Beslenme uzmanının gözünden köfte
Köfte deyince aklımıza gelen lezzet daha çok, "anne köftesi"dir. Her annenin elleriyle yaptığı köftenin tadı bir başkadır ne de olsa! Birçok yetişkin için de çocukluğundaki anne köftesinin damağındaki tadı özeldir. Balık köftesi ve tavuk köftesi de, hem lezzet hem de besin değeri yükseltilmiş sağlıklı beslenme versiyonlarıdır. Köfte yaparken içine ilave ettiğimiz sebze, soğan, maydanoz, yumurta, un, ekmek, baharatlar gibi birçok besin; vitamin, mineral, lif, fitokimyasal faydasını da mümkün kılar. Bu da yediğimiz etin besin değerini yükselttiği gibi, beslenme kalitemizi artırır. Sağlıklı beslenme; ana besin gruplarının günlük beslenmemiz içinde ihtiyacımız kadar, her gün düzenli olarak alınması ile sağlanır. Ana besin grupları; et (kırmızı et-tavuk-balık), ekmek, sebze, meyve, yağ ve yağlı kuruyemişlerden oluşur. Et yerken köfte şeklinde tüketmemiz, diğer besin guruplarını almamızı da kolaylaştırır. Ayrıca farklı lezzetlerle harmanlanmış olması, beslenmemizin monoton olmasını engeller. Köftenin dezavantajı ise, çabuk bozulma ve yağ oranının yüksek olma riskidir.
Bulgurlu köfteler çok yaygın
Bulgur köfteleri mutfağımızda çok sık tüketilir. Hatta çiğ köfte ulusal damak tadımızdır. Etsiz olarak yediğimiz çiğ köfte ise, ekmek yerine geçebilecek sağlıklı bir alternatiftir.
Türk Mutfağı'nın zenginliği: Yöresel köfteler
Yöresel köftelerimiz farklı besin ilaveleri ve çeşitli hazırlama yöntemleri ile Türk mutfağının zenginliğini oluşturur. Yurdumuzun her bölgesinde özel olarak yapılan yöresel lezzetler, göz zevkine ve damak tadına hitap ederken, bilinçli tüketildiğinde sağlıklı beslenmeye de olanak sağlar.
Kıyma alırken ve saklarken;
Kıymayı hiçbir zaman önceden hazır bekletilmiş şekilde almayın. Taze çektirin, görünür yağlarını ayıklatın. Kıymanın bozulma riski çok yüksek olduğu için en kısa zamanda tüketin veya hemen derin dondurucuda saklayın. Tüketeceğiniz zaman da alıp anında pişirin. Hiçbir yiyecekle temas ettirmeyin. Oda ısısında çözdürmeyin.