Evde mayonez yapımı
MAYONEZ
Mutfakta çok geniş kullanım alanına sahip olan yumurta, yemeklerin yanı sıra dünya mutfağının en bilinen soslarında ve terbiyelerde de önemli rol oynar. USLA-Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi şefleri Fehmi Samancı ve Dilara Katırcıoğlu yumurta denince ilk akla gelen sos tarifi mayonez yapımı hakkında önerilerde bulundu.
Evde mayonez yapımı
MAYONEZ İÇİN MALZEMELER
2 adet yumurta
400 ml ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yeteri kadar su
1 çay kaşığı hardal, 1 tutam tuz
Evde mayonez yapımı
1.Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. aklarını başka bir yerde kullanmak üzere kapaklı bir kaba koyup dolaba kaldırın.
Evde mayonez yapımı
2.Yumurta sarılarını geniş bir kaseye alın. Üzerine limon suyu ekleyip homojen bir kıvam alana dek çırpın.
Evde mayonez yapımı
3.Bir yandan karıştırmaya devam ederken bir yandan da ayçiçek yağını damla damla karışıma eklemeye başlayın
Evde mayonez yapımı
4 Sürekli aynı yönde çırpmaya devam ederek, ayçiçek yağının tamamını karışıma damla damla yedirin.
Evde mayonez yapımı
5.Karışım jöle kıvamına gelinceye kadar çırpın. Daha sonra mayonez kıvamı alana dek soğuk su ilave edin.
Evde mayonez yapımı
6.Kıvamını ayarladığınız mayoneze lezzet katmak için tuz ve hardalı ilave edip bir kez daha karıştırın
Evde mayonez yapımı
AKLINIZDA BULUNSUN!
- Mayonez yapmak için kullandığınız malzemelerin soğuk olmasına dikkat edin.
- Mayonez yaparken kesilmeye başlarsa üzerine 4-5 damla çok soğuk su ekleyip karıştırırsanız kesilmeyi durdurabilirsiniz.
- Eğer yapma aşamasında mayonez kesilirse kenara alıp yeni bir mayonez hazırlayın. Eski mayonezi yavaşça yenisine ekleyin. Bu şekilde kesilen mayonezi kurtarabilirsiniz.
- Hazırladığınız mayonezi kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında 1 hafta süre ile saklayabilirsiniz.
- Mayonezinize farklı bir lezzet katmak isterseniz ezilmiş sarmısak, ançüez, ince kıyılmış fesleğen ve dereotu ekleyebilirsiniz.