Dünya kültürünün en doğulu tatlarından olan kebaplar, Türk ve Ortadoğu mutfaklarında sayısız çeşidiyle yer alıyor. Sadece Türk Mutfağı'nda elliden fazla çeşidi olan kebaplar, eşsiz tatlarının yanı sıra kendine özgü sunumları ile de dikkat çekiyor...

Kebap hakkında...

Ana malzemesini parça et ve kıymanın oluşturduğu, sebze, pilav ve yoğurt garnitürü ile servis edilen kebaplar farklı şekillerde hazırlanabilir. Şiş kebap, döner kebabı, cağ kebabı gibi kimi kebaplar doğrudan ateşte pişirilir. Sac kebabı gibi kavrularak, tas kebabı gibi toprak kaplarda fırınlanarak ya da tandır ve kuyuda pişirilen kebaplar da vardır. Tokat kebabı gibi bazı kebaplar da, şişe dizilen et ve sebzelerin fırından aşağı doğru sallandırılmasıyla pişirilir.

Kebap yaparken...

* Kebap için, 1 yaşını geçmemiş süt kuzusu eti tercih edilmelidir.

* Şiş kebap için, etin but kısımları; etin çekilerek kullanıldığı kebaplarda ise boşluk bölümleri tercih edilmelidir.

* Kebap hazırlarken kıyma ve diğer malzemeyi çok hafif yoğurmak gerekir.

* Kebaplar alevsiz ve dumansız, kor haline gelmiş mangal ateşinde ağır ağır pişirilince daha lezzetli olur.

* Kebap pişirirken etle ateş arasındaki mesafe en az 15 cm olmalıdır.

* Pişirme sırasında, şişleri sık sık çevirmek ve etten akan yağı pide ya da ekmekle almak gerekir. Çünkü ateşe düşen yağ alev alarak, etin pişme kalitesini ve lezzetini bozabilir.

* Kebaplar etin kırmızıdan koyu kahverengiye dönmesine kadar pişirilmeli ve bekletmeden servis edilmelidir.