Çorbanın en farklı 9 hali
Etli Mercimek Çorbası Tarifi
100 gram yağsız kuşbaşı dana eti
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1’er adet patates ve havuç
1 adet soğan
5-6 su bardağı su
Tuz, karabiber
Süslemek için:
Maydanoz, pulbiber
Eti suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin. Su ile birlikte tencereye alıp, orta ateşte kaynatın. Mercimeği ayıklayıp, yıkayın ve tencereye ilave edin. Kaynamaya başlayınca tuzu katın. Patatesi ve havucu küp şeklinde doğrayıp, tenceredeki karışıma ilave edin. Dörde bölünmüş soğanı ve karabiberi ekleyin. İyice pişirin. Eti ayırıp, kalan karışımı blenderden geçirin. Bir kenara ayırdığınız kuşbaşı eti çorbaya ilave edip bir taşım kaynatın. Maydanoz ve pulbiberle süsleyip, sıcak servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Kırlangıç Çorbası Tarifi (4 kişilik)
Bir buçuk kg kırlangıç balığı
Yeteri kadar su
1’er adet soğan ve patates
2’şer adet pırasa ve havuç
2 adet defne yaprağı
1 adet kerevizin kökü, yaprağı
ve sapı
7-8 adet karides, tuz, karabiber
TENCEREYE 5-6 su bardağı su koyun ve kaynatın. İçine bütün soğan, dilimlenmiş pırasa ile havuç, küp doğranmış patates, defne yaprağı, kıyılmış kereviz kökü, kereviz yaprağı ve kereviz sapını da ilave edin. Tuz, karabiber ekleyin. Sebzeler yumuşamaya başlayınca içine ayıklanmış balık ve karidesi ekleyin. 10-15 dakika piştikten sonra soğan ve balığı içinden çıkarın. Balığın beyaz etini ayırıp, tekrar çorbanın içine katın. Bir taşım daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi (6 kişilik)
1 adet 800 gramlık bütün tavuk
1 çay bardağı kırık pirinç
1 çay kaşığı safran
2 tatlı kaşığı sirke, yeteri kadar su
Yarım çay bardağı tatlı badem
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı nişasta
1 adet limonun suyu, yarım nar, tuz
SAFRANI bir kaseye alıp üzerine sirke ve yarım çay bardağı ılık su ekleyin. Bu şekilde 2 saat dinlendirip süzün. Bademleri kaynar suda 20 dakika bekletip kabuklarını soyun ve havanda irice dövün. Tavuğu bir tencereye alıp, üzerine 10 su bardağı su ve tuz ekleyip haşlayın. Sudan çıkarıp derisini ve kemiklerini ayırdıktan sonra etini didikleyin. Bir tencereye tavuğu haşladığınız sudan 7 su bardağı koyun. Üzerine pirinci ilave edip, pişmeye bırakın. 4Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve dövülmüş bademi ilave edin. Karıştırarak rengi dönene dek kavurun ve tencereye katın. Didiklenmiş tavuk etini ve safranlı suyu da tencereye ekleyin. Yumurta sarıları ve nişastayı çırpın. Üzerine limon suyu ilave edin. Kaynayan çorba suyundan bir-iki çorba kaşığı ekleyip inceltin. Hazırladığınız terbiyeyi pirinç yumuşayınca azar azar ve sürekli karıştırarak çorbaya ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Servis tabaklarına aktarın. Nar taneleri ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Hindistancevizli Tatlı Patates Çorbası Tarifi (6 kişilik)
500 gram tatlı patates
1 adet hindistancevizi
1 litre sıcak su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
1 çorba kaşığı rendelenmiş
taze zencefil
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
(küçük hindistancevizi)
2 diş dövülmüş sarmısak
Tuz, karabiber, pulbiber
ÖNCELİKLE çorba yapımında kullanacağınız hindistancevizi sütünü hazırlayın. Bunun için, hindistancevizinin üzerindeki 3 gözü bir tirbuşonla delin. İçindeki sütü akıtın. Daha sonra hindistancevizinin kabuğunu kırıp içindeki beyaz etli kısımları çıkarın ve rendeleyin. Rendelediğiniz hindistancevizini 1 litre kaynar suya katıp, 1 saat bekletin. Su ılınınca rendelenmiş hindistancevizini elinizle ovun. Daha sonra suyunu süzüp kenara alın. Süt hazırlamada kullandığınız hindistancevizi rendesinden 2 çorba kaşığını ayırın. Çorba için patateslerin kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alın ve ince kıyılmış soğanı soteleyin. Patatesi katın ve 10 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine, meyvenin içinden akıttığınız hindistancevizi sütünü, kendi hazırladığınız 1 litrelik sütü, 2 çorba kaşığı hindistancevizi rendesini, zencefil, muskat, sarmısak, pulbiber ve tuzu katıp, 35-40 dakika kaynatın. Daha sonra karışımı blenderden geçirin. Koyu olursa, üzerine biraz sıcak su ekleyin. Tuzunu ve karabiberini kontrol ettikten sonra servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Kelle Çorbası Tarifi (4 kişilik)
1 adet kuzu kelle, yeteri kadar su
1’er adet soğan, kereviz ve havuç
5 diş sarmısak, 4 çorba kaşığı zeytinyağı
6 dal kıyılmış kekik
3 dal kıyılmış fesleğen
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber, tuz
Terbiyesi için: 2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı un, 1 adet limonun suyu
1 adet yumurta, tuz, karabiber
Servis için: Sirke ve kıyılmış sarmısak
KUZU kellesini soğuk suda 2 saat bekletin. Daha sonra temizleyip kenara alın. Soğan, kereviz ve havucu temizleyip irice doğrayın. Sarmısakları ikiye bölün. Zeytinyağını bir tavaya alıp, tüm sebzeleri üzerine ekleyin ve karıştırarak kavurun. Kekik, fesleğen, defne yaprağı, karabiber ve tuz ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine 5 litre su ekleyin. Kelleyi sebzeli suya koyup, kısık ateşte 2.5 saat pişirin. Daha sonra kelleyi sudan alın. Etini ayırın ve didikleyin. Haşlama suyunu süzün ve suyun 2 litresini bir tencereye alıp, kaynamaya bırakın. 2 Terbiye için tüm malzemeyi küçük bir kaba alıp çırpın. Daha sonra bir süzgece aktarın. Süzgeçten geçirerek çorbaya katın. Bu sırada topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırın. Üzerine eti ekleyin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Sirke ve kıyılmış sarmısakla birlikte servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Kaşık Börek çorbası Tarifi (4 kişilik)
2 su bardağı un, 1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
150 gram kıyma, 1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 diş sarmısak
250 gram yoğurt, 2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane
Un, yumurta, su ve 1 çay kaşığı tuzu iyice yoğurun. Yarım saat dinlendirip, unlu tezgah üzerinde merdane yardımıyla açın. Hamurdan küçük kareler kesin. Harç için kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve kalan tuzu iyice karıştırın. Hamurların ortalarına pay edip, üçgen şekilde katlayın. Üçgenin iki ucunu ters çevirip, birbirine yapıştırın. Tuz eklenmiş 5 su bardağı kaynar suda haşlayın. Çorba kaselerine pay edin. Dövülmüş sarmısak ve yoğurdu çırpın. Kaselerin üzerlerine 2'şer çorba kaşığı sarmısaklı yoğurt ekleyin. Üzeri için toz kırmızıbiberi tereyağında yakın. Nane ekleyip ocaktan alın. Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Soğan Çorbası Tarifi (6 kişilik)
4 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
6 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı kıyılmış taze biberiye
Tuz, karabiber
Üzerine:
6 dilim tost ekmeği
6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 SOĞANLARI temizleyip, piyazlık doğrayın. Tereyağını bir tencerede eritin ve soğanı sote edin. Üzerine biberiyeyi ekleyin. Tavuk suyu, tuz ve karabiber ilave edip soğan yumuşayana dek pişirin. 2 Diğer taraftan tost ekmeklerinin kenarlarını alıp, ikiye bölün. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Bir fırın tepsisine koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Pişen çorbayı blenderden geçirip, servis tabaklarına aktarın. Üzerine kızarttığınız ekmek dilimlerini koyarak servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Balkabağı Çorbası Tarifi
2 dilim ayıklanmış balkabağı
2 adet tavuk göğsü
5 su bardağı su
2 damla limon suyu
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
TAVUK göğsünü suda haşlayın. Tavuğu sudan alıp, didikleyin. Etin yarısını çorbanın üzerine kullanmak üzere kenara ayırın. Kalanını yeniden suya ilave edin. Küp doğranmış balkabağı, limon suyu, limon kabuğu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip kaynatın. Blenderden geçirip, ocaktan alın. Üzerine tavuk eti serpiştirip servis yapın.
Çorbanın en farklı 9 hali
Kremalı Beyaz Hindiba Çorbası Tarifi (4 kişilik)
3 adet beyaz hindiba
1 su bardağı krema
5 su bardağı sebze suyu
1’er çorba kaşığı sirke ve limon suyu
1’er çay kaşığı beyazbiber ve tuz
Öncelikle hindibaların baş kısımlarından 1'er cm kadar kesip atın.Hindibaları incecik kıyın ve tencereye alın.Üzerine kremayı ekleyip 20 dakika kadar pişirin.Sebze suyunu da ekleyip biraz daha kaynatalım.Hindibalar yumuşayıp,çorba kıvamı alınca tuzunu,biberini ekleyip ocaktan alalım. Sıcak olarak servis edelim.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar