Kış mevsiminin ertesinde doğanın her zerresinde bir uyanış başlar. Tomurcuklanan ağaçlar, tazeliğin simgesi yiyecekler, tabiatı saran renkler ile birlikte bu yenilenme Ortodoks inancında Paskalya Bayramı ile kutlanır. Kırmızıya, sarıya rengarenk boyanan yumurtalar, mahlep, damla sakızı ile tatlandırılıp saç örgüsü biçiminde şekillendirilen Paskalya çöreği, bayramın olmazsa olmazlarıdır. Büyük perhiz döneminden sonra kutlanan Paskalya Bayram'ında magiritsa adı verilen pirinç, kuzu karaciğeri, yürek gibi sakatatlarla hazırlanan çorba ve keşkek de sofralarda mutlaka yer alan diğer iki lezzettir.

Paskalya'da neden yumurta boyanır?

Paskalya yumurtası baharı kutlamak için hazırlanan özel yumurtalardır. Yumurta eski kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu inanış sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir. Paskalya zamanı geldiğinde yumurtalar tören havasında süslenir. Yumurtalar boyanmadan önce de dua edilip yumurtanın verileceği kişiye mutluluk, iyi şans getirmesi ve bütün kötülüklerden koruması dilenir.