Daha sağlıklı bir gelecek için beslenme alışkanlıklarımız büyük önem taşıyor… Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her yıl meydana gelen 57 milyon ölümün yüzde 59'u diyabet, kalp damar hastalıkları, solunum sistemi rahatsızlıkları ve kanser gibi kronik hastalıklardaki artıştan kaynaklanıyor. Bu hastalıkların artışında ise baş sorumlu olarak iki temel neden gösteriliyor: Yetersiz ve dengesiz beslenme ile hareketsiz yaşam… Böyle düz bir cümle olarak okuyunca sanki bizden uzak bir meseleymiş gibi geliyor, değil mi? Aslında anne karnından itibaren günümüz bireylerini yakından ilgilendiren ve ciddi farkındalık gerektiren bir meseleden söz ediyorum. Mesele derken, işin özü son derece basit: Bilgi kirliliğinden mümkün olduğunca uzak kalarak, anneannelerimizin nasıl beslendiğini hatırlamaya çalışırsak büyük yol almış olacağız. Yani sebze-meyveleri mevsiminde tüketerek, yağ ve karbonhidrat da dahil olmak üzere tüm besin gruplarını öğünlerimize dengeli bir şekilde serpiştirerek, "abur cubur" ihtiyacımızı kuruyemişlerle, sağlıklı atıştırmalıklarla karşılayarak… Ve tabii hayatımıza biraz hareket katarak… Bunun için de illa ki bir bütçe ayırmamız gerekmiyor. Tek başına ya da ailenizle, dostlarınızla dans etmek, yakın çevrenizdeki parkları, koruları, yürüyüş yollarını gözden geçirmek bile "hareket" konusunda motivasyon yaratacaktır.

Unutmayın, yemek pişirmek eğlencelidir. Hele ki pişirdiklerinizi sevdiklerinizle paylaşmanın mutluluğuna paha biçilmez! İşe doğru malzeme seçimiyle başlayıp, farklı pişirme tekniklerini de kullanarak mutfağı daha da eğlenceli bir alan haline getirebilirsiniz. Mümkün olduğunca işlenmemiş ve doğal ürünlerle harikalar yarattıkça ve bunun metabolizmanız üzerindeki etkilerini farkettikçe, aksini düşünemeyeceksiniz!

Bu arada gıda, beslenme ve sağlık konularında faydalı paylaşımlarda bulunan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nın yayınlarını takip etmenizi tavsiye ederim. Toplumun sağlıklı gelişimine destek olmak amacıyla 2009 yılında kurulan vakıf, uluslararası alanda referans kabul edilen kaynaklardan alınan bilgilerle yayınlanan sağlıklı yaşam ve beslenme odaklı makaleleri, bilimsel yayınlar ve araştırmalar çerçevesinde kaleme alıyor. Üstelik son derece keyifli ve anlaşılır bir dille… www.sabriulkervakfi.org web sitesini ve vakfın sosyal medya hesaplarını takip ederek hem kendiniz hem de çocuklarımız için bilimsel veriler ışığında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Malum, Ramazan Bayramı tatili bu yıl Temmuz ayının önemli bir kısmını kapsıyor… Kimimiz bunu ailece geçirilecek bir tatil için fırsat olarak değerlendirip, kimimiz geleneksel bayram ziyaretlerinden ödün vermeyecek… Seçiminiz hangisinden yana olursa olsun, lütfen gıda konusundaki tercihlerinize dikkat ederek, doğanın tüm nimetlerinden faydalanıp dengeli beslenmeye özen gösterin…

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larla, mutlu bayramlar…