Çocuklar mutfakta gelişiyor

Çocukların mutfakla olan bağına ve yemek yapmanın onların gelişimine olan pozitif katkılarına değindik...

Çocuklar mutfağa neden girmeli?

Bülent Madi: Çocukla çalışan uzmanlar çocukların gelişimlerinin çok yönlü desteklenmesini önerirler. Mutfak etkinlikleri çocukların çok yönlü gelişimini destekler. Örneğin çocukların dikkatini, planlanma becerilerini, matematik algısını, estetik düşünme yeteneğini, yaratıcılığını, yazı yazma ve benzeri el becerilerini geliştirir. Kazandıkları bu beceriler dolaylı yoldan çocukların sosyal-duygusal becerilerini de etkiler. Bir yemeğe tuz kattığında veya şeker katıldığında nasıl bir farklılık oluşabileceğini değerlendiren bir çocuk, yaşadığı olayları da farklı yönlerden değerlendirebilir, olasılıklı düşünebilir.

Selin Alpanda: Çocuk eğitiminde birçok duyusal alanın eş zamanlı desteklenmesi de önemlidir. Mutfak; bu beceriyi desteklemek için seçilebilecek en iyi ortamlardan biridir. Çocuk malzemeleri seçerken, büyüklüklerinerenklerine göre ayırırken görsel algısını ve görsel dikkatini, aldığı talimatlar ile işitsel dikkatini geliştirir, farklı dokulara temas eder, hangi basınç ile hamuru yoğuracağını keşfeder yani dokunmayı ayarlar, denge kurar, güzel-kötü kokuyu, tatlı-ekşi-tuzlu tatları ayırt etmeyi öğrenir. Bu eylem akademik becerinin gelişmesi için ilk yapabileceğiniz bir eylem olarak adlandırılabilir.

- Özellikle mutfakta çocuklarla hangi aktiviteleri yapmak daha uygun olacaktır?

Selin Alpanda: Var olan malzemeler ile yemek yapma etkinliği güzel bir etkinlik olabilir. Çocuğunuzla elinizdeki malzemeler ile nasıl yemek yapabileceğinizi kararlaştırın. Bu aktivite çocuğunuzun alın bölgesinin hemen arkasında yer alan planlama, akıl yürütme, problem çözme becerileri ile ilgili beyin alanının gelişimini hızlandıracaktır. Çocuğunuza "sence bu yemeğin yanına ne yakışır?", "sence bu yemeği ne renk bir tabakta servis edelim?" gibi sorular sorun. Bu sorular çocuğunuzun ayırt etme, akıl yürütme, olasılıklı düşünme, yorum yapma becerisini geliştirecektir.

Bülent Madi
: Çocuğunuz ile yemek hazırlarken tencereye sığması için ne kadar malzeme kullanmanız gerektiğini beraber kararlaştırın. Bu kararlar çocuğun miktar algısını, ölçüm becerisini arttıracaktır. Çocuğunuz ile yemek hazırlama sürecine onu da katın! Hamur yoğurma, kesme, karıştırma gibi aktiviteler çocuğunuzun ince motor becerilerini, koordinasyonunu destekleyecektir. Böylece kendi bedenini kullanma, düzgün yazı yazabilme becerileri erken yaşta desteklenmiş olur. Aynı zamanda yemeğin hazırlanma sürecinde beklemesi, uygun zamanda yeni malzeme eklenmesi çocuğunuzun zamanlama ve sabretme özelliğini geliştirecektir.

- Mutfakla ilgilenmek sosyal hayatta ve eğitim hayatında çocuklara nasıl artılar sağlar?

Bülent Madi: Mutfak ile ilgilenmek çocuğun beyin gelişimini çok yönlü destekler. Bu nedenle mutfak ile ilgilenen çocukların çoğunun derslerinde daha başarılı, dikkatli olduklarını, günlük yaşamda daha planlı hareket ettiklerini, daha keyifli-sabırlı çocuklar olduğunu görürüz. Aynı zamanda estetik yönleri de daha gelişmiş olduğundan daha duyarlı, düşünceli, seçimlerinde daha zevkli, sanatsal yönü, yaratıcılık özellikleri daha gözönünde olan çocuklar olarak dikkat çekerler.

- Yemek yapmak ve yaratıcılık arasında nasıl bir bağ vardır? Özellikle bu konuda anne-babaların yapması gerekenler nelerdir?

Bülent Madi: Yemek yapmak yaratıcılık becerisinin gelişmesi için çok doğru bir etkinlik. Çünkü çocuk mutfak aktivitelerinde çalışmalarını sürdürdükçe yeni tatlar denemek, örneğin kendi tarifini oluşturmak isteyecektir. Yemek tabağını hazırlama süreci de çok önemli. Hazırlanan yemek için servis edilirken yapılacak süslemeler bile çocuğun yaratıcılığını destekleyecektir. Fonda dinlendirici bir müzik açılması da yaratıcılık özelliğini daha fazla ortaya koyabilmesini sağlar.

Selin Alpanda: Anne babalara burada düşen görev çocuğa çok müdahale etmemek ve riskleri kontrol altına alarak mümkün olduğunca özgür kalmalarına olanak tanımalarıdır. Çocukların deneme yaparak doğru ile yanlış kararları ayırt etmesini yaşayarak öğrenmelerini sağlamalı ve teşvik edici yaklaşım içinde olmalılar. Yaptıkları, yardım ettikleri yemekleri tatmaları ve değerlendirmeleri de istenmelidir. Hazırladıkları yemeği beğenmezler ise yeniden yaparken nasıl değişiklik yapmaları gerektiği konusunda rehberlik etmeliler.

- Okullarda yemek atölyeleri düzenlemenin faydaları nelerdir?

Selin Alpanda: Yemek atölyeleri keşke her okulda olabilse. Yemek yapma etkinliklerinin beyin gelişimi için bu kadar olumlu etkisi olduğuna göre çocukların çok yönlü gelişimini destekleyici olacaktır. Aynı zamanda çocuklar için çok keyifli bir etkinlik olacağından çocukların rahatlamalarını, streslerinin azalmasını da sağlayacaktır.
- Çocukların kontrol açısından kaç yaşından itibaren mutfağa girmesi uygundur?

Bülent Madi: Bu soruya kesin bir yaş sınırlaması yapmak çok doğru olmayabilir. Çünkü her çocuğun gelişimi birbirinden farklı oluyor ama bizce çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren mutfağa girmelidir. Bir bebeğin annesi yemek yaparken onu izlemesi bile çok yönlü uyaran almasını sağlayacaktır. Özellikle taklit etme becerilerini kazandıkları yaşlarda çocukların evcilik oyuncakları ile anne-babayı taklit etmesi yönlendirilebilir hatta bir miktar malzemeden çocuklara da verilerek keşfetmeleri sağlanabilir. Çocuk ince motor-koordinasyon becerilerini kontrollü kullanabildiği yaşlarda tüm yemek yapma sürecine aktif olarak katılabilir. Özellikle 2-3 yaş civarında çocukların ego merkezli hareket etme eğilimi fazla olur. Bu dönemde çocuklarla mutfak aktiviteleri yapılmalı ancak öncelikli olarak riskler minimuma indirilmelidir. Çünkü bu yaşta çocuklar kendi kararlarını vermek ve konulan kuralları reddetmek isterler.

Selin Alpanda: Aslında önemli olan çocuk kaç yaşında olursa olsun bu etkinliklerin mümkün olduğunca keyifle, oyun yolu ile doğru zamanda (çocuğun dikkatini en uzun süre devam ettirebileceği bir saatte) yapılmasıdır. Her çocuk oyunu ve güleryüzü sever. Dolayısı ile gelişimine uygun yönlendirme ile her yaşta mutfak eğitimini öneriyoruz.

Çocuklar için mutfak etkinlikleri

Çikolata yapımı

Mövenpick Hotel Istanbul, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, 5-10 yaş arası çocuklar için çikolata yapımı kursu ve Paint&Wear t-shirt boyama etkinliği eşliğinde rengarenk bir kutlama programı hazırladı. İtalyan Başaşçı Giovanni Terracciano ve ekibi tarafından uygulamalı olarak verilecek çikolata kursunda çocuklar beyaz ve siyah çikolata yapımını öğrenecek… www.movenpick.com/istanbul

Ailece brunch keyfi

Swissôtel The Bosphorus, İstanbul, 23 Nisan kutlamaları kapsamında, 24 Nisan Pazar günü Cafe Swiss'te ailenizle birlikte yapacağınız brunch'ı şölene dönüştürüyor. Aynı gün, oyun ve eğitim konusunda bir dünya markası olan Gymboree işbirliği ile çocuklar, özel salonlarda eğlenceli ve öğretici aktiviteler eşliğinde vakit geçirecek… www.swissotel.com.tr/istanbul

Birlikte puding yapın!

Carte d'Or, 23 Nisan'da ailelere çocuklarıyla birlikte mutfağa girip eğlenceli pudingler pişirmesini öneriyor. Tek pakette iki ayrı lezzeti çocukların beğenisine sunan Kat Kat Puding'in bir tarafında klasik yöntemlerle pişirilen, diğer tarafında ise pişirilmeden sadece soğuk sütle karıştırılarak hazırlanan puding bulunuyor.

Makarna zamanı

Çocukların en sevdiği yemeklerin başında makarna geliyor. Uluslararası ve Türk organik markaları bünyesinde bulunduran Organickid ailesine yeni katılan 90 yıllık makarna üreticisi İtalyan Rustichella'nın çocuklara özel glutensiz, sebzeli ve tam durum buğdayı makarnalarını ufaklıklarla birlikte hazırlarken de onların hem eğlenmesini hem de doğal ve sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz…

Hayallerdeki çikolata atölyesi

Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel'de 23 Nisan'da gerçekleşecek olan "hayalimdeki çikolata" atölyesinde çocuklar ödüllü şef Mehmet Yalçınkaya'nın önderliğinde çikolatayı eritmeyi, kalıplara koyarak çikolataya şekil vermeyi, çikolatalı süt yapmayı öğrenirken, aileleri için şekilli çikolatalar tasarlayacak… www.wyndhamkalamis.com

Sofra’da Bu Ay

  • Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
  • Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
  • Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri
ve Daha Fazlası ...