Eskişehir'e özgü lezzetler
Anadolu'nun Batı'ya açılan kenti Eskişehir'de geleneksel yemek alışkanlıkları halen devam ediyor.Zengin bir mutfağa sahip olan yörenin meşhur yemekleri...
ÇİĞ BÖREK(16-18 Adet)
4 su bardağı un, aldığı kadar su, 1 tatlı kaşığı tuz, içi için: yarım kg kıyma, 1 adet iri boy soğan, 1 kahve fincanı su, tuz, karabiber, pulbiber, kızartmak için: sıvıyağ
Unu derin bir kaseye alın. Yeterince su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, 15 dakika dinlendirin. Diğer tarafta kıyma, rendelenmiş soğan, su, tuz, karabiber ve pulbiberi yoğurup böreğin içini hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru 1 mm inceliğinde açın. Hamurun bir kenarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan 2 çorba kaşığı koyun ve diğer kenarı kıymanın üzerine kapatın. Bir rulet yardımıyla hamurun kenarlarını yuvarlak şekilde kesin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda hiç bekletmeden önlü arkalı kızartın. Sıcak servis yapın.
Eskişehir'e özgü lezzetler
HAŞHAŞLI DOLAMA(6 Kişilik)
3 su bardağı un, 2 su bardağı ılık su veya ılık süt, 1 çorba kaşığı toz maya, 2 tatlı kaşığı tozşeker, içine: 2 su bardağı yağlı haşhaş, 2 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 su bardağı tozşeker, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Ilık su veya sütün içinde toz maya ve tozşekeri eritin. 10 dakika hafif kabarmasını bekledikten sonra unun içine katın ve ele yapışan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın ve her bir hamuru un yardımı ile 3 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurların üzerine yağlı haşhaş sürüp, ceviz ve tozşeker serpin. Her bir hamuru rulo yapın ve hafif yağlanmış orta büyüklükte cam bir kabın içine gül şeklinde sararak yerleştirin. Tekrar hamur kabarıp, iki misli olana kadar bekleyin. Dolamanın üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri