Sofra

8 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta
Alkollü

MALZEMELER

    1 adet bütün, kemikli dana pirzola
    Bir adet kuru soğan,
    Bir adet havuç,
    Bir adet kereviz
    Bir adet pırasa
    Yarım demet maydanoz sapı
    2 adet defne yaprağı
    1 küçük şişe kırmızı şarap
    Bir tutam kırık karabiber,
    tuz
    1 su bardağı sıvıyağ
    300 gram ıspanağın kök kısımları
    100 gram morel mantarı
    2 adet havuç
    2 adet sakız kabağı
    Kırmızı şarap sosu:
    Kesilmiş dana kemikleri (fırınlanmış)
    Bir adet kuru soğan,
    Bir adet havuç,
    Bir adet kereviz
    Bir adet pırasa
    Yarım demet maydanoz sapı
    2 adet defne yaprağı
    İki buçuk litre su
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı un
    1 küçük şişe kırmızı şarap,
    tuz
    1 çay bardağı krema

Sinir ve zarlı kısımları temizlenmiş dana pirzolayı, geniş bir tencereye aktarın. Üzerine kabukları soyulmuş ve iri parçalar halinde kesilmiş sebzeleri, maydanoz saplarını ve defne yapraklarını serpin. 1 küçük şişe kırmızı şarabı etin üzerine gezdirin. 24 saat bu şekilde buzdolabında bekletin. Üzerindeki sebzeleri aldıktan sonra şarabı süzün. Etin üzerine tuz ve kırılmış karabiber serpin. 1 su bardağı sıvıyağı her yanına gezdirerek, ilave edin. 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya dek pişirin. Zaman zaman tepside biriken suyu pirzolanın üzerine bir kaşık yardımıyla dökün. Pirzolayı bir yanı piştikten sonra alt-üst edin (pirzolanın içinin hafifçe kırmızı kalması gerekir). Pirzola fırında pişerken kırmızı şarap Sinir ve zarlı kısımları temizlenmiş dana pirzolayı, geniş bir tencereye aktarın. Üzerine kabukları soyulmuş ve iri parçalar halinde kesilmiş sebzeleri, maydanoz saplarını ve defne yapraklarını serpin. 1 küçük şişe kırmızı şarabı etin üzerine gezdirin. 24 saat bu şekilde buzdolabında bekletin. Üzerindeki sebzeleri aldıktan sonra şarabı süzün. Etin üzerine tuz ve kırılmış karabiber serpin. 1 su bardağı sıvıyağı her yanına gezdirerek, ilave edin. 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya dek pişirin. Zaman zaman tepside biriken suyu pirzolanın üzerine bir kaşıkyardımıyla dökün. Pirzolayı bir yanı piştikten sonra alt-üst edin (pirzolanın içinin hafifçe kırmızı kalması gerekir). Pirzola fırında pişerken kırmızı şarap sosunu hazırlayın. İri parçalar halinde doğranmış sebzeleri, orta büyüklükte bir tencerenin alacağı boyutlarda kesilmiş kemikleri, maydanoz sapı ve defne yapraklarını bir tencerede karıştırın. İki buçuk litre su ekleyin. Ağır ateşte 2 saat kaynatın. Suyunu süzün. Başka bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı eritin. Unu ilave edin. Un pembeleşmeye başladığında kırmızı şarabı ekleyin. Unun topaklanmaması için sürekli karıştırın. Önceden süzdüğünüz kemik suyunu da ilave edin. Ağır ateşte çorba kıvamında bir koyuluk elde edene dek kaynatın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpüğü bir kaşık yardımıyla alın. Sosu süzgeçten geçirin. Tuzunu ayarlayın. Son olarak etin üzerine kırmızı şarap sosundan gezdirerek, servis yapın.