BAKLALI TARİFLER İÇİN TIKLAYIN!

Baklagillerin örnek bitkisi olan baklanın, anavatanı Avrupa ve Asya kıtaları olarak kabul ediliyor. Mevsimin kıştan bahara dönmesinin ilk müjdecilerinden olan bakla, Antik Çağ'ın ilk dönemlerinden beri tüm Akdeniz havzasında biliniyor. Eski Mısır ve Yunanda halkın başlıca yiyecekleri arasında yer alan baklanın, 5.000 yıl önce Çin'de de yetiştirildiği eski metinlerde görülüyor. Mutfağımızda taze, iç ve kuru olarak tüketilen bakla, günümüzde Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde de sevilen bir sebze.


Baklanız kararmasın…
Taze bakla pişirirken, kararmasını önlemek için çukur bir kaba 1-2 çorba kaşığı un ve yarım limon suyu koyup karıştırın. Baklayı ayıkladıkça bu karışıma atın. Pişireceğiniz zaman süzüp tencereye alın. Bu şekilde hazırlayıp daha sonra pişirdiğiniz bakla kararmaz. Ayrıca pişirme sırasında tencereye ekleyeceğiniz limon suyu ya da limon tuzu, baklanın kararmasını önler. 1 kg bakla için, yarım limonun suyu ve 1 silme çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.

Satın alıp saklarken…
Bakla alırken lekesiz görünümlü, canlı yeşil renkli ve yumuşamamış olanlarını tercih edin. Baklayı taze fasulye gibi ikiye kırarak tazeliğini kontrol edebilirsiniz. Bakla, buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.

Tüketirken dikkat!
Bazı kişilerde, taze ya da kuru bakla yediklerinde, hatta bakla çiçeklerinin polenlerine maruz kaldıklarında "favizm" denen bir hastalık ortaya çıkabiliyor. Alyuvar düzeyini düşüren bir çeşit enzim eksikliğinden kaynaklanan ve kalıtımsal olan bu hastalığı taşıyanlar bakla yememelidir.

Bakla ve azot
Baklanın içeriğindeki bol azot toprağı beslediği için verimsiz tarlalara bakla ekilmesi ve çiçeklendiğinde toprağın sürülüp, ikinci ürünün ekilmesi Antik Çağ'dan beri bilinen ve günümüzde de kullanılan bir yöntem.

Baklanın sağlığa faydaları
Bakla tüm diğer baklagiller gibi vücudun kansere yakalanma riskini azaltır. İdrar yollarını temizler. Böbrek ağrılarına ve iltihaplarına iyi gelir. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardım eder. Kan şekerini düzene sokar. Kötü kolesterol düzeyini düşürür. Öksürüğe ve bademciklerdeki şişliklere iyi gelir. Yüksek oranda lif içerdiğinden peklik çekenlere faydalıdır. Tohumlarından yapılan lapası yaralı deri hastalıklarında kullanılır.

100 gram taze baklada:

BESİNLER VE KALORİ

Kalori 45

Protein 5 gram

Karbonhidrat 6 gram

Kolesterol 0

Yağ 3 gram


MİNERALLER

Fosfor 22 mgr

Kalsiyum 20 mgr

Demir 0.4 mgr

Sodyum 85 mgr

Potasyum 110 mgr


VİTAMİNLER

A vitamini 150 IU

B1 vitamini 0.04 mgr

B2 vitamini 0.03 mgr

C vitamini 4 mgr