Pazı

Bol vitaminli, sindirimi kolay sebze:

Pazı
Ispanakgiller familyasından olan ve "yabani ıspanak" olarak da adlandırılan pazının anayurdu Akdeniz havzası, Anadolu, Kafkasya ve Ortadoğu kabul ediliyor.

Yaprakları çeşidine göre; açık ya da koyu yeşil, düz ya da kıvırcık olabilir. Yaprak sapları da yine çeşidine göre yeşil ya da kırmızı renkte olabilir. Pazı, folik asit, A ve C vitaminleri yönünden zengin bir sebzedir. Sapı ve damarları kırmızı renkte olan pazılar A vitamini yönünden daha zengindir. Pazının besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır.

Saklayıp pişirirken:
Hemen tüketmeyeceğiniz pazıyı yıkamadan bir saklama poşeti içinde birkaç gün saklayabilirsiniz. Pazı yaprakları üzerlerinde fazla miktarda kum barındırabileceğinden iyice yıkadıktan sonra kullanmaya dikkat edilmelidir. Pazının yapısında bulunan su yüzünden, pişirme sırasında fazla su eklemenize gerek yoktur.

Pazının sağlığa faydaları:
Pazı, A ve C vitaminleri ile folik asit yönünden zengin bir sebzedir. İçeriğindeki demir ve folik asit kansızlığı önler. Pazı yemek, gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuk doğurma riskini azaltır. Pazı tohumları geleneksel halk hekimliğinde kan kesici olarak kullanılır.

Sofra’da Bu Ay

  • İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
  • Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
  • Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...