Yunan mutfağıyla tanışmanın vakti geldi
Mizithro Bureki Tarifi (14 kişilik)
24 adet baklavalık yufka
850 gram lor peyniri
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
3 çay kaşığı limon suyu
1 adet çubuk tarçın
ŞERBET için tüm malzemeyi bir kaba alıp kaynatın. Kıvam alınca ocaktan alın. Tarçını içinden çıkarın ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde lor peyniri, tarçın, ceviz, yumurta ve tozşekeri karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayıp, eritilmiş tereyağı sürün. Üzerine peynirli karışımın bir kısmını yayıp, rulo şeklinde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Fırından alıp, sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirin. Şerbeti çekene dek dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.
Komşudan lezzetler
Kubeyde Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg kıyma
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 adet rendelenmiş soğan
Tuz,
karabiber
5 dal maydanoz
Kıymayı zeytinyağında kavurup, çukur bir kaba alın. Üzerine yumurtaları, ince kıyılmış maydanoz, un, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi ekleyin. Malzemeler özleşene dek karıştırın. Yumurta tavasının her bir çukuruna zeytinyağı sürün. Bir çorba kaşığı dolusu kıymalı harçtan doldurun. Kaşıkla bastırarak, çukurun şeklini almasını sağlayın. Kısık ateşte köftelerin her iki tarafını pişirin.
Aşçının notu: Kıymalı harcı elinizde ya da kışıkla şekillendirerek, yumurta tavası yerine normal tavada da pişirebilirsiniz.
Komşudan lezzetler
Savore Tarifi
1 adet kuzu ciğeri
Tuz, karabiber, un
Zeytinyağı
Taze biberiye
Sulandırılmış üzüm sirkesi
Kuzu ciğerinin zarını temizleyin. Kuşbaşı iriliğinde doğrayın. Kevgire aktarıp, akan suyun altında yıkayın. Suyun süzülmesi için bir süre kevgirde bekletin. Üzerine tuz, karabiber ve un serpin. İyice harmanlayıp, unun ciğerlerin her yerine bulaşmasını sağlayın. Yeterince zeytinyağını tavaya aktarın. Zeytinyağı kızdığında ciğerleri ilave edin ve kızartın. Kızarmış ciğerleri tavadan çıkardıktan sonra bir kısmını tek sıra olacak şekilde başka bir kaba aktarın. Üzerine bir sıra halinde taze biberiye dizin. Tekrar ciğer dizin. Bu işlemi en üstte taze biberiye olacak şekilde tamamlayın. Ciğerleri pişirdiğiniz yağı biberiyelerin üzerine dökün. Biberiyelerin üzerini bir parmak geçecek kadar su katılmış üzüm sirkesini ilave edin. 1 gün bekletip, soğuk servis yapın.
Komşudan lezzetler
Kabak Çiçeği Dolması Tarifi (4 kişilik)
16 adet kabak çiçeği
3 adet soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
3-4 çorba kaşığı su
Tuz, karabiber
5-6’şar dal maydanoz, dereotu
ve taze nane
1 adet domates
DOLMANIN iç harcını hazırlamak için öncelikle soğanları yemeklik şekilde doğradıktan sonra yarım su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye dek kavurun. Sonrasında yıkadığınız pirinci ve 3-4 çorba kaşığı suyu ekleyin. Pirinç yumuşadığında tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze naneyi ilave edin. Bir-iki dakika piştikten sonra ocaktan alın. Sabahın erken saatlerinde toplanmış kabak çiçeklerini sadece suya batırarak temizleyin. Daha sonra içlerini hazırladığınız dolma harcıyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tencere dibinin tutmasını önlemek için dilimlediğiniz domatesleri tencereye yerleştirin. Domateslerin üzerine de doldurulmuş kabak çiçeklerini dizdikten sonra kalan yarım bardak zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirip 10 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis yapın
Komşudan lezzetler
Kuzu Etli Ebegümeci Tarifi (2 kişilik)
3 bağ ebegümeci
2 su bardağı et suyu
300 gram kuzu eti
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
6 adet arpacık soğan
1 adet ince kıyılmış soğan
2 diş sarmısak
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı tozşeker
EBEGÜMECİNİ iyice yıkadıktan sonra süzmeye bırakın. Et suyunu bir tencereye alarak kaynatın. Ardından küp kestiğiniz kuzu etini ilave edip, 20 dakika kadar pişirin. Ayrı bir tavada zeytinyağını, arpacık soğanı, küçük doğranmış soğanı pembeleşinceye dek soteleyin. İnce kıydığınız sarmısağı soğanlara ilave edip 3-4 dakika daha çevirin. Pişen kuzu etlerini süzüp soğan ve sarımısaklı soteye ekleyin. Sonrasında süzdüğünüz etin suyundan 4 çorba kaşığı alarak etlere ilave edin. 15 dakika daha pişirin. Son olarak ebegümecini, tuzu, karabiberi, tozşekeri de etlere ekledikten sonra 10 dakika pişirerek servis yapın.
Komşudan lezzetler
Selanik Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
6 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Yarım su bardağı kakao
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
3 paket karanfil
1 çay kaşığı tarçın
Yarım portakalın
rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı portakal suyu
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı ceviz
Şerbeti için; 1 su bardağı su
1 su bardağı tozşeker
2-3 damla limon suyu
ŞERBETİ hazırlamak için suyu ve tozşekeri bir kapta şeker eriyene dek kaynatın. Kaynayan şerbeti ocaktan almaya yakın limon suyunu ilave ederek bir-iki taşım daha kaynatın. Derin bir kapta yumurtaları çırptıktan sonra galeta ununu ekleyin. Daha sonra kakaoyu, vanilyayı, kabartma tozunu, karanfili, tarçını, portakalın rendelenmiş kabuğunu, portakal suyunu ve tozşekeri ilave ederek çırpma işlemine devam edin. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine dökerek üzerine iri çekilmiş ceviz serpin. 190 derece fırında içi pişinceye dek 20 dakika tutun. Fırından aldığınız tatlının üzerine sıcak şerbeti dökerek servis yapın
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri