Anadolu'yu karış karış dolaşarak edindiği birikimi, kütüphaneler dolusu kitabı harmanladığı hafızası, dünyadaki tüm yemek yayınlarını takip etme konusunda bitmeyen merakı ve hepsinin ötesinde dostluğu, içtenliğiyle benim için de yeri apayrıdır Ayfer Hanım'ın...

Kendisiyle tanışıklığımız 13 yıl öncesine dayanıyor. Ve bu süre zarfında ondan o kadar çok şey öğrendim ki! "Yakın Plan" sayfaları aracılığıyla 10 yıldır gezdiği, gördüğü, tattığı sayısız şeyi sizlere aktarırken, gerek telefonla, gerek yüz yüze, "daha fazlasını" da benimle paylaştığı için hep şanslı hissetmişimdir kendimi.

Yemeğin kültürel boyutuna duyduğu ilgiyi, uygulama kısmında da dünyanın en ünlü yemek okullarında ders verecek derecede geliştirmiş olması, sanırım Antep'te doğup büyümüş olmanın getirdiği bir avantaj... Aylar önce eşim ve kızımla birlikte bizi evlerinde konuk ettiğinde, inanılmaz meşakkatli Antep yemekleriyle donattığı masa, ondaki potansiyelin sadece küçük bir kesitini oluşturmasına rağmen, bizim için ziyafet niteliğindeydi.

Bugüne dek kebaplarıyla, baklavasıyla öne çıkan dünyaca ünlü Gaziantep Mutfağı'nın "ev yemeklerini" yorumlama konusunda Ayfer Hanım'ın üstüne tanımam! Nitekim bu fikrimi kendisiyle de paylaştım ve yöresel tahılların, sebzelerin kullanıldığı Antep yemeklerini bizzat onun ellerinden sayfalarımıza taşıma konusunda da başarılı bir operasyon gerçekleştirdim!

Öncelikle kapağımızda görmüş olduğunuz "Taraklık sarma", Ayfer Tuzcu Ünsal'ın, tarihin sayfaları arasından çekip çıkardığı çok özel bir yemek. Bu tarihi reçete, Antepli Ermeni Khanum Kıraçyan Leylekyan tarafından 1900'lerin başında kendi el yazısı ile yazılan yemek defterinde yer alıyor. Ayfer Hanım, 6 saatlik bir emekle ve bizzat kendi üretimi olan ev yapımı sirkeyle hazırladı bu yemeği.

Hani "anlatılmaz yaşanır" derler ya... Bu da öylesine özel bir tada sahip ve hikayesiyle de çok değerli bir yemek bana göre. Taraklık sarmanın tarifini ve mevsime uygun diğer Antep yemeklerinden özel bir seçkiyi, ilerleyen sayfalarda görecekseniz.

Çekimde büyük emeği olan Sibel ve Erkin'in şahitliğinde, Ayfer Hanım'dan söz aldım; sonraki aylarda bu değerli mutfağa ait yüzlerce reçete arasından seçtiği tatlarla, bizim için yine ziyafet sofraları hazırlayacak.

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larda buluşmak üzere.


Anadolu'nun yerel tatları bu kitapta

Sofra Özel kitaplarına gösterdiğiniz yoğun ilgi için teşekkür ediyor ve serinin son eseri olan "Sofra Özel Yöresel Yemekler" kitabını gururla sunuyoruz! Ülkemizin dört bir köşesinden leziz tarifler, Türk Mutfağı'nın en sevilen yemekleri, ait oldukları yörelere özgü isimlerle bu kitapta biraraya geldi.

Öncekiler gibi kuşe kağıda basılı olan, büyük boy ve sert kapaklı kitabımızda, her biri resimli toplam 403 yöresel tarif yer alıyor. 25 TL'lik fiyatıyla Sofra Dergisi'nin satıldığı pek çok noktada, seçkin kitapevleri ve büyük marketlerde bulabilirsiniz.

****