Bitki çayları
Bitkisel çay çeşitleri ile sağlığınızı koruyabilir, ve daha dinç olabilirsiniz...
ADA ÇAYI
Etkisi: Hazımsızlık şikayetlerinde, iştah kaybında yararlanılır. Soğuk algınlığında aşırı terlemeyi azaltır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında ve yangılarında etkilirdir.
Günde 2-3 defa, 2 gram yaprak üzerine taze kaynatılan su ilave edilerek hazırlanan çay, kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlendikten sonra içilir.
Bitki çayları
TARÇIN ÇAYI
Etkisi: İştah kaybı, sindirim yetersizliği, spazmlar, gaz ve şişkinlik hissini gidermek amacıyla yararlanılır. Bakteri ve mikromantarlar üzerinde etkilidir.
0,5-1 gram kabuk parçalandıktan sonra kaynatılmış sıcak su içerisinde 15 dakika demlenerek içilir. Günde 3-4 defa içilmesi önerilir.
Bitki çayları
BÖĞÜRTLEN ÇAYI
Etkisi: Yüksek tanen içeriği nedeniyle astrenjan (büzücü) etkilidir. Hehangi bir enfeksiyona bağlı olmayan akut ishal vakalarında yararlanılır. Ayrıca ağız ve boğazda hafif yangı şikayetlerinde ve diş eti kanamalarında gargara şeklinde kullanılır.
Günde 3-4 defa 2 gram yaprak tozu ile hazırlanan çay 10-15 dakika demlenerek içilir.
Kaynak: Doğadan Gelen Sağlık; Bitki Çayları
Profesör Doktor Erdem Yeşilada
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler