Dumanı üstünde börekler
PAZILI ÇANAK BÖREK(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım demet pazının yaprakları
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
yarım demet nane
2 dal taze soğan
1 adet kırmızı biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
250 gram lor peyniri
2 adet yufka
Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
Yufkaların üzerine sürmek için:
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanılışı:
Pazı yapraklarını kaynar suya batırıp, çıkarın. Daha sonra irice doğrayıp, derin bir kaba alın. Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, kırmızı biber, rendelenmiş kaşar peyniri ve lor peyniri ilave edip, karıştırın. İçine süt, yumurta ve sıvıyağ katıp, iyice harmanlayın. Hazırladığınız iç harcı 4 eşit parçaya ayırın. Yufkaları üst üste düz bir zemine serin ve büyük bir tencere kapağı ile 4 adet yuvarlak çıkarın (üst üste koyduğunuz yufkalardan toplam 8 adet yuvarlak parça elde edeceksiniz). Kalan yufkaları da böreklerin içine kullanmak üzere bir kenara alın. Kestiğiniz iki kat yuvarlak yufkayı 11 cm çapındaki yağlanmış tart kalıbının içine kenarları taşacak şekilde yerleştirin. Kalan yufka parçalarından 2-3 parça koyun ve üzerine iç harçtan yayın. Yufkanın dışa sarkan kısımlarını içe doğru pile yaparak toplayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın (toplam 4 adet börek olacak). Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Dumanı üstünde börekler
PASTIRMALI KADAYIFLI GÜL BÖREK(8 Adet)
Malzemeler:
150 gram çemensiz pastırma
500 gram kadayıf
250 gram tereyağı
3 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Üzeri için: 2 su bardağı süt
Hazırlanılışı:
Tereyağını eritip, ılıtın. Kadayıfı büyük bir tepsiye alın ve üzerine ılıtılmış tereyağı gezdirip, elinizle iyice harmanlayın. Tereyağlı kadayıfı 8 parçaya ayırın. Bir kadayıf parçasını, düz bir tezgahın üzerinde elinizle incelterek yayın. Diğer taraftan iri parçalara ayırdığınız pastırma ile kaşar peynirini karıştırın ve bu karışımdan 3 çorba kaşığı alıp, açtığınız kadayıfın geniş kısmına yayın. Elinizle sıkı sıkı sararak, rulo haline getirin ve kendi etrafında sararak gül şekli verin. Açılmaması için streç filmle sarın. Kalan kadayıf parçalarına da aynı işlemi uygulayın. Streç filme sardığınız kadayıflı börekleri buzdolabında 1-2 saat bekletin. Daha sonra streç filmden çıkarın ve fırın tepsisine yerleştirin. Her birinin üzerine 3-4 çorba kaşığı süt gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Dumanı üstünde börekler
ETLİ MANTARLI BÖREK(21 Adet)
Malzemeler:
500 gram kuşbaşı et (zar şeklinde doğranmış)
400 gram mantar
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı kurutulmuş domates
28 adet baklavalık yufka
Tuz, Karabiber
Yufkaları ıslatmak için: 200 gram tereyağı
Hazırlanılışı:
Eti bir tencereye alın ve kendi suyunu salıp, çekene kadarm kısık ateşte kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağ ekleyip, kavurmaya devam edin. Zarları soyulup doğranmış mantarı ilave edip, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Kurutulmuş domates, tuz ve karabiber katıp, tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yufkaları ıslatmak için tereyağını eritin ve 4 adet baklavalık yufkanın her katını yağlayarak üst üste dizin. Yağlanmış yufkaları enlemesine 3 parça olacak şekilde kesin. Kısa kenarın uç kısmına iç harçtan koyup, sigara böreği şeklinde sarın ve 3 adet börek elde edin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp (toplam 21 adet börek olacak) tepsiye dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Dumanı üstünde börekler
PATATESLİ AÇMA BÖREK(8-10 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
1 paket (10 gramlık) kuru maya
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
6 adet patates
2 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
Tuz, Karabiber, Pulbiber
Hamurun aralarını yağlamak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Üzeri için: 1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanılışı:
Öncelikle hamur için yoğurma kabına 2 su bardağı un koyup, ortasını havuz şeklinde açın. Maya, yoğurt, sıvıyağ, süt, tozşeker ve tuzu ilave edin. Yoğurmaya başlayın ve yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyin. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edince üzerini nemli bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 45 dakika mayalanmaya bırakın. İç malzeme için patatesleri haşlayın ve kabuğunu soyun. Bir çatal yardımıyla ezin ve bir kenara alın. Yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağı bir tencereye koyup, 1 dakika kavurun. Patates, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip, karıştırın. En son kıyılmış maydanozu ilave edip, tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamurdan 8 adet beze yapın ve her bir bezeyi orta büyüklükte bir fırın tepsisi genişliğinde açın. Tepsiyi yağlayın ve 1 adet yufkayı serip, üzerini tekrar yağlayın. İkinci yufkayı serin ve yağlayın. Üst üste 4 yufka olduğunda (her birinin arası yağlanacak) iç harcı yayın. Kalan 4 adet yufkayı da aynı şekilde aralarını yağlayarak üst üste koyun. En üste serdiğiniz yufkayı da yağlayın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği fırından aldıktan sonra sıcakken üzerine tereyağı sürün. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri