10 farklı leziz sarma tarifi
Baklalı Sarma
6 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı iç bakla
2 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
1 su bardağı ince bulgur
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı (50 gram) tereyağı
Tuz
karabiber
kırmızıbiber
300 gram taze asma yaprağı
Baklalı Sarma Yapılışı
İÇ baklaları içlerini 1 gün önceden ıslatalım. Baklalar şiştiğinde, kabuklarını çıkarıp, 5-6 parça olacak şekilde keselim. Baklaları bir kaba alıp, içine küp doğranmış soğanları, ince kıyılmış maydanozu, ince bulguru, salçayı, tereyağını, tuzu ve baharatları ekleyip karıştıralım. Asma yapraklarını hafifçe haşlayalım. Delikli kepçe ile tencereden alalım. Damarlı kısımları içe gelecek şekilde, baklalı içten bir miktar koyalım ve düzgünce saralım. Sarmaları tencereye yan yana ve aralıksız dizelim. Sarmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ilave edelim. Porselen bir tabağı ters çevirip sarmaların üzerine kapatalım. Tencerenin kapağını da örterek ağır ateşte pişirelim. Ateşten alıp tenceresinde soğuttuğumuz sarmaları servis tabağına aktaralım. Limon dilimleriyle servis yapalım.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Mısırlı Yaprak Sarma
6 Kişilik
Malzemeler
1 çay bardağı aşurelik buğday
200 gram taze asma yaprağı
1 adet orta boy soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı taze ya da konserve mısır tanesi
1 çay bardağı ince bulgur
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
2 adet orta boy domates
1 çorba kaşığı kuru ya da taze nane
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 su bardağı sıcak su
Tuz
karabiber
Bir dal taze fesleğen
1 adet limon
Mısırlı Yaprak Sarma Yapılışı
Buğdayı akşamdan suya koyun. Asma yapraklarını 4-5 dakika haşlayıp süzdükten sonra, soğumaya bırakın. Soğanları yemeklik doğrayıp 2 çorba kaşığı tereyağında hafifçe kavurun. Mısır, buğday ve bulguru ilave edin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Domatesleri rendeleyin. Kalan tereyağı, tuz, karabiber, domates, maydanoz, dereotu ve 1 su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyip, ağır ateşte 10 dakika demlendirin. Nar ekşisi ve naneyi de ekleyin. Yaprakların içine, hazırladığınız harcı koyarak sarın. Üzerine yarım limon sıktıktan sonra, 2 su bardağı sıcak su koyarak, orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Limon dilimleri ve fesleğen yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Pazı Yaprağında Palamut Sarma
4 Kişilik
Malzemeler
2 çorba kaşığı tereyağ
1 adet soğan
2 adet mantar
1 adet sivri biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 adet palamut
Yarım demet pazı
1 çorba kaşığı soya sosu
Pazı Yaprağında Palamut Sarma Yapılışı
Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı ve yemeklik doğranmış soğanı alın. içine ince kıyılmış mantarları ve sivribiberi, karabiberi, pulbiberi ilave edin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Diğer tarafta palamutu ayıklayıp, filetosunu çıkarın. Filetoları kuşbaşı doğrayın ve kavurduğunuz malzemelerle birlikte karıştırın. Pazı yapraklarını 5 dakika suda haşlayın ve suyunu süzün. Hazırladığınız harçtan içlerine koyup dolma sarar gibi sarın. Cam bir fırın kabına pazı sarmaları dizin. Üzerine geri kalan tereyağını koyun. Soya sosunu gezdirip, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirin. Servis tabağına aldığınız sarmaları sıcak olarak servis yapın.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Can Erikli Sarma
6 Kişilik
Malzemeler
250-300 gram taze asma yaprağı
Yarım kg kıyma
Yarımşar su bardağı pirinç ve bulgur
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
10 adet can erik
4 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı tereyağı
Can Erikli Sarma Yapılışı
Asma yapraklarını haşlayıp süzün. Kıyma, pirinç, bulgur, biber salçası ve zeytinyağını, kimyon, tuz, karabiber ilavesiyle yoğurun. Hazırladığınız bu dolma içinden her yaprağa birer kaşık koyarak, yaprakları sarın. Tencerenin altına varsa 2-3 adet kemik dizin. Yoksa birkaç asma yaprağıyla tencerenin tabanını kaplayın. Sarmaları tencereye dizerken aralarına erikleri serpiştirin. Yaklaşık 5 dakika susuz pişirin. 4 su bardağı sıcak su ve tereyağı ilave edin. Sarmaların üzerine bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını da kapatarak, yaklaşık 35 dakika pişirin.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Tekir Sarma
Malzemeler
12 adet fileto tekir
1 adet soğan
4 adet mantar
200 gram karides
Zeytinyağı
Tuz
karabiber
pulbiber
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Salamura asma yaprağı
Tekir Sarma Yapılışı
Kıyılmış soğanı, dilimlenmiş mantarları ve karidesleri çok az zeytinyağı ilavesiyle kavurun. Tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edin. Rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Bu harcı fileto tekirlerin arasına doldurup, salamura yapraklara sarın. Izgarada arkalı önlü 10 dakika pişirip, servis yapın.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Lorlu Pazı Sarma
5 Kişilik
Malzemeler
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet soğan
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
300 gram lor peyniri
2 demet pazı
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
karabiber
kırmızı pulbiber
Lorlu Pazı Sarma Yapılışı
Sıvıyağda ince doğranmış soğanı kavurun. Bulgur, sıcak su, tuz ve baharatları ekleyip demlenmeye bırakın. Soğuyunca lor peynirini ilave edip karıştırın. Pazı yapraklarını sıcak suya batırıp çıkartın. Hazırladığınız harcı yaprakların içine yayıp sarın. Lor dolmalarını fırın tepsisine dizin. Üzerine 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını gezdirin. Sütü ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat pişirin.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Rumeli Usulü Zeytinyağlı Sarma
8 Kişilik
Malzemeler
300 gram salamura asma yaprağı
2 su bardağı kalın bulgur
1 çay bardağı pirinç
Yarım demet taze nane,
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz,
1 demet taze soğan
1 çorba kaşığı salça
Bir buçuk su bardağı zeytinyağı
150 gram beyaz peynir
Tuz,
karabiber,
yeteri kadar su
Üzerine:
100 gram kaymak
1 adet yumurtanın sarısı
Rumeli Usulü Zeytinyağlı Sarma Yapılışı
Salamura yaprakları bir gece önceden suda bekletip, fazla tuzunun çıkmasını sağlayın. Bulgur ve pirinci birlikte derin bir kaseye alıp, 2 tatlı kaşığı tuz serpin. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Daha sonra, ince kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, taze soğan, salça, zeytinyağının yarısı, ezilmiş beyaz peynir, karabiber ve tuz ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Asma yapraklarının içine hazırladığınız harçtan 1'er tatlı kaşığı koyun ve sigara böreği gibi sarın. Yaprak ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizin ve üzerine iki buçuk su bardağı su ilave edin. Kalan zeytinyağını sarmaların üzerine gezdirip, suyunu çekene kadar pişirin. Bir kasede kaymağı ezin ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Sarma sıcakken, bu karışımı üzerine gezdirin. Tencerenin kapağı kapalı olarak soğuyana kadar bekletin. Servis tabağına alıp servis yapın.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Zeytinyağlı Nohutlu Ispanak Sarma
6 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı nohut
1 kg büyük ıspanak yaprağı
Yeteri kadar su
1 çay bardağı ince bulgur
1 su bardağı tahin
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz kimyon
2 diş sarmısak
Bir buçuk tatlı kaşığı tozşeker
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Bir buçuk tatlı kaşığı pulbiber
Servis için:
Limon dilimi
Zeytinyağlı Nohutlu Ispanak Sarma Yapılışı
NOHUDU bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra zarını soyup, ikiye ayırın. Bulgurun üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip, ağzını kapatın ve suyunu çekene kadar bekletin. Ispanağı iyice yıkadıktan sonra önce kaynar suya daha sonra buzlu suya batırıp çıkarın. Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin. Nohut, bulgur ve tahini bir kapta karıştırın. Tavaya aldığınız zeytinyağında dolmalık fıstığı hafif pembeleşene kadar kavurun. Ocağın altını kapatın ve içine pulbiber ilave edip, bu karışımı da nohutlu harca ekleyin. Toz kimyonu az yağda veya tek başına ısıtın. Daha sonra kıyılmış sarmısak, tozşeker ve tuz ile birlikte nohutlu harcın içine katıp, tüm malzemeyi karıştırın. Ispanak yaprağını küçük bir fincanın içine serin ve iç harçtan koyup, kenarlarını üzerine kapatın. Fincanı ters çevirip çıkarın ve limon dilimlerinin üzerinde servis yapın.
Aşçının notu: Toz kimyonun kokusunun daha iyi açığa çıkması ve demir oranının artması için yemeğe katmadan önce tarifteki işlemi yapmanız yeterli olacaktır.
10 farklı lezziz sarma tarifi
Kestaneli Lahana Sarması
6 Kişilik
Malzemeler
1 adet orta boy gevşek lahana
Yeteri kadar su
Tuz
İçi için:
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı tozşeker
1'er çay kaşığı tarçın ve yenibahar
İki buçuk su bardağı sıcak su
1'er demet maydanoz ve dereotu
250 gram kestane
Tuz
Kestaneli Lahana Sarması Yapılışı
LAHANAYI ortasından kesin ve yapraklarını teker teker ayırın. Tuzlu suda 3 dakika haşlayın ve süzün. içi için, yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında 2-3 dakika kavurun. Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinci ilave edip, 2-3 dakika daha kavurun. Kuşüzümünü sıcak suda 10 dakika bekletip süzün ve harca katın. Tozşeker, tarçın, yenibahar ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz ve dereotunu ilave edin. Kestaneleri bir ucundan bıçakla çizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirin. Daha sonra kabuklarını soyun ve iri küpler halinde doğrayıp, iç harca ekleyin. Tuzunu ayarladıktan sonra tüm malzemeyi karıştırın. Lahana yaprağına iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve sarın. Lahana yaprakları ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine kalan bir buçuk su bardağı sıcak suyu gezdirin. Üzerine porselen bir tabak koyun ve tencerenin kapağını kapatop, 30 dakika pişirin. Tencerede biraz dinlendikten sonra servis tabağına alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri