Harika 14 rulo lezzet
Kestaneli Zebra Rulo Pasta Tarifi (10 kişilik)
4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
½ kahve fincanı ılık su
½ kabartmatozu
Kreması için:
2 su bardağı süt
1/2 subardağı şeker
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 paket şanti
Üzeri için:
1 paket şanti
1 çay bardağı süt
Süsü için:
15 yaprak çikolata
15 tane kestane
Yumurtalar,şekerle beş dakika mikser yardımıyla çırpılır.Un,kabartmatozu,su eklenerek beş dakika daha mikserle çırpalır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve hazırladığımız harçı eşit şekilde kağıdın üzerine yayalım.180 derecede önceden ısıtılmış fırında on dakika pişirelim. Sıcakken rulo yaptığımız pandispanyayı biraz bekletelim.
Tencerede iki bardak sütü yarım bardak şekerle kaynatalım. Ayrı bir kasede yumurta, iki kaşık un bir miktar sütle çırpılır boza kıvamına getirilir. Kaynama başlayan şekerli süte yavaş yavaş çırpma teliyle karıştırarak yumurtalı karışımı ilave edlim. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Pişen kremaya vanilya ekleyerek mikserle biraz çırpalım. Ilınınca bir paket şanti ekleyip mikserle çırpalım.
Bir paket şantiyi sütle çırparak üzerini kaplamak için hazırlayalım.
Kestanelerin kabuklarını soyalım, bir bardak suda haşlayarak iç kabuklarınıda soyalım. Bir su bardağı su, üç yemek kaşığı şekerle kısık ateşte yumuşayıncaya kadar bekleyelim. Yumuşayan kestaneleri soğumaya bırakalım.
Rulo pandispanyamızı açalım, kağıdından ayıralım. Bir bardak limonata (süt, portakal suyu, gazoz olabilir) ile pandispanyanın her kısmına gelecek şekilde ıslayalım. Kremayı güzelce incecik serelim. Biraz şekerli suyla haşlanmış kestaneleri parça parça bölelim, beş yaprak çikolatayıda parçalayalım kremanın üzerine serpeleyelim ve rulo yaparak pastamızı buzdolabında üç saat bekletelim. Dinlenen pastanın dışını şantiyle kaplıyalım. Benmari usulüyle erittiğimiz çikolata ile şantinin üzerine zebra şekli verelim. Kalan çikolataya bütün kestaneleri bulayalım soğukta donmasını bekleyelim ve pastanın üzerine sırayla dizelim. Pastamız bir gün dinlendikten sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun...
Harika 14 rulo lezzet
Zeytinli Rulo Tarifi (25 adet)
2 adet yumurta (birinin akı ayrılır)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Yarım demet taze soğan
Tuz
3 çorba kaşığı zeytin ezmesi
Yarım demet dereotu (arzuya göre)
Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yumurtaları, sıvıyağı ve yoğurdu çırpın. Kabartma tozu ve azar azar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Bu arada iç malzemesini hazırlayın. Taze soğanları ince doğrayarak içine zeytin ezmesini (ya da çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri), kıyılmış dereotunu, cevizi ve tuzu ekleyip harmanlayın. Hamuru yarım cm kalınlıkta açın. Üzerine zeytinli malzemeyi yayın. Rulo yaparak sarın. Ruloyu yarım cm aralıklarla dilimleyip, margarinle yağlanmış fırın kabına dizin. Ayırdığınız yumurta akını çırparak, çöreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Grekçalı Rulo Köfte Tarifi (6 kişilik)
2 çay bardağı greçka
750 gram kıyma
5 dilim ufalanmış bayat ekmek içi,
1 çay kaşığı karabiber
tuz
1 adet yumurta
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
7 dal kıyılmış maydanoz
2 adet haşlanmış havuç
2 adet domates
2 adet biber
Sos için:
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı biber salçası
Üzeri için:
1 çorba kaşığı sıvıyağ
GREÇKAYI geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, 30 dakika dinlendirin. Fazla suyunu süzüp, ceviz ve maydanoz ekleyerek karıştırın. Ayrı bir yerde kıyma, ekmek içi, karabiber, yumurta ve tuzu karıştırıp iyice yoğurun. 30x30 cm ebadındaki yağlanmış fırın tepsisine yayın. Greçkalı karışımı üzerine serpiştirin. Ortasına havuçları yerleştirip, eti iki tarafından kapatarak rulo yapın. Üzerine sıvıyağ sürüp, yanlarına ikiye bölünmüş domates ve biber yerleştirin. Sos için su ve salçayı karıştırıp rulonun üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Dilimledikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Tavuklu Sebzeli Rulo Börek Tarifi (10 kişilik)
Yarım kg haşlanmış tavuk
2 su bardağı bezelye-havuç karışımı
1 çay kaşığı tuz-karabiber karışımı
3 adet yufka
Islatmak için:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
Süt, yumurta ve sıvıyağı çırpın. Düz bir zemine yufkalardan birini serin. Yufkayı hazırladığınız karışım ile ıslatın. İkinci ve üçüncü yufkalara da aynı işlemi uygulayıp üst üste yerleştirin. Diğer tarafta haşlanmış tavuk etini didikleyin. Haşlanmış bezelye, havuç, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. İç harcı yufkaların üzerine yayın. Yufkaların kenarlarını içe doğru kapatıp rulo şeklinde sarın. Uzun ruloyu ortadan ikiye bölün. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpin. Ruloları derin dondurucuda 1 gece bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Aşçının notu: Böreklerin dağılmaması için derin dondurucuda 1 gece bekletmek şarttır. Dondurucudan çıkartıp yumuşamadan hemen fırına vermek gerekir.
Harika 14 rulo lezzet
Katmerli Rulo Börek Tarifi (8 kişilik)
Hamur için: 2 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağından bir parmak eksik ılık su
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çorba kaşığı sirke, bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Hamuru açmak için: Yeteri kadar un
Hamurların üzerine sürmek için:
1 paket (250 gram) margarin
İçi için:
500 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz, pulbiber
1 YUMURTALARDAN birinin akını ve sarısını ayırın. Akını bir kaba alıp, üzerine un hariç kalan malzemeyi ilave edin. Ele yapışacak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamuru 6 eşit bezeye ayırın. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde margarini eritin.
2 Bezelerden birinin üzerine un serperek oklava yardımıyla ince olacak şekilde açın. Üzerine eritilmiş margarin sürün (hamurları yağlarken margarinin tamamını 6 adet yufkaya eşit şekilde yedirmeye dikkat edin). Bohça şeklinde katlayıp buzdolabına kaldırın. Diğer hamurları aynı şekilde hazırlayıp, sırayla buzdolabına koyun.
3 İlk yaptığınız hamuru buzdolabından çıkarın ve üzerine un serperek, merdane yardımıyla ince olacak şekilde yaklaşık 35x40 cm ebadında açın.
4 İçi için rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış maydanoz ve pulbiberi karıştırın. Yufkalardan birinin kenarına hazırladığınız iç harçtan 3-4 çorba kaşığı koyun ve 3 parmak genişliğinde rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine koyun.
5 Bir hamurun hazırlama işlemi bittikten sonra bir diğerini buzdolabından çıkararak aynı şekilde hazırlayın. Bütün hamurlar bitene kadar bu şekilde işleme devam edin.
6 Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve piştikten sonra kolay kesilmesi için bıçakla dört parmak aralıklarla çizikler atın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak yada ılık olarak servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Sebzeli Rulo Köfte Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg kıyma
1 adet havuç
2 adet sivri biber
1 dilim bayat ekmek içi
2 adet taze soğan
1 adet soğan
1 adet yumurta
1 kase dolusu rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
Derin bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, ekmek içini, çok ince doğranmış sivri biberleri ve taze soğanları, ince kıyılmış maydanozu alın. Tuz, karabiber katın. 1 adet yumurtanın sarısını da ekleyin. Havucu da rendeleyip katın. Hepsini yoğurun. Hazırladığınız köfteyi alüminyum folyoya yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Folyonun bir ucunu kaldırıp, rulo şeklinde sarın. Üzerine kalan yumurta akını sürün. 180 derece fırında yarım saat pişirin. Mevsim salatası ve pilav eşliğinde servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Çemenli Rulo Tarifi (6 kişilik)
İki buçuk su bardağı un
10 gram yaş maya
Yarım su bardağı ılık su
Tozşeker, tuz
İçi için:
1 kase hazır çemen
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
150 gram haşlanmış et
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
UNU bir kaba eleyip ortasını havuz şeklinde açın. Yarım su bardağı ılık suda yaş maya, tozşeker ve tuzu karıştırıp unun ortasına koyun. Yeterince su ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince olacak şekilde açın. Sacda veya yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü kızartın. Küçük sac ekmeklerini 4 parçaya bölün. Diğer tarafta haşlanmış eti elinizle didikleyin. Çemen, et, ceviz, salça ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Yufka ekmeklerinin uç kısmına iç harçtan koyup rulo şeklinde sarın ve servis tabağına dizin.
Aşçının notu: Çemenli rulolar Kaysri'de çay saatlerinde ve kahvaltılarda mutlaka ikram edilir.
Harika 14 rulo lezzet
İrmik Rulo Tarifi
Hamuru için:
500 gram irmik
1 su bardağı ılık su
125 gram eritilmiş margarin
1 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
350 gram orta yağlı dana kıyması
3 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
İRMİK hamuru için, çukur bir kaba irmiği alın ve üzerine tuz serpiştirin. Ilık suyu ekleyip, karıştırın. Birkaç dakika bekletin. Eritilip ılınmış margarini ekleyin. Karıştırıp, birkaç dakika yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp, kenarda 10 dakika bekletin. Kıymayı çukur bir tencereye alın. Yağı ekleyip karıştırın. Kısık ateşte, kıyma suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra zar şeklinde doğranmış soğanı ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber serpiştirin. Kıymayı ocaktan alın. Dolmalık fıstıkları, yapışmaz yüzeyli tavada ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pembeleşene kadar kavurun. Kıymaya ilave edip, soğuyana kadar bekletin. İrmik hamurunu tekrar 2 dakika yoğurun ve iki parçaya ayırın. Merdane ile açarak, defter yaprağı büyüklüğüne getirin. Hamurun uzun kenarına kıymanın yarısını uzunlamasına yerleştirin. Hamuru sararak rulo şekline getirin. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. İkinci hamuru da aynı şekilde hazırlayıp, yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirip, dilimleyerek servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Limonlu Rulo Çörek Tarifi (6 kişilik)
15 gram yaş maya
Yarım çay bardağı su
3 su bardağından bir parmak eksik un
1/3 su bardağı tozşeker
1 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
50 gram margarin
Bir tutam tuz
İçi için:
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı mısır unu
1 paket vanilya
50 gram margarin
Yaş mayayı suda eritip, 8-10 dakika bekletin. Un, tuz ve tozşekeri bir kaba alın. Yumurta, süt, margarin ve mayayı üzerine ilave edin. Tüm malzemeyi birbirine karıştırın. Kulak memesi kıvamında, yapışkan olmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Gerekirse un ekleyin. Hamuru yoğurduğunuz kabın üzerini kapakla kapatın. Serin bir yerde 6 saat dinlendirin. Hamuru, unlanmış düz bir zemin üzerinde merdane yardımıyla 30x50 cm ebadında açın. İçi için tüm malzemeyi karıştırın. Açtığınız dikdörtgen hamurun her yerine bu harçtan sürün. Uzun kenarından tutarak kıvırın ve rulo yapın. Ruloyu 15-16 parçaya dilimleyin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, ılık bir yerde bir saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana dek pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Rulo Patates Salatası Tarifi (8 kişilik)
4 adet patates
Yarım kg havuç
1 demet dereotu veya maydanoz
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı mayonez
HAVUÇ ve patatesleri kabuklarını soymadan haşlayın. Daha sonra kabuklarını temizleyip çatalla püre haline getirdiğiniz patatese ince kıydığınız dereotunu, tozşekeri, karabiberi, limon suyunu ekleyerek iyice karıştırın. Hazırlanan püreyi bir parmak kalınlığında ve dikdörtgen şekilde streç film üzerine yayın. Streç filmle birlikte rulo halinde sararak katlayın. Yarım saat soğumasını bekleyin. Bezelyeyi, mayonezi ve küçük doğradığınız havuçları karıştırın ve soğuyan rulo püreyi açarak orta kısmına uzun şerit halinde yerleştirin. Patatesli ruloyu streç filmin üzerinde tekrar kıvırarak altta kalan streç filmle uzun bir servis tabağına alın. Kenarlarındaki fazla streç filmi bıçak yardımıyla kesin ve dilediğiniz şekilde üzerini süsleyerek, dilimleyip servis yapın.
Aşçının notu: Rulo patates salatasının iç malzemesine ek olarak jülyen doğranmış tavuk veya dana jambon da ekleyebilirsiniz. Mayonezin kesilmemesi için pürenin muhakkak soğuk olması gerekmektedir.
Harika 14 rulo lezzet
Çilekli Rulo Pasta Tarifi (8 kişilik)
Yarım kg çilek
Kek için: 3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik tozşeker
1 su bardağı un
Yarım çay kaşığı karbonat
Kreması için:
7 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine: Pudraşekeri
Süslemek için: Çilek
ÇİLEĞİN saplarını koparın ve bol suyla yıkadıktan sonra süzgece alın. Kek için derin bir kapta yumurta ve tozşekeri çırpıcı ile şeker eriyene kadar iyice çırpın. Elenmiş un ve karbonatı ilave edip, yumurtanın kabarıklığını söndürmeden hafifçe karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine, hazırladığınız harcı dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp, yağlı kağıt ile birlikte rulo yapın ve üzerini temiz bir bez ile örtün. Kreması için süt, un ve nişastayı bir tencereye alın. Sütü yavaşça ilave ederek, sürekli karıştırın. Koyu kıvamlı bir krema elde edene kadar karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, vanilyayı ilave edin ve ara sıra karıştırarak soğutun. Rulo yaptığınız keki yağlı kağıttan ayırın. Üzerine kremayı yayın ve ayıklanmış çilekleri iri doğrayıp, gelişigüzel yerleştirin. Rulo yapın ve servis tabağına alın. Üzerine pudraşekeri serpin ve çilekle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Muzlu rulo pasta Tarifi (10 kişilik)
1 adet muz, 3 adet yumurta
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı un
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Krema için: 2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya, 1 su bardağı tozşeker
1’er çorba kaşığı un ve nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Süslemek için: Çilek
YUMURTA ve tozşekeri, tozşeker eriyene dek mikser yardımıyla çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve un ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı, yağlı kağıtla kaplanmış orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Krema için kakao, vanilya, tozşeker, un, nişasta ve sütü tencereye alın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca tereyağı ilave edin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kekin üzerine kremanın yarısını sürün. Ortasına muz yerleştirip rulo şeklinde sarın. Üzerini kalan krema ile kaplayıp 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilimlenmiş çilek ile süsleyip servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Rulo Köfte Tarifi (10 kişilik)
1 kg yağsız kıyma
2 adet yumurta
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
İçi için:
2 adet katı haşlanmış yumurta
2 adet havuç
YUMARTALARDAN birinin akını ve sarısını ayırın. Kıyma, 1 adet yumurta sarısı, 1 adet yumurta, ufalanmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun. Havuçları haşlayıp, ortadan ikiye kesin. Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye kesin. Yoğurduğunuz köfte harcını streç film üzerine dikdörtgen olacak şekilde açın. İçine yumurta ve havuçları yerleştirip, köfte harcını rulo şeklinde sarın. Kalan yumurta akını harcın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, hafif kızarana dek pişirin. Garnitürle, sıcak olarak servis yapın.
Harika 14 rulo lezzet
Rulo Omlet Tarifi (4 kişilik)
150 gram beyaz peynir
100 gram kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
6 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı margarin
PEYNİRLERİ rendeleyin. Maydanozu kıyıp, karabiber ile karıştırın. Peynirleri de bu karışıma ekleyip, harmanlayın. Ayrı bir yerde yumurta, un ve tuzu çırpın. Çırpma sırasında unun topaklanmamasına dikkat edin. Yapışmaz yüzeyli büyük boy tavayı kızdırın. Margarini tavada eritip, karışımı tavaya dökün. Üzerinin pişmesine yakın, peynirli karışımı üzerine serin. 1-2 saniye daha pişirip, ocaktan kaldırın. Omleti tavadan alıp, rulo şeklinde sarın. Dilimleyip, servis yapın
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri