Işgın sebzesinin şaşırtan faydaları!
Kent yaşamında sofralarımızda yeri olmayan ışgın, aslında Anadolu insanının pek de yabancı olmadığı bir sebze. Araştırmalar ışgının sağlığa birçok faydası olduğunu söylüyor.
Üzerinde birçok araştırma yapılan ışgının sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Üstelik bu pek bilmediğimiz bitki ile çeşit çeşit yemekler, tatlılar, reçel ve şurup yapılıyor.
Işgın sebzesinin şaşırtan faydaları!
Taze sürgünleri C vitamini açısından zengin olan ışgının, selenyum düzeyi de beslenme açısından yeterli oranda. Işgının halk tıbbında kullanılışı oldukça yaygın: Mideyi kuvvetlendirir. Kusmayı önler. Tanen bakımından zengin (yüzde 8-10) olan kökleri müshil (iç sürdürücü) değil, ishal önleyici (bir başka deyişle kabız etkili ya da peklik verici) özelliğe sahiptir.
Işgın sebzesinin şaşırtan faydaları!
Taze iken dış kabuğu soyularak sebze gibi yenen gövde kısmı, bazı yörelerde sindirimi kolaylaştırıcı olarak yemeklerden sonra alınıyor. Diyabet, kolesterol ve mide hastalıkları için kullanılıyor. Ayrıca ışgın kökü kurutulup öğütüldükten sonra, yoğurtla karıştırılıp yüzdeki sivilce ve lekelere karşı da kullanılıyor.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri