İçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
İçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
Çilekli tatlı köfte
(4-6 kişilik)
? 10 adet büyük boy çilek ? 500 gram hurma ? 1 su bardağı toz antepfıstığı ? 3 çorba kaşığı tahin ? 1 su bardağı toz bisküvi
KIYILMIŞ hurma, toz fıstık, tahin ve bisküviyi yoğurun. Karışımdan ceviz iriliğinde parça koparıp elinizde yuvarlayın. Daha sonra baş parmağınızla içini oyun. Çileğin yaprak kısmı dışarıda gövdesi içinde kalacak şekilde hurmalı harcın içine yerleştirin. Kontrol ederek her tarafını kapatın. Kalan çilekleri de aynı şekilde hazırlayıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Soğuk olarak servis yapın.
İçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
Dondurmalı çilek rüyası
(10-12 kişilik)
? 500 gram çilek ? 4 adet yumurta ? Bir buçuk su bardağı tozşeker ? 1 çay bardağı süt ? 1 çay bardağı sıvıyağ ? 5 çorba kaşığı un ? 1’er paket kabartma tozu ve vanilya
? 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ? 1 çay bardağı kaju fıstığı ? 1 kg Maraş dondurması
1 YUMURTA ve tozşekeri iyice çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın.
2 Ayrı bir yerde un, kabartma tozu, vanilya ve Türk kahvesini eleyip karıştırın.Kıyılmış kaju fıstığı ilave edip harmanlayın. Unlu karışımı yumurtalı karışımın üzerine ekleyip karıştırın. Hamuru yağlı kağıtla kaplanmış fırın
tepsisine döküp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek pişirin. Kek ılınınca enlemesine ortadan ikiye kesip soğumaya bırakın.
3 Dondurmayı hafif yumuşatıp, bir kat kekin üzerine yarısını yayın. Üzerine doğranmış çilekleri serpiştirin. Kalan dondurmayı üzerine yayın. İkinci kat keki kapatıp, elinizle iyice bastırın. Derin dondurucuda 1 saat dinlendirin. Dilimleyip dileğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
sofra22
İçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
Çilekli pratik cheesecake
(6-8 kişilik)
? 500 gram çilek ? 2 paket kakaolu bisküvi ? 250 gram 1 çorba kaşığı tereyağı ? 3 su bardağı süt ? 4 çorba kaşığı un
? 3 adet yumurta sarısı ? 300 gram labne peyniri
1 BİSKÜVİYİ robottan geçirip toz haline getirin. 250 gram tereyağını ekleyip iyice yoğurun. Yağlı kağıtla kaplanmış orta boy dikdörtgen bir kalıba, kenar yükseltisi biraz fazla olacak şekilde bastırarak yayın. Buzdolabına yerleştirip, 1 saat dinlendirin.
2 Ayrı bir yerde süt, un, 1 çorba kaşığı tereyağı ve yumurta sarısını sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp, çırparak soğutun. Labne peyniri ekleyip çırpmaya devam edin. Sütlü karışımı buzdolabından aldığınız tabanın üzerine yayın. Çilekle süsleyip, yeniden buzdolabına yerleştirin. 10-15 dakika dinlendirip servis yapın.
İçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
? Ülkemizde bu leziz meyvenin 6 çeşidi yetiştirilir. Bunlar; iri meyveli “frenk çileği”, turfanda yetişen “sera çileği”, aroması yüksek olan “Arnavut çileği”, genelde reçel yapımında kullanılan “Ereğli Osmanlı çileği”, Bursa’da yetiştirilen ve toplam çilek yetiştiriciliğinin yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan “Bursa çileği” ve ormanlarda yabani olarak yetişen “yaban çileği” dir.
TARİF DETAYİçinden çilek geçen muhteşem lezzetler
Çilek hakkında bilinmeyenler…
? Çilek, limondan fazla C vitamini içerir. Ayrıca dalında ne kadar çok kalırsa, o derece C vitamini barındırır ve tadı lezzetli olur. ? Düzenli olarak tüketildiğinde öğrenme kapasitesini geliştirir. ? Vücudu temizleyen doğal şeker kaynağıdır. ? Çekirdekleri meyvesinin dışında olan tek meyvedir. ? Fazla tüketildiğinde alerjiye neden olabilir.