Soğan

Soğan
Zambakgiller ailesinden olan soğan, pırasa ve sarmısağın da yakın akrabasıdır.
Soğanın anavatanının Asya olduğunu savunan bir görüş bulunmakla birlikte, bazı araştırma sonuçları evcilleştirilen soğanın ilk olarak bugünkü İran ve Pakistan'ın bulunduğu coğrafyada yetiştirildiğini gösteriyor.

Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor.
Eski Mısır'da İ.Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ.Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor. Yuvarlak, çember içinde çember yapısıyla sonsuz döngü halindeki soğan, Eski Mısır'da ebedi yaşamın sembollerinden biri kabul edilip, yarı kutsal sayılmış. Mısırlılar aynı zamanda güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) özelliği nedeniyle de soğanı sihirli kabul etmişler. Mısır'da Eksi ve Yeni Krallık dönemine ait piramitlerin iç duvarlarındaki resimlerde soğan betimlemelerine rastlanmış.

Antik Yunan'da Olimpiyat Oyunları'na hazırlanan sporcuları güçlendirmek için bol soğan yedirilirler ve gövdelerini de soğan suyuyla ovarlarmış. Romalılar soğandan görme bozuklukları, ağız yaraları ve dizanteri gibi hastalıkların tedavisinde yararlanmışlar. Romalı gurme Apicius'un yemek kitabındaki birçok tarifte de soğan kullanılmış.

Soğan doğrarken:
Soğan doğrarken düz uçlu ve keskin bir bıçak kullanmaya tercih edin. Böyle bir bıçak kullanırsanız soğan kaymaz, dağılmaz ve düzgün parçalar şeklinde kesilir.

Saklarken:
Satın aldığınız soğanları, havadar, serin, kuru ve güneş almayan yerlerde saklayın.

Neden göz yaşartır?
Soğan, pırasa ve sarmısakta olduğu gibi, bileşiminde kükürt bulunan keskin kokulu uçucu bir yağ içerir. Soğan doğrarken bu uçucu yağın etkisinden dolayı gözlerimiz yaşarır.

Soğanın sağlığa faydaları:
Soğan, vücudun savunma sistemini güçlendirdiğinden soğuk algınlığı, öksürük ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur. Kötü kolesterol düzeyini ve yüksek tansiyonu düşürürken, iyi kolesterol düzeyini yükseltir. Soğan iyi bir idrar söktürücü olduğu gibi, sindirimi kolaylaştırır, iştah açar ve müshil etkisine sahiptir. Soğanın vücudun kansere yakalanma riskini azalttığı yönünde bir görüş bulunuyor. Pişmiş soğanın besin değerlerinde azalma olduğundan, soğanı çiğ tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır.


100 gram çiğ kuru soğanda...

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 38 Protein 1.5 gram Karbonhidrat 9 gram Kolesterol 0 Yağ 0.1 gram Lif 0.6 gram

MİNERALLER
Fosfor 56 mgr Kalsiyum 27 mgr Demir 0.5 mgr Sodyum 10 mgr Potasyum 157 mgr Magnezyum 12 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 40 IU B1 vitamini 0.03 mgr B2 vitamini 0.04 mgr B3 vitamini 0.2 mgr B6 vitamini 0.1 mgr C vitamini 10 mgr E vitamini 0.3 mgr Folik asit 10 mcgr

100 gram taze soğanda...

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 45 Protein 10.5 gram Karbonhidrat 1 gram

MİNERALLER
Kalsiyum 40 mgr Sodyum 5 mgr Potasyum 231mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 20 IU C vitamini 25 mgr

Sofra’da Bu Ay

  • Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
  • Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
  • Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri
ve Daha Fazlası ...