçük boy mantar
1 adet orta boy domates
1 adet orta boy haşlanmış havuç
2 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri veya dil peyniri
KÜP doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleştirelim. 1 Mantarları 4'e keselim. 2 Soğanlara ilave edip, mantarların suyu çekilene dek kavurmaya devam edelim. 3 Domatesi doğrayıp ekleyelim. Ardından dilimlenmiş havuçları ve doğranmış sivri biberleri mantarlara ilave edelim. 8-10 dakika daha kavuralım. Tuz ve karabiberi katıp, tavayı ocaktan alalım. Mantarlı harcı bir fırın kabına boşaltalım. 4 Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpelim. Isıtılmış 200 derece fırında, kaşarlar eriyene dek pişirelim. Servis yapalım.
Mantar ile 9 lezzet
Sürpriz Mantar Tarifi (6 kişilik)
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı bira
2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yumurta, un, nişasta, bira ve tuzu pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Yıkayıp kuruladığınız mantarları büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde kesin. Derin bir kapta sosla bulayın (mantarları kırmadan). Bol kızgın yağda, kaşıkla tek tek alarak kızartın. Sürpriz mantarları sıcak, ılık ya da soğuk servis yapabilirsiniz.
Mantar ile 9 lezzet
Mantar Sote Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg mantar
1 adet soğan
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı biber
2 adet dolmalık biber
Tuz, kimyon, karabiber
SOĞANI jülyen şeklinde doğrayın. Kıyılmış sarmısakla birlikte tavaya alın ve zeytinyağını ilave edip, 1-2 dakika soteleyin. Jülyen doğranmış kırmızı biber ve dolmalık biberi de ilave edip, birkaç kez çevirin. Mantarın zarını soyun ve sildikten sonra dilimleyin. Biberli karışıma ekleyin ve mantar suyunu salıp çekene kadar sotelemeye devam edin. Tuz, kimyon ve karabiber ekleyip, ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Piliç Wellington Tarifi (1 kişilik)
1 adet piliç bonfile
4 adet chanterel mantarı,
4 adet istiridye mantarı,
4 adet porçini mantarı
4 adet kestane mantarı
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı soğan
2 diş sarmısak
1 adet milföy hamuru
1 adet yumurtanın sarısı
Tuz,
karabiber
Morel sos için:
5 adet morel mantarı
Yarım su bardağı demi glass sos
Servis için:
Sebze garnitür
MOREL sos için, morel mantarlarını dilimleyin. Demi glass sos ile kaynatın. Piliç bonfileyi tuz ve karabiberle tatlandırıp, yapışmaz yüzeyli kızgın tavada kızartın. Mantarları dilimleyin. Zeytinyağında, ince kıyılmış sarmısak ve soğanla birlikte soteleyin. Mantarlı karışımı bonfilenin içine yayın. Bonfileyi rulo biçiminde sarıp, üzerini milföy hamuru ile kaplayın. Yumurta sarısını hamurun üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Morel sos ve sebze garnitürle birlikte servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Yengeçli Mantar Çorbası Tarifi (2 kişilik)
2 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı su
1 çay kaşığı zencefil
2 adet taze soğan
30 gram yengeç eti
2 çorba kaşığı mısır
2 adet taze mantar,
2 adet istiridye mantarı,
2 adet chanterel mantarı
2 adet şitake mantarı
1/4 adet dolmalık biber
Tuz,
karabiber
TAVUK suyu ve 1 su bardağı suyu bir tencereye alın. İnce doğranmış taze soğanları ve 1 çay kaşığı zencefili ekleyip kısık ateşte kaynatın. Mısırların yarısını mikserle püre haline getirip çorbaya ilave edin ve karıştırın. Mantarları dilimleyip, soteleyin. Yengeç etini iri parçalar halinde doğrayıp mantarlar ve kalan mısırlarla birlikte çorbaya ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Kırmızı biber dilimleri ile birlikte servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Mantarlı Rulo Biftek Tarifi (1 kişilik)
130 gram biftek
2 çorba kaşığı küp
doğranmış soğan
2 diş sarmısak
Tuz, karabiber
2 adet chanterel mantarı
2 adet istiridye mantarı
2 adet kestane mantarı
2 adet porçini mantarı
Kızartmak için: Sıvıyağ
Yarım su bardağı demi glass sos
Servis için: Patates püresi
BİFTEĞİ döverek inceltin. Tüm mantarları dilimleyerek soğan ve ince kıyılmış sarmısakla birlikte soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Karışımı bifteğin içine yayıp, rulo şeklinde sarın ve kürdanla tutturun. Kızgın yağda kızartın. Üzerine demi glass sosu gezdirip, sosu çekene kadar pişirin. Servis tabağına patates püresini yayın. Üzerine bifteği yerleştirip servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Sebze Yatağında Mantarlı Patates Dolması Tarifi (2 kişilik)
2 adet patates
Kızartmak için:
Sıvıyağ
2 adet chanterel mantarı
2 adet porçini mantarı
2 adet kestane mantarı
2 adet istiridye mantarı
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 adet havuç
1 adet kabak
3-4 adet taze fasulye
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz,
karabiber
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Domates sos için:
1 adet domates
1 diş sarmısak
Tuz,
karabiber
PATATESLERİ soyup, içlerini oyun. Yağda kızartın. Mantarları dilimleyerek küp doğranmış soğan ve sarmısakla birlikte soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Bu karışımı patateslerin içine doldurun. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, peynir eriyene kadar bekletin. Bu arada kabak, havuç ve fasulyeleri jülyen doğrayın. Tereyağını bir tavada eritip sebzeleri soteleyin. Sebzeleri servis tabağının ortasına yayın. Patatesleri dilimleyip sebzelerin üzerine oturtun. Domates sos için domatesi rendeleyin. Rendelenmiş sarmısak, tuz ve karabiberle kaynatın. Servis tabağının kenarına domates sosu gezdirip, servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Cevizli, Rokfor Peynirli Mantar Salatası Tarifi (2 kişilik)
1/4 adet göbek salata
3-4 dal roka
3-4 yaprak lollorosso
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
2 adet chanterel mantarı
2 adet istiridye mantarı
2 adet kestane mantarı
1 adet şitake mantarı
1 diş sarmısak
2 adet ceviz içi
30 gram rokfor peyniri
Tuz,
karabiber
GÖBEK salata, roka ve lollorossoları iyice yıkayıp küçük parçalara ayırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp yeşilliklerin üzerine gezdirin. Mantarları dilimleyip soteleyin ve yeşilliklerin üzerine yerleştirin. Cevizleri kavurup, ince kıyılmış sarmısakla birlikte salataya ekleyin. Küp doğranmış rokfor peynirini en üste yayıp servis yapın.
Mantar ile 9 lezzet
Mantar Çeşitlemeleri Sarımsak ve Maydonoz Sos İle Tarifi (1 kişilik)
50 gram istiridye mantarı
50 gram şitake mantarı
50 gram şantarel mantarı
50 gram porçini mantarı
2 diş sarımsak
2 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Zeytinyağını tavaya alıp kızdırın. Mantarları tavada soteleyin. Mantarların pişmesine yakın, ince kıyılmış sarmısakları ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Biraz daha soteleyip, tavayı ocaktan alın. Kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar