Yaz-kış ceviz

Ceviz hakkındaki bilinen bilinmeyen tüm gerçekleri Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan sizler için paylaştı...

Ceviz; kalp ve beyin sağlığı açısından en etkili besinlerden biridir. Özellikle ceviz içinin beyne benzeyen beyaz yapısı ve üstü kahverengi kabukla kaplanmış kısmı, en faydalı organ beyinle yakın ilgisini doğrular niteliktedir. Cevizin kapsadığı zengin ve işlevsel Omega-3 yağ asidi çocuklarda beyin gelişiminde görevlidir. Omega-3 yağ asidi ayrıca LDL kolesterolü düşürücü etki göstererek, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır.

Cevizde bulunan kaliteli ve zengin protein, beslenmemizin proteinin yapı taşı olan aminoasit örüntüsünü ve rotein yapısını güçlendirir. Ceviz, B12 vitamini dışındaki diğer B grubu vitaminleri yönünden de oldukça zengindir. B grubu vitaminleri vücudumuzda özellikle enerji metabolizmasında görev alır. Yeterli ceviz tüketerek B vitamini alımını zenginleştirip, metabolizmamızın sağlıklı ve hızlı çalışmasını destekleyebiliriz. Ceviz ayrıca kalsiyum ve potasyum yönünden de oldukça zengindir. Kalsiyum, kemiklerin yapı taşını oluşturur, kas çalışmasını etkiler. Kalsiyum ayrıca tansiyon dengelenmesinde görev alır. Potasyum da; hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder. Yapılan birçok araştırmada günlük az miktarda da olsa ceviz tüketmenin kalp hastalıkları, belirli kanser türleri, tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunlarına karşı vücudu koruduğu görülmüştür. Cevizde bulunan Fitosterol ve B-Sitosterol gibi antioksidan maddeler, E vitamininin 15 katı kadar antioksidan etkiye sahiptir.

Ceviz tüketirken

Cevizi taze olarak veya kuru olarak tüketmek, lezzet açısından da, besin değeri açısından da bir takım farklılıklar gösterir. Ceviz kurutularak saklandığı için yaz-kış her evsim yiyebileceğimiz bir kuruyemiştir. Yetiştirildiği iklimin rakım ve hava sıcaklığı seviyesine göre temmuz, ağustos, eylül aylarında taze ceviz bulabiliriz. Ceviz taze iken su oranı yüksek, içinde bulunan enzimlerin etkinliği daha güçlüdür. Kurutulan cevizde su oranı düşer, yağ oranı yükselir. İçeriğinde bulunan Fitosterol ve B-Sitosterol miktarı kuru cevizde taze cevize oranla düşük miktarda yer alır.

Fitosterol, bağırsaklarda özellikle kanserojen maddelere ve kolesterole yapışarak vücuda alınmasını engeller ve atılmasını sağlar. Bu özellikleri ile kolon, meme ve prostat kanserlerinde koruyucu özellik gösterir. B-Sitosterol de kolesterolü ve lipoproteinleri düşürmenin yanında, bağırsağın kolay çalışmasında da etkilidir. Ceviz kurudukça yağ miktarının artması ile özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin etkinliği çoğalır.
Kullanımı;
Cevizi her mevsim, özellikle temmuzağustos- eylül aylarında taze olarak tüketmeye çalışalım. Her gün düzenli olarak ortalama 3-6 adet tam ceviz yemek yeterlidir. Cevizi tek başına veya farklı yiyeceklere lezzet arttırıcı olarak ilave ederek de kullanabiliriz. Ceviz, yüksek kalori içeren bir yiyecek olduğundan, bir kerede yüksek miktarda, avuç avuç yemekten kaçınmalıyız.
Nasıl saklamalıyız: Bütün bir yıl ve her mevsim tüketilebilen ceviz, eylül ayından itibaren kurutulur. Ceviz, yağ oranı yüksek olduğu için çabuk ve kolay bozulabilir. Bu yüzden de serin, karanlık ve kuru yerde kabuklu olarak saklanmalıdır.
Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan
www.nildiyet.com

Sofra’da Bu Ay

  • İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
  • Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
  • Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...