Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Somon Balığı, Enginar Göbeği ve Kısır
Malzemeler
1 adet enginar
150 gram taze somon fileto
1 adet limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
1-2 dal dereotu
1 adet taze soğan
Kısır için:
100 gram bulgur
1 demet maydanoz
2 adet taze soğan
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı domates suyu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı sıvıyağ
Somon Balığı, Enginar Göbeği ve Kısır ile Yapılışı
Enginarı limonlu suyla temizleyin. Bir tencerede limonlu suyla haşlayın ve soğumaya bırakın. Somon filetoyu küp doğrayın. Limon suyu, zeytinyağı, tozşeker ve tuz ile marine edip 5 saat dinlendirin. Dereotunu ve taze soğanı doğrayıp karıştırın. Marine ettiğiniz somona dereotu ve soğanı ekleyin. Somonlu karışımı enginar göbeğinin içine doldurup servise hazır hale getirin. Kısır için bulguru sıcak su ile ıslatıp yumuşamasını sağlayın. Küp doğranmış taze soğan, ince kıyılmış maydanoz, limon suyu, sıvıyağ, pulbiber, salça ve domates suyunu karıştırıp önceden hazırladığınız somon ve enginarla servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Enginarın Esrarı
Malzemeler
4 adet taze enginar,
1 adet limon
2 litre su,
tuz
1 su bardağı karpuz reçeli
İçine:
3 çorba kaşığı yerfıstığı yağı
1 adet soğan,
1 diş sarmısak
200 gram mantar,
1 adet ayva
4 dal adaçayı,
3 dilim ekmek içi
1 fincan konserve mısır
200 gram parmesan peyniri
Sos için:
2 adet dolmalık biber
2 adet domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dal taze soğan
1 çorba kaşığı fesleğen
1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı ballı sirke (kırmızı şarap sirkesine yarım kaşık bal karıştırılmış)
Tuz,
karabiber
Enginarın Esrarı Yapılışı
Enginarın üst kısmından 1/3'ünü kesin. Yarım limonu bastırarak sürün ve enginarın sap kısmını dipten kesin. Dipteki kalın yaprakları koparın. Diğer yaprakların uçlarını makasla alın ve limon sürün. Tencerede tuz ilave edilmiş suyu kaynatın. Enginarları tencereye dizin. Üzerini alüminyum folyoyla örtüp 20 dakika kaynatın ve süzün. Diğer yandan içini hazırlayın. Bir tavaya yerfıstığı yağı, sarmısak ve soğan koyup karıştırın. ‹nce doğranmış mantarları, küp doğranmış ayvaları ekleyip soteleyin. Ekmek içlerini blendırda çekin. Adaçayı, mısır taneleri ve ekmekleri ilave edip karıştırın. Bu harcı enginarlara doldurun. Üzerine parmesan peyniri serpin ve tek tek alüminyum folyoya sarın. Teflon tepsiye dizip fırında yarım saat pişirin. Bu arada sosu hazırlayın. Tavaya zeytinyağını, doğranmış kırmızı biberi koyup soteleyin. ‹ki dakika sonra da doğranmış domates, soğan, sarmısak ve fesleğeni ekleyin. 5 dakika sonra ateşten alın. Taze soğan, ballı sirke, tuz ve karabiberi ekleyip, blendırdan geçirerek püre haline getirin. Soğumaya bırakın. Enginarların dış yapraklarını ayırıp, uçlarına birer kaşık sos koyup, bütün enginarların etrafına yerleştirin. Karpuz reçeli ile servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Karides ve Bezelyeli Enginar
Malzemeler
6 adet temizlenmiş taze enginar
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
2 su bardağı su
2 su bardağı taze bezelye
200 gram dondurulmuş karides
5 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kırmızıbiber
Karides ve Bezelyeli Enginar Yapılışı
Enginarları yıkadıktan sonra, 2 kaşık zeytinyağı, 1 limonun suyu ve 2 bardak su ile bir tencereye koyup, kısık ateşte yaklaşık yarım saat haşlayın. Haşlandıktan sonra, ılık durması için tencerenin kapağını açmadan bekletin. Sarmısakları minik minik doğrayın. Bir tavaya kalan 4 kaşık zeytinyağını koyup, sarmısakları ekleyin ve pembeleşene kadar soteleyin. Ardından yıkanmış bezelyeleri iyice kuruladıktan sonra sarmısaklara ekleyin. Karıştırarak biraz pişirin. Daha sonra 1 bardak su ekleyip altını kısın. Kapağını örtün ve 10-15 dakika kadar bezelyeleri pişirin. Ardından karidesleri bu karışıma ekleyin ve çözülmesi için karıştırarak pişirmeye devam edin. Kırmızıbiber ve tuz ekleyin. 3-4 dakika karideslerin pişmesi için karıştırmaya devam edin. Bu arada enginarları tencereden çıkarıp servis yapacağınız tabağa yerleştirin. İçlerine karides ve bezelyeli karışımı kaşıkla paylaştırın. Ilık olarak servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Arpacık Soğanlı Enginar
Malzemeler
4 adet enginar
1 su bardağı arpacık soğan
2 adet havuç
2 adet patates
1 su bardağı ayıklanmış iç bezelye
4 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limonun suyu
2 su bardağı su
2 çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Üzerini kapatmak için:
Yağlı kağıt
Arpacık Soğanlı Enginar Yapılışı
Enginarları temizleyip bütün olarak tencereye yerleştirin. Patates ve havuçları verev doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin. Bezelye, patates ve havuçları enginarların üzerine paylaştırın. Arpacık soğan, şeker, zeytinyağı, tuz, su ve limon suyunu da ekleyin. Yağlı kağıdı tencerenin üzerine yayıp kapağını kapatın. 35-40 dakika suyunu kontrol ederek pişirin. Dereotuyla süsleyip servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Enginar Kalpli Tart
Malzemeler
Tart malzemesi:
250 gram oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı yoğurt
Aldığı kadar un
tuz
Üzerine:
3 adet soğan
1 çorba kaşığı şeker
1 kutu enginar kalbi konservesi
200 gram pastırma
tuz
Enginar Kalpli Tart Yapılışı
Margarini unla yoğurduktan sonra yoğurdu da ilave edin. Tüm malzeme özleştikten sonra hamuru streç filme sararak, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hazırladığınız hamuru yuvarlak tart kalıbının boyutlarında yarım cm kalınlığında açın. Kalıba düzgün bir şekilde yayın. Üzerini çatalla delin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Bu arada tartın üst malzemesi için halka doğranmış soğanı, şekerle birlikte teflon tavada karamelize edin. Pişirdiğiniz tart hamurunun üzerine yayın. Enginar kalplerini ve pastırma dilimlerini dizin. 5 dakika daha fırında bekletip, sıcak olarak servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Enginar Çorbası
Malzemeler
2 adet enginar
Yarım demet roka
1 tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dal taze sarmısak
2 dal taze soğan,
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı soya kreması
Deniz tuzu,
pulbiber
Enginar Çorbası Yapılışı
Un ve zeytinyağını bir tencereye alıp, unun rengi hafifçe dönene kadar kavurun. Kıyılmış taze sarmısak ve soğanı ilave edin. Birkaç kez çevirdikten sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra küp şeklinde doğranmış enginar ve iri kıyılmış rokayı ilave edin. Enginar yumuşayana kadar pişirin ve kremayı ekleyin. Bir taşım daha kaynadıktan sonra tuzunu katın ve tencereyi ocaktan alın. Üzerine pulbiber serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Kadayıf Kasesinde Enginar
Malzemeler
300 gram kadayıf
2 adet haşlanmış enginar
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin
1 adet haşlanmış patates
2 adet haşlanmış havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı rendelenmiş
portakal kabuğu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz
karabiber
Kadayıf Kasesinde Enginar Lezzeti Yapılışı
Kadayıfın üzerine sıvıyağ gezdirin ve didikleyin. Kadayıftan azar azar parçalar alın ve elinizle yuvarlak şekil verin. Isıya dayanıklı ufak cam kaselerin içini margarinle yağlayın ve yuvarlak şekil verdiğiniz kadayıfları yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alın. Diğer yandan enginar, patates ve havucu irice doğrayın. Dövülmüş sarmısağı zeytinyağında hafifçe kavurun. Nar ekşisi hariç tüm malzemeyi ilave edin ve 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. En son nar ekşisini ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kadayıf kaselerinin içine pay edin.
Enginarın lezzet verdiği 10 tarif
Enginar Dolması
Malzemeler
4 adet dolmalık enginar
Pilav için: 1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1-2 dal taze soğan
2-3 dal dereotu, maydanoz ve nane
1 su bardağı haşlanmış taze iç bakla
3-4 adet dilimlenmiş yeşil erik
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Yeteri kadar tuz
Sos için: 1-2 diş sarmısak
Yarım limonun suyu
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı toz hardal
3-4 dal kıyılmış dereotu
Enginar Dolması Yapılışı
Enginarların saplarını kesip, küçük dış yapraklarını atın. Dış yapraklarının ucundaki dikenli kısımları keserek temizleyin. Tuzlu suda yarım saat baş aşağı dinlendirin. Geniş bir tencereye alıp, tencerenin 3/4'üne gelecek kadar tuzlu su ekleyin. 25-30 dakika kısık ateşte haşlayın. Yaprakları hafifçe elinizle çekip pişip pişmediğini kontrol edin. Yapraklar çekiliyorsa pişmiş demektir. Enginarları tencereden alıp, ortalarındaki kapalı iç yaprakları elinizle toparlayarak çekip çıkarın. Çıkan yaprakları kapak olarak kullanılabileceğiniz gibi garnitür olarak da değerlendirebilirsiniz. Daha sonra içindeki halımsı dokuyu kaşık yardımıyla çıkarın ve beyaz bir taban elde edin. Pilav için pirinci ılık tuzlu suda yarım saat dinlendirip, zeytinyağında birkaç dakika kavurun. Taze çekilmiş karabiber, yenibahar, ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz ve nane ekleyin. Bakla ve erik ilave edip, iyice harmanlayın. Enginarların ortalarına pilavı paylaştırın. Üzerlerine bir kahve fincanı tabağı koyup ters çevirip tencereye yerleştirin. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Kalan boşluklara soyulmuş enginar saplarını yerleştirin. 1.5 su bardağı kaynar su ilave edip, tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Sos için sarmısakları ezip, limon suyu, karabiber, zeytinyağı, hardal ve dereotu ile iyice karıştırın. Enginar yapraklarını bu sosla birlikte tüketin.
Aşçının notu: Aşçının notu: Dolmalık enginarı diğer enginar türlerinden ayıran en önemli özellik, yapraklarının kapalı olmasıdır. Bir diğer özellik ise enginarı sapından tutup salladığınızda, sebzenin başının sallanması gerekir.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri