Ece Vahapoğlu'nun beslenme sırları

Kısa süre önce yayınlanan “60 Günde İdeal Vücut” kitabını, bu konsepte uygun tariflerle desteklemek isteyen Ece Vahapoğlu, şimdi de “60 Tarifte İdeal Mutfak” çalışmasına imza atıyor. Biz de hem biraz yeni kitabından konuşalım hem de bu bahaneyle Ece’nin mutfak sırlarını öğrenelim istedik…

Fotoğraf: Erkin Ön

Ece Vahapoğlu, son dönemde adını medyada sıkça duyduğumuz bir isim… Cine5'te hazırlayıp sunduğu "Ece'nin Konukları" programı, çıkardığı kitapları, yazdığı köşe yazıları ile pek çok kulvarda yer alıyor. Aslında kendisinin farklı alanlarda yazılmış beş kitabı var. Fakat son kitabı özellikle bizim ilgi alanımıza giriyor. Sebebi ise; "60 Tarifte İdeal Mutfak" gibi bir başlığa sahip olması.

Şef Ayvaz Akbacak ile hazırladıkları kitapta pratik ve sağlıklı 60 adet yemek önerisinin yanı sıra alışveriş, yıkama, saklama yöntemleri, sağlıklı pişirme, öğünleri planlama gibi pek çok tavsiye de yer alıyor. Kitabın içeriği kadar Ece'nin Şef Ayvaz Akbacak'la tanışması da bir hayli ilginç. Şöyle ki; bundan birkaç yıl önce basın gezisi için Bodrum'a giden Ece, kaldığı otelde tatlısından tuzlusuna yediği lezzetlere bayılıyor. Hatta yanındaki arkadaşlarına, "şef bekar ise ona evlenme teklif ediyorum" diyor. Bu esprinin üzerine şefle tanışıyorlar, aralarında güzel bir dostluk oluyor ve işte yıllar sonra şimdi aynı kitap projesinde biraraya geliyorlar.

Aslında Ece'nin mutfak konusunda iddiası yok! Hatta bunu, "mutfaktan çıkmayan ve olağanüstü yemekler yapan biri değilim. Tam aksine pratik yaşamaya odaklı bir kadınım" sözleriyle dile getiriyor. Fakat sağlığı için neyi yiyip yememesi gerektiğini bilmesi ve yıllardır kendini sağlıklı yaşama adaması sebebiyle mutfağa ilgisinin hiç de azımsanmayacak ölçüde olduğunu bizimle paylaşıyor. Beslenme konusunda uzun süredir araştırmalar yapıyor, Türk ve yabancı kaynakları okuyor, bu konudaki makaleleri takip ediyor.

Formda kalmanın sırrı

Mevsimlerden yaz olunca, formda görünme hadisesi hepimizin bir anda gündemine oturdu. Ece Vahapoğlu oldukça fit bir vücuda sahip olduğundan, kendisine nasıl beslendiğini sormadan geçemiyoruz. Çok bilinen beslenme felsefesi, yani "güne krallar gibi başlayın, prens gibi devam edin, fakir gibi bitirin", Ece için de vazgeçilmez bir prensip.

BRONZLAŞTIRICI SOĞUK ÇORBA TARİFİ İÇİN TIKLAYINIZ

Günde 3 ana öğün, 2 ara öğün olmak üzere 5 kez yiyor. Beyaz ekmeği hayatından çıkarmış. Sabahları meyve, yulaf ezmesi ve yumurta, ara öğünlerde genellikle bir havuç, salatalık veya meyve ya da sağlıklı atıştırmalıklardan ceviz, badem, fındık tüketiyor.

Öğlenleri genelde tavuk-pilavsalata şeklinde bir mönü tercih ediyor. Akşamları ise balık ve sebzenin kendisine yettiğini söylüyor. İnsanların günden güne daha fazla hazır yemek tükettiğini, ayaküstü yemek yiyen veya işlenmiş yiyecekler satın alarak hayatını sürdüren insanların sayısının giderek arttığını söyleyen Ece, evde yemek pişirmenin ve tüketmenin önemine inanıyor: "Hiç kuşkusuz sevdiklerinizle paylaştığınız bir sofrada sevdiğiniz yemekleri yiyebilmek çok önemli.

Günümüzde herkesin hayatı çok yoğun. Eskisi gibi aileler sık sık bir araya gelemiyor. Fakat en azından haftada bir kez güzel bir sofranın başına oturup ailenizle veya arkadaşlarınızla sohbet ederek evde yapılmış bir yemeği yemek, günlük hayatın içinde biriken stresi üzerinizden atmanızı ve hayatı güzelleştiren insanlarla birlikte olmanızı sağlayacaktır." İlerleyen günlerde "60 ideal" serisinin başka kitaplarla devam edeceğini söyleyen Ece, Sofra okurları için de kitabında yer alan "Bronzlaştırıcı soğuk çorba" tarifini hazırladı. Bu arada kendisinden bir tüyo: Sarı ve turuncu sebze-meyvelerde bolca bulunan beta karoten bu çorbanın özünü oluşturduğu için, haftada birkaç kez içildiğinde doğal bir bronzlaştırıcı etkisi bulunuyor.

Temmuz 2012 Sayı:103 nolu dergimizde yayınlanmıştır.

Sofra’da Bu Ay

  • 2025 Trendi Swicy Lezzetler
  • Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
  • Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler
ve Daha Fazlası ...