Lezzetli bir balık:Sardalya
Orta yağlı bir balık olan sardalya; omega-3, protein, demir, fosfor, potasyum, kalsiyum ve çinko bakımından zengindir. Kılçıklı yapısına rağmen lezzeti için tercih edilen sardalya, “ateş balığı” olarak da adlandırılır. Del Mare Restaurant’ın aşçıbaşısı Mehmet Ferhat Yorulmaz, sardalyalı leziz tarifler hazırladı.
Stilist: Sibel ERDEM Fotoğraflar: Erkin ÖN
SARDALYA KUŞU 4 kişilik
Yarım kg sardalya 2 adet soğan, 3 adet domates 100 gram kaşar peyniri 1 tatlı kaşığı soya sosu, karabiber
Sardalyayı ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Soğan ve domatesi rendeleyin. Elinizle sıkıp suyunu başka bir kaba alın ve içine rendelenmiş kaşar peyniri, soya soyu, karabiber katın. Tüm malzemeyi karıştırın ve 1 adet balığın içine 1 tatlı kaşığı bu karışımdan yayıp, üzerine başka bir balık kapatın. İç harç ve sardalya bitene kadar aynı işleme devam edin. Izgarada önlü arkalı kızarttıktan sonra sıcak olarak servis yapın. Sardalya: Geniş sürüler halinde gezen ve “plankton” denilen deniz canlılarını yiyerek beslenen sardalya, hamsinin yakın akrabasıdır. Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde yaşayan sardalyanın en lezzetli zamanı temmuzekim ayları arasıdır. Türlerine göre “bayağı sardalya”, “kulaklı sardalya” ve “benekli sardalya” olmak üzere üçe ayrılır. Küçüğüne “papalina” denen sardalyanın, ızgarası, tavası, buğulaması, pilakisi ve kağıt kebabı güzel olur. Taze olarak tüketilen sardalya, kurutularak, tuzlanarak, tütsülenerek veya konserve yapılarak saklanır.
Lezzetli bir balık:Sardalya
SAROZ USULÜ SARDALYA
4-6 kişilik
1 kg sardalya, 1 demet roka 1 adet küçük boy marul 1 adet limon, 2 adet patates 14 adet kiraz domates 1 çay kaşığı tane karabiber
Üzeri için: 1 çay bardağı su 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limonun suyu, tuz
Orta büyüklükte bir güvecin dibine yıkanmış roka yapraklarının tamamını ve marul yapraklarının yarısını yerleştirin. Kılçığı çıkarılmış balığı dizin. En üste iri doğranmış limon ve patates, ortadan ikiye kesilmiş kiraz domates ile kalan marul yapraklarıyla, karabiberi gelişigüzel yerleştirin. Üzeri için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın ve sebzeli balığın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler