Yaz-kış ceviz
Ceviz hakkındaki bilinen bilinmeyen tüm gerçekleri Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan sizler için paylaştı...
Ceviz; kalp ve beyin sağlığı açısından en etkili besinlerden biridir. Özellikle ceviz içinin beyne benzeyen beyaz yapısı ve üstü kahverengi kabukla kaplanmış kısmı, en faydalı organ beyinle yakın ilgisini doğrular niteliktedir. Cevizin kapsadığı zengin ve işlevsel Omega-3 yağ asidi çocuklarda beyin gelişiminde görevlidir. Omega-3 yağ asidi ayrıca LDL kolesterolü düşürücü etki göstererek, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.
Cevizde bulunan kaliteli ve zengin protein, beslenmemizin proteinin yapı taşı olan aminoasit örüntüsünü ve rotein yapısını güçlendirir. Ceviz, B12 vitamini dışındaki diğer B grubu vitaminleri yönünden de oldukça zengindir. B grubu vitaminleri vücudumuzda özellikle enerji metabolizmasında görev alır. Yeterli ceviz tüketerek B vitamini alımını zenginleştirip, metabolizmamızın sağlıklı ve hızlı çalışmasını destekleyebiliriz. Ceviz ayrıca kalsiyum ve potasyum yönünden de oldukça zengindir. Kalsiyum, kemiklerin yapı taşını oluşturur, kas çalışmasını etkiler. Kalsiyum ayrıca tansiyon dengelenmesinde görev alır. Potasyum da; hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder. Yapılan birçok araştırmada günlük az miktarda da olsa ceviz tüketmenin kalp hastalıkları, belirli kanser türleri, tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunlarına karşı vücudu koruduğu görülmüştür. Cevizde bulunan Fitosterol ve B-Sitosterol gibi antioksidan maddeler, E vitamininin 15 katı kadar antioksidan etkiye sahiptir.
Ceviz tüketirken
Cevizi taze olarak veya kuru olarak tüketmek, lezzet açısından da, besin değeri açısından da bir takım farklılıklar gösterir. Ceviz kurutularak saklandığı için yaz-kış her evsim yiyebileceğimiz bir kuruyemiştir. Yetiştirildiği iklimin rakım ve hava sıcaklığı seviyesine göre temmuz, ağustos, eylül aylarında taze ceviz bulabiliriz. Ceviz taze iken su oranı yüksek, içinde bulunan enzimlerin etkinliği daha güçlüdür. Kurutulan cevizde su oranı düşer, yağ oranı yükselir. İçeriğinde bulunan Fitosterol ve B-Sitosterol miktarı kuru cevizde taze cevize oranla düşük miktarda yer alır.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler