Hilal Ergenekon: "Mutfağı biraz geç keşfettim!"
Fotoğraflar: Erkin Ön
Hilal Ergenekon, bazen gecenin bir yarısı bazen sabahın erken saatlerinde ekranda gördüğümüz ve içimizden sürekli "İnsan bu saatte nasıl bu kadar enerjik, bu kadar keyifli olabilir?" diye geçirdiğimiz istisnai bir isim… Kısa bir süre öncesine kadar A Haber'de Uykusuz Her Gece isminde bir program sunan Ergenekon, şimdilerde ise atv Kahvaltı Haberleri'yle konuk oluyor evimize…
Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz çekimi de hemen yayın sonrası yapma fırsatı bulduk… Hilal, mesleği gereği pek çok insandan farklı bir uyku düzenine sahip... Hatta çoğu insanın uykuda olduğu saatte, o yayın için koşturuyor. Öyle ki hafta içi her gün iki buçukta uyanıp, altı buçukta yayında olana kadar geçen zaman içinde günlük haberleri elden geçiriyor, aynı zamanda editörlük yapıyor. Sonra da cıvıl cıvıl bir sesle bizi yepyeni bir sabaha davet ediyor…
İnsan bu kadar yoğun tempolu biriyle konuşunca merak ediyor, beslenmesine nasıl dikkat ediyor, takviye besinler alıyor mu diye? Aslında Hilal'in uyguladığı özel bir beslenme metodu yok! Sadece düzenli olarakayran içiyor, hatta ayranın uyku düzenine büyük katkısı olduğuna inanıyor.
"Mutfağa biraz geç girdim!"
Mutfakla ilgili en büyük püf noktasının ise zeytinyağı olduğunu öğreniyoruz. "Çorbadan böreğe, pilavdan yemeğe her şeyi zeytinyağı ile yaparım" diyen Hilal, hem geleneksel hem de uluslararası tatlara açık olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyor. Zeytinyağı konusunda ise oldukça şanslı çünkü hem anne hem de baba tarafının zeytinlikleri varmış ve zeytinyağı kendisine direk birinci elden, Ege'den geliyor. Hilal'in mutfakta en çok kullandığı malzemelerin başında baharatlar geliyor.
Fesleğen ve reyhanı özellikle çok seviyor. Hatta arkadaş davetlerinde yaptığı "Fesleğenli somon"unun çok meşhur olduğunu öğrenince, işin sırrını soruyoruz. Karşılığında oldukça muzip bir cevap alıyoruz: "Aslında çok fazla bir şey yapmıyorum. Somonu ızgara edip, içine bolca fesleğen konulmuş salata sosunu üzerine gezdiriyorum; hepsi bu kadar… Arkadaşlarım da çok özel bir şey yaptığımı düşünüyor, e tabii ben de çok uğraştım diyorum!" Hilal'in bir de Sofra okurları ile paylaşmak istediği özel bir reçetesi var: Ihlamur, bal, limon biraz da zencefil. Sık sık içtiği bu çayın hem sesine, hem de bağışıklık sistemine oldukça faydası olduğuna inanıyor.
Anneannenin "Soğan pidesi"
Bu arada bayrama yaklaşımını da şöyle özetliyor başarılı sunucu: "Biz bayramlarda tatil yörelerine gitmeyi tercih etmeyen, büyükleri ziyaret eden ailelerdeniz. Her Kurban Bayramı'nı bir arada geçirir, kurban keser, onunla yapılan yemekleri yeriz. Özellikle ciğer yemekleri, hele 'Fırında ciğer kapama' en sevdiklerim arasında"… Bu arada onlarda "Kumbar" denilen (bizim bildiğimiz haliyle bumbar) da çok meşhurmuş ailede. Programlarında ara ara mutfağın sihirli dünyasına da yer veren Hilal, yemekle ekranın çok uyumlu olduğunu düşünüyor. Yemek programlarına olan ilgiyi düşününce, kendisine katılmamak ne mümkün! Hilal'in mutfak dışında iki ayrı ilgi alanı bulunuyor: Bunlardan biri resim… Boş vakitlerinde resim yapmayı çok seviyor.
Laf aramızda Salvador Dali en önemli esin kaynağı. Diğeri ise flamenko… Ama yoğun temposu yüzünden her ikisine de yeterince vakit ayıramadığını herhalde tahmin ediyorsunuzdur! Sıra geldi Hilal'in en sevdiği yemeklerden olan Uzakdoğu usulü makarna çeşidi "Ramen"in tarifini paylaşmaya… Hem pratik hem de leziz bu tarif, sizin de sofranıza çok yakışacak…