Çocukluğumuzda iz bırakan lezzetler
Annelerimizin yapması için sabırsızlıkla beklediğimiz günler olmuştur elbet. Şimdi sıra sizde. Her zaman olsa yiyeceğimiz 8 lezzetli tarif sizlerle...
Hamur kızartması Tarifi
2 adet hazır ekmek hamuru
2 adet hazır ekmek hamurundan küçük parçalar koparın. Yağlanmış tezgah üzerinde ve elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. Elinizle ortalarını delip, kızgın sıvıyağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Mercimek Köftesi Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı köftelik bulgur
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
1 çay kaşığı pulbiber
7-8 dal taze soğan
1 demet maydanoz
Tuz
MERCİMEĞE su ekleyip ocğa oturtun. Suyu yarı yarıya çekince domates salçası ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Ocaktan alıp, biber salçası ilave edin ve karıştırın. 2-3 dakika dinlendirin. Bulgur ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, 5-6 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde doğranmış soğanı zeytinyağında iyice soteleyin. Ocaktan almaya yakın pulbiber ve tuz ekleyin. Soğanlı karışımı tencereye ilave edip karıştırın. Yeniden dinlendirin. Kıyılmış soğan ve maydanoz ekleyin. Harçtan elinizle parçalar koparıp şekil verin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Sütlaç Tarifi (4 kişilik)
5 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı tozşeker
Üzerine: Nar, nane yaprağı
PİRİNCİ yıkadıktan sonra tencereye alın ve suyu ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra soğuk süt ve pirinç ununu katın. Sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra tozşekeri ilave edin ve 1-2 taşım daha kaynatın. Kaselere boşaltıp, üzerini nar taneleri ve nane yaprağı ile süsleyin. Soğuyunca servis yapın.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Bisküvili Soğuk Pasta Tarifi (8 kişilik)
1 paket hazır krema
3 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı tozşeker
2 paket kakaolu bisküvi
Yarım su bardağı tozşeker
1/4 su bardağı su
2 çorba kaşığı damla çikolata
2 çorba kaşığı iri çekilmiş fındık
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Üzerine:
Çikolata sos
Kremayı 5 dakika mikserle çırpıp buzdolabında bekletin. Yumurta aklarını tozşekerle 10 dakika çırpın. Bir cezvede yarım su bardağı tozşeker ve suyu kaynatıp yumurtalı karışıma yavaşça ekleyip, çırpmaya devam edin. İri parçalara ayrılmış bisküvileri damla çikolata, limon kabuğu rendesi, fındık ve buzdolabında beklettiğiniz krema ile iyice karıştırın.Üzerine yumurta akı karışımı ekleyin. Dikdörtgen bir kalıbı streç film ile kaplayın. Karışımı kalıba yayın. Donması için buzlukta 2-3 saat bekletin. Pasta buzluktan çıkınca çabuk eridiğinden üzerine çikolata sos gezdirip, hemen servis yapın.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Patates Kızartması Tarifi (6 kişilik)
6-8 adet patates
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sos için: 4 diş sarmısak
Limon suyu
Yarım demet maydanoz
PATATESLERİN kabuklarını soyup, yıkayın ve kurulayın. Parmak şeklinde kesin. Kızgın sıvıyağda kızartın. Ayrı bir yerde sos için, ince kıyılmış sarmısak, maydanoz ve limon suyunu karıştırıp, patates kızartmalarının üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Kuru Köfte Tarifi (6 kişilik)
500 gram kıyma
3 dilim bayat ekmek içi
2 adet soğan l 3 diş sarmısak
1 demet maydanoz
1 kahve fincanı rendelenmiş
kaşar peyniri
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Kıymayı derin bir kaba alın. Soğuk suda ıslatılıp, suyu sıkılmış 3 dilim bayat ekmek içini ilave ederek 5 dakika kadar yoğurun. Kıymaya, rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarmısak, rendelenmiş kaşar peyniri,yarım tatlı kaşığı karabiber, yumurta, ince kıyılmış maydanoz ve tuz ilave ederek, 5 dakika daha yoğurun.Kıymadan yumurta iriliğinde parçalar koparıp, ıslattığınız iki avucunuzun içinde yuvarlayıp, bastırın. Yassı şekil verin. Tüm köfteleri bu şekilde hazırlayıp, kızgın sıvıyağda kızartın.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Yumurtalı Ekmek Tarifi (20 adet)
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
7-8 dal ince kıyılmış maydanoz
Pulbiber, karabiber
1 çay bardağı su
1 adet dilimlenmiş bayat baton ekmek
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Yumurtaları iyice çırpın. Un ve nişastayı ilave edip, topak kalmayacak şekilde çırpmaya devam edin. Beyaz peynir, maydanoz, pulbiber, karabiber ve suyu ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Ekmek dilimlerini bu karışıma bulayıp, kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Ekmek dilimlerini yumurtalı karışıma bulayıp hemen kızartın. Eğer bu karışımda fazla bekletirseniz, kızartırken parçalanır.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Temel Krep Tarifi
8 adet için:
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
Yarım su bardağı sıvıyağ
SÜT, yumurta, un ve sıvıyağı çırpın. Karışımdan 1 çorba kepçesi alıp, 22 cm'lik krep tavasında önlü arkalı pişirin.
Krep yaparken…
● Hamuru uzun süre çırparsanız, krep piştiğinde süngerimsi bir dokuya sahip olur.
● Krebi sıvıyağ yerine tereyağı ile de hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan krepler daha iştah açıcı ve lezzetli olur.
● Krebi kızartırken tavaya az miktarda sıvıyağ koyun, gerekiyorsa diğer yüzünü kızartırken biraz daha ilave edin.
● Artan kreplerinizi erişte şeklinde doğrayıp, çorbalarınıza ilave edebilirsiniz.
Çocukluğumuzda iz bırakmış lezzetler
Peynirli Gözleme Tarifi (18 adet)
500 gram un
250 gram lor peyniri
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar su
Bir demet maydanoz
Pulbiber, tuz
Unu derin bir kaba alarak ortasını açın. Tuz ekleyip, yavaş yavaş su ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Diğer taraftan ince kıyılmış taze soğanı çok az yağ ile soteleyin. Ocağı kapatıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz, pulbiber ve lor peynirini ekleyin. Dinlenen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, incecik açın. Bir tarafına hazırladığınız içten koyun. Diğer yarısını üzerine kapatın. Yağsız, yapışmaz yüzeyli tavada iki tarafını da kızartın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri