Bu börekler çok farklı
Tavuk ve Pirinçli Açma Börek Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için: 3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar su
1 su bardağı zeytinyağı
İç malzeme için:
500 gram tavuk göğsü
2 su bardağı su
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan, 3 dal pırasa
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Tuz, kekik, karabiber
Hamuru açmak için:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 ÖNCELİKLE hamur için yoğurma kabına un ve tuzu alın. Azar azar su ilave ederek sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki parçaya ayırın ve üzerine zeytinyağı döküp, 2 saat oda sıcaklığında bekletin. 2 Diğer taraftan iç malzeme için tavuk etini 2 su bardağı suda haşlayın ve eti içinden çıkarıp, yıkanmış pirinci ekleyin. Pirinç yumuşayana kadar haşladıktan sonra süzün. Pirincin içine didiklenmiş tavuk etini katıp, karıştırın. Tavaya aldığınız tereyağında kıyılmış soğan ve pırasayı 3-4 dakika soteleyin. Üzerine dolmalık fıstık ve kuşüzümünü ilave edip, 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Tavuklu pirinç, tuz, kekik ve karabiber kattıktan sonra tavayı ocaktan alıp, soğumaya bırakın. 3 Zeytinyağı sürdüğünüz hamurları unlanmış tezgahta yufka kalınlığında açın. Üzerine sıvıyağ sürüp, elinizle hamuru çekerek çok ince olacak şekilde açmaya devam edin. Yufkanın bir kenarına iç harcın yarısını koyup, dört parmak genişliğinde katlayın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Daha sonra hamurları 4 parmak genişliğinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Bu börekler çok farklı
Fincan Böreği Tarifi (8 kişilik)
2 su bardağı un, 1 çay bardağı ılık su
1 adet yumurta, tuz
İç harcı için: 500 gram pazının yaprağı
1 adet soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
1 UNU bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Tuzu ekleyin. Ilık suyu azar azar ekleyerek yoğurun. Yumurtayı ilave edip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurmaya devam edin. Hamuru 4'e bölüp üzerine un serpin. Nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. 2 Pazıyı yıkayıp doğrayın. Tereyağını bir tavada eritip, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine pazıyı ekleyin. Suyunu iyice çekene dek ara sıra karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. 3 Dinlenen hamur parçalarından birini düz bir zemine alın ve un serperek açın. Yufkanın yarısına aralıklarla pazılı harçtan koyun. Diğer yarısını üzerine kapatın. Bir kahve fincanı ile harçlı kısımlar ortada kalacak şekilde hamuru kesin. Kalan 3 parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Bol yağda kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Birkaç dakika sonra servis yapın.
Bu börekler çok farklı
Patates Böreği Tarifi (5 kişilik)
3 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarım paket kabartma tozu
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Patatesleri soyup küp doğrayın. Soğanı rendeleyip patatesle harmanlayın. Üzerine yoğurt, yumurta, sıvıyağ, un, kabartma tozu, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip tekrar karıştırın. Düz bir fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın ve malzemeyi yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Üçgen veya kare şeklinde dilimleyip sıcak servis yapın.
Aşçının notu: Yoğurtla da servis yapabilirsiniz.
Bu börekler çok farklı
Bardak Böreği Tarifi (8 kişilik)
Hamur için:
1 su bardağı eritilmiş margarin
1 adet yumurta
2 çay bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
4 adet haşlanmış patates
3 dal taze soğan
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
8-10 dal ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı fesleğen
Toz kırmızıbiber, tuz
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Haşhaş tohumu
DERİN bir kaseye eritilmiş ve ılınmış margarini alın. İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek, 20 dakika dinlendirin. İçi için, patatesi rendeleyin. İnce kıyılmış taze soğan, beyaz peynir, maydanoz, fesleğen, toz kırmızıbiber ve tuzu ilave edip, karıştırın. Dinlenmiş hamuru 2 eşit bezeye ayırın. Bir adet bezeyi tepsi büyüklüğünde yarım cm kalınlığında açın. Üzerine patatesli iç harcı yayın. Diğer bezeyi de açıp harcın üzerine yayın. Geniş bir su bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesin. Kesilen parçaları yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzeri için yumurta sarısı ve sıvıyağı çırpıp, böreklerin üzerine sürün. Haşhaş tohumu serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Bu börekler çok farklı
Pizza Börek Tarifi (8 kişilik)
2 adet yufka
Sıvıyağ
4 çorba kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
Domates
Biber
Sosis
Öncelikle yufkaları dörde bölün. Daha sonra her parçayı ortadan ikiye katlayıp yağlayın. Rulo şeklinde büzüp, etrafında çevirin. Tepsiye dizin. Yoğurtla yumurtayı çırpın. Böreklerin üzerine dökün. Domates ve biberi küçük doğrayıp, sosisleri dilimleyin. Böreklerin üzerine ilave ederek 180 derece fırında 35 dakika pişirin.
Bu börekler çok farklı
Pazılı Çanak Börek Tarifi (4 adet)
Yarım demet pazının yaprakları
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
yarım demet nane
2 dal taze soğan
1 adet kırmızı biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
250 gram lor peyniri
2 adet yufka
Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
Yufkaların üzerine sürmek için:
1 adet yumurta sarısı
1 PAZI yapraklarını kaynar suya batırıp, çıkarın. Daha sonra irice doğrayıp, derin bir kaba alın.
Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, kırmızı biber, rendelenmiş kaşar peyniri ve lor
peyniri ilave edip, karıştırın. İçine süt, yumurta ve sıvıyağ katıp, iyice harmanlayın. Hazırladığınız iç harcı
4 eşit parçaya ayırın. Yufkaları üst üste düz bir zemine serin ve büyük bir tencere kapağı ile 4 adet yuvarlak çıkarın (üst üste koyduğunuz yufkalardan toplam 8 adet yuvarlak parça elde edeceksiniz). Kalan yufkaları da böreklerin içine kullanmak üzere bir kenara alın. 2 Kestiğiniz iki kat yuvarlak yufkayı
11 cm çapındaki yağlanmış tart kalıbının içine kenarları taşacak şekilde yerleştirin. Kalan yufka parçalarından 2-3 parça koyun ve üzerine iç harçtan yayın. Yufkanın dışa sarkan kısımlarını içe doğru pile yaparak toplayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın (toplam 4 adet börek olacak). Üzerlerine
çırpılmış yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Bu börekler çok farklı
Pastırmalı Börek Tarifi (10 kişilik)
4 adet yufka
4 adet havuç
160 gram tereyağı
750 gram ıspanak
250 gram pastırma
1 adet yumurta sarısı
HAVUÇLARI rendeleyip, 1 çorba kaşığı tereyağında soteleyin. Ayrı bir yerde kıyılmış ıspanağı 1 çorba kaşığı tereyağında soteleyin. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayın. Eritilmiş 1 tatlı kaşığı tereyağı sürüp, üzerine ikinci kat yufkayı yayın. Ispanak yerleştirip, üçüncü kat yufkayı koyun. Eritilmiş 1 tatlı kaşığı tereyağı gezdirip, havucu yayın. Dördüncü yufkyı üzerine yayıp, kalan tereyağını gezdirin. Pastırma yerleştirip rulo şeklinde sarın. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kontrol ederek pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Bu börekler çok farklı
Pirinçli Kıymalı Börek Tarifi (8 adet)
1 su bardağı calrose pirinç
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı sıvıyağ
300 gram kıyma
2 çorba kaşığı tereyağı
5-6 dal maydanoz
3 adet yufka
1 adet yumurta sarısı
Susam, çörekotu
Tuz, karabiber, pulbiber
1PİRİNCİ bir tencereye alıp üzerine su ve sıvıyağ ilave edip haşlayın. Süzüp kenara alın. Tereyağı bir tavaya koyup, eritin ve kıymayı kavurun. Ocaktan alıp üzerine haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. 2Yufkaları 8'er adet üçgen parça halinde kesin. Geniş taraflarına pirinçli harçtan koyun. Yan kısımlarını harcın üstüne doğru kapatıp sarın. Uç kısımlarının açılmasını önlemek için suya batırıp yapıştırın. 3Yufkalar ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsine yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip servis yapın.
Bu börekler çok farklı
Büzme Börek Tarifi (6 kişilik)
2 adet yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt, 3 adet yumurta
İç malzeme için:
300 gram lor veya beyaz peynir
Üzerine:
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
6-7 dal dereotu
YUFKANIN birini düz bir zemine serin ve üzerine biraz sıvıyağ gezdirin. Lor veya rendelenmiş peynirin yarısını üzerine yayın. Yufkanın her iki ucunu büzerek ortaya doğru getirin. İkiye kesip, tepsiye yerleştirin. Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Derin bir kapta yoğurt, süt ve yumurtayı çırpın. Böreğin üzerine gezdirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve kıyılmış dereotu serpin. Dilimleyip, sıcak olarak servis yapın.
Bu börekler çok farklı
Balkabaklı Börek Tarifi (4 kişilik)
4 dilim kabak
3 adet yufka
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Üzerine: Hindistancevizi, pudraşekeri
Öncelikle ayıklanmış kabağı rendeleyin. İlk yufkanın üzerine sıvıyağ gezdirip, rendelenmiş kabağı serin. İkinci yufkayı yayıp, üzerini yağlayın ve tozşeker serpin. Daha sonra üçüncü yufkayı serin ve rulo şeklinde katlayıp, yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında pişirdiğiniz böreği, dilimleyin ve üzerine hindistancevizi ile
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar