Atmadan önce bir kez daha düşünün!
Bugüne kadar çöpe attığınız için pişman olacağınız meyve kabuklarının kullanım yerlerini daha önce anlatmış ve "Vitamini kabuğunda." sözünün ne kadar da doğru olduğunu hep birlikte görmüştük.
Bu kez "Çöpe attığınıza pişman olacaksınız." köşemizde, misler gibi meyvelerin aslında yine misler gibi olan ama bizim çok da bilmediğimiz çekirdekleri var. Bu çekirdekleri nerelerde kullanacağınızı öğrendiğinizde, markete gidip bol bol meyve alma isteğiyle dolacaksınız.
Atmadan önce bir kez daha düşünün
Karpuz çekirdekleri sayesinde vücut, ihtiyacı olan çinko ve aminosit arjinini alır Karpuz çekirdekleri çinko açısından oldukça zengin bir kaynak. Vücudumuzda uzun süreli depolanmadığı için sürekli almamız gereken çinkoyu karpuz çekirdeğinden alabiliyoruz. Aynı zamanda çekirdeklerin içinde bol miktarda aminosit arjinin de bulunuyor. Bu da kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Atmadan önce bir kez daha düşünün
Üzüm çekirdekleri damar ve cilt hastalıklarını önlemeye yardımcı olur
Üzüm çekirdeği güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizleyerek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. Yine bir damar hastalığı olan varislerin oluşumunu engeller, cildin temiz ve ışıl ışıl olmasını sağlar.
Atmadan önce bir kez daha düşünün
Kayısı çekirdeği ile hazırlanan maske ve kürler, selülitli bölgelere iyi gelir
Bademe benzerliğiyle bilinen kayısı çekirdeğinin içi; A, D ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ancak yemenin faydalı mı zararlı mı olduğu hakkında yapılan araştırmalar hep aynı şekilde sonuçlanmadığı için biz kayısı çekirdeğini kırıp yiyin, demeyeceğiz.
Onun yerine kayısı çekirdeğinin içini rendeleyip zeytinyağı veya cilt tipinize uygun başka yağlarla bir araya getirerek selülitlerinizin olduğu bölgelere uygulayın. Gözle görülür bir değişim için biraz emek harcayarak bu kürleri sürmeye belirli aralıklarla devam etmeniz de önemli tabii.
Atmadan önce bir kez daha düşünün
Avokado çekirdeği eklem ve kas ağrılarını azaltır, dinç hissetmemizi sağlar
Avokadonun içindeki dev çekirdek, öylece çöpe gitmemesi gereken en önemli yerlerinden. Çünkü avokadonun içindeki amino asitlerin yarısından çoğu aslında çekirdeğinde gizli. Onlar sayesinde eklem ve kas ağrılarınızdan kolaylıkla kurturabilir, vücudun mikroplara karşı direncini arttırabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
Kanser konusunda da önleyici etkileri olduğu söylenen avokado çekirdeklerini nasıl kullanacağınıza gelirsek, kabuğun kahverengi üst tabakasını soyun, ardından rendeleyin. Rendelenmiş çekirdeği, ister çay olarak ister yemeklere katacağınız bir baharat olarak değerlendirin.
Atmadan önce bir kez daha düşünün
Papaya çekirdeği antibakteriyel özellikler göstererek vücudu mikroplara karşı korur
Ülkemizde değeri pek bilinmeyen ama A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin olan papaya meyvesinin çekirdekleri de antibakteriyel özellikler gösterir. Bu da vücuda giren mikroplardan korunmanızı sağlar. Papaya aldığınızda tıpkı kavun gibi ortasında bolca yer alan çekirdekleri ayıkladıktan sonra günde birkaç tane yiyerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri