Adım adım ev yapımı peynir
Süt ve birkaç damla
peynir mayasıyla
hayat bulur peynir…
Kış aylarında ekmek ve salatalara yaz aylarında
kavun-karpuzla yarenlik
eder kahvaltı
sofralarının kraliçesi…
En çok hamurişlerine
yakışan, içindeki tuz
oranına göre tatlılarda
da kullanılan peynirin
yapımını merak
edenler için hazırladık.
Adım adım ev yapımı peynir
İşte adım adım peynir yapımı için gerekenler;
Peynir yapımı (5 kg süt için):
Malzemeler; 5 litre pastörize süt 10-15 gram toz kalsiyum klorür Yarım çay bardağı ılık su 1 çay kaşığı sıvı peynir mayası 5 çay kaşığı kaya tuzu Temiz tülbent
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 1: DERİN bir tencereyi ocağa
oturtup, sütü içine boşaltın.
Parmağınızı batırınca yanmayacak
derecede (28 ile 34 derece arası)
ısıtın. Ocağın altını kapatın. Ayrı bir
yerde kalsiyum klorürü ılık suda
eritip, süte ekleyin.
Adım 2: Daha sonra peynir mayasını yavaş
yavaş ilave edip, 2-3 dakika
karıştırın.
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 3: Tencereyi sarsmadan her yanını
kalın örtülerle iyice örtüp, bir buçuk
saat mayalanması için dinlendirin.
Bu sürenin sonunda örtüleri açıp,
yeniden karıştırın. 15 dakika daha
dinlendirin.
Adım 4: Tülbenti ikiye katlayıp, iki kısa kenarı iğneyle teğelleyin. Bu aşamada bir kişiden yardım isteyin. Mayalanan sütü, tülbentin açık tarafından içine dökün.
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 5: Ağzını sıkıca bağlayıp, suyunun
süzülmesi için üzerine kesme tahtası
yerleştirin. Onun da üzerine 4-5
kg’lık ağırlıklar koyun. Suyunun
süzülmesi için bu şekilde 8-10 saat
dinlendirin. Bir kaba bol miktarda
su koyun. 6 çay kaşığı kaya tuzu
ekleyip, karıştırın. Peyniri tülbentten
çıkarıp, tuzlu suya koyun. Dilediğiniz
zaman çıkarıp, yiyebilirsiniz.
Adım adım ev yapımı peynir
Kaynayan
sütün kalsiyum klorür oranı azalır.
Kalsiyum klorürün azalması da
sütün mayalanmasını engeller.
Bunun için 5 kg sütten peynir
yaparken, peynir mayasını
eklemeden önce 1 çay kaşığı
kalsiyum klorür ilave edin. Kalsiyum
klorürü süt ürünleri imal eden
firmalardan temin edebilirsiniz.
Adım adım ev yapımı peynir
Peynir yaparken dikkat etmeniz gerekenler: Peyniri çiğ sütten de yapabilirsiniz. Bunun için sütü iyice kaynatıp, ılınmaya bırakın ve yukarıda verdiğimiz peynir yapım aşamalarını aynı şekilde takip ederek sitemizdeki tarifleri uygulayın. Hazırlanan peyniri hemen tüketmeyin. Uzun süre saklamak isterseniz, peyniri koyduğunuz tuzlu suyun, tuz miktarını artırmanız yeterli olacaktır.