Sağlıklı top kekik

Özellikle et yemeklerinde sık kullanılan kekiğin farklı adlarda ve şekillerde pek çok türü bulunur. Minik çam kozalağını andıran bu baharatı gelin daha yakından tanıyalım…

Sağlıklı top kekik

Akdeniz ve Ortadoğu kökenli top kekik, bilye kekik, bilya kekik, kekik topu adlarıyla da bilinir. Bitkinin top şeklindeki parçalarının toplanıp kurutulması ile elde edilen top kekik, mutfaklarımızda kullandığımız kekiklere oranla daha yoğun bir tada ve kokuya sahiptir. Et yemekleri, çorbalar, salatalar, soslar, sebze yemekleri, bazı balıklar, dolma harçları ve yumurtalı yemeklerde değerlendirilebildiği gibi çay yapılarak da içilir. Ayrıca zeytinyağlarına aroma vermek için kullanılır.

Lezzet vermesinin yanı sıra sağlık açısından da son derece yararlı olan top kekik; solunum yolu enfeksiyonlarına; soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir. Bedeni kuvvetlendiren, yorgunluk ve uykusuzluğa faydalı olan top kekiğin iştah açıcı özelliği de bulunur.

Yazı: Selma ŞEN Fotoğraf: Erkin ÖN

Sofra’da Bu Ay

  • İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
  • Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
  • Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...