Bu ay yine doyurucu, besleyici, arşiv niteliğinde özel bir sayıyla huzurlarınızdayız… Daha önceki özel sayıların gördüğü ilgi karşısında, mutfağımızın kraliçesi olan börekleri bir araya toplayarak "Börek Özel Sayısı" yapmamız kaçınılmazdı! Ayrıca hamurişine ne kadar düşkün bir millet olduğumuzu, böreklerin beslenme tercihlerimizdeki öncelikli durumunu anlamak için 21 yıllık Sofra tarihinde yerini alan kapaklarımıza ve tabii ki günün her öğünü kurduğumuz sofralara şöyle bir göz atmanız yeterli. Kahvaltıdan 5 çayına, piknikten sahura, düğünden bayrama her sofrayı börekle taçlandırmak, kaçınılmaz bir güdüyle, doğamızda var! Şahsen bana da "bir dilim pasta mı, el açması börek mi?" diye sorsanız, hakkımı kesinlikle börekten yana kullanırım! Geleneksel tariflerden modern yorumlara, en pratiğinden en ağdalısına 85 börek tarifini ve böreğin tarihsel yolculuğundan hamur açmanın püf noktalarına kadar pek çok bilgiyi derlediğimiz "Börek Özel Sayısı", herkesin mutfak kütüphanesinin baş köşesinde yer alacak, dopdolu bir içeriğe sahip…

Sofra'nın deneyimli yazarlarıyla bu "ağır" sayıyı hazırlarken, Profilo ile de keyifli bir işbirliği gerçekleştirdik. Profilo'nun yeni ankastre fırını GurmePiliç'i kullanarak hazırladığımız 50 sayfalık kitapçıkta piliç çevirmeden böreğe, kekten kurabiyeye birbirinden leziz fırın yemeklerini bulabileceksiniz.

Diğer yandan, bu topraklarda yaşayan her bireyi yakından ilgilendirdiğini düşündüğüm sevindirici gelişmeleri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Daha önce de dile getirdiğim gibi tohum, en hızlı kaybettiğimiz ve bence hayati önem taşıyan varlıklardan biri. Piyasa şartları, atalık tohumlar kullanan küçük üreticilerin piyasada yer bulamaması ve büyük üretim ve dağıtım zincirlerinden gelen hiçbir üründe yerel tohum kullanılmaması gibi sebeplerden dolayı yüzlerce çeşit tohum tehdit altında. İşte bunun önüne geçmek için Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, atalık tohumların takas edilebileceği Tohum Takas Ağı sitesi www.tohumtakas.org adresini kullanıma açtı. Tohum Takas Ağı elektronik veritabanı sayesinde, isteyen herkes elindeki atalık tohumları takasa açabilecek ve küçük miktarlarda atalık tohum talep edebilecek. Buğday Derneği bu sayede; hızla kaybolan atalık tohumlarımızı kurtarmak için başlattığı "tohum hareketi"ne katılımın artmasını hedefliyor. www.tohumtakas.org sitesinde; sandıkta, yastık altında kalmış atalık tohumlarımız takasa açılıyor! Siteye kayıt olmak, tohum talep etmek, takas etmek ücretsiz. Tohum Takas Ağı'nın tek isteği; hasatta bir miktar tohumun ayırılıp, başkalarıyla paylaşıma açılması. Lütfen unutmayalım; her bir atalık tohum bir mucize ve her mucizeye yaşaması için uygun ortamın sağlanması gerekiyor.

Bir diğer güzel haber de tarım arazileriyle ilgili… "Gıda güvenliğinde büyük bir adım" olarak değerlendirilebilecek bu habere göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "büyük ovaların belirlenmesi"ne yönelik çalışmaları tamamlandı. TEMA Vakfı'nın da 2005'ten bu yana takip ettiği süreç neticesinde, 6.5 milyon hektar bir alan kaplayan 184 adet büyük ova belirlendi. Bu alan, Türkiye'deki toplam tarım arazilerinin yüzde 24'ünü oluşturuyor. Bundan sonraki süreçte, Bakanlık tarafından belirlenen 184 adet alan, illerdeki Toprak Koruma Kurulları'nın da görüşleri alınarak, Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı ilan edilecek.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14. Maddesi'ne göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlenmesi, gerek gıda güvenliğinin sağlanması, gerekse de gelecek kuşakların gıda hakkının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor. Böylelikle bu alanlarda toprak bozulumu önlenirken, tarım alanlarının tarım dışı amaçlara tahsis edilmesi de engellenmiş olacak. Geleneksel mutfağımızı gelecek nesillere bozulmadan aktarabilmenin yolu, atalık tohumlarımıza, yerel ürünlerimize sahip çıkmaktan, tarım arazilerimizi korumaktan geçiyor… Satın aldığımız her üründe, boğazımızdan geçen her lokmada, bunu lütfen göz ardı etmeyelim…

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larda buluşmak dileğiyle…