Biberlerin en alımlısı
KIRMIZI BİBER ÇORBASI(4 kişilik)
Malzemeler:
4 adet kırmızı biber
1 adet büyük boy soğan
3 diş sarmısak
Bir buçuk su bardağı domates suyu
Üç buçuk su bardağı tavuk suyu
Tuz, Karabiber
Üzerine: 200 gram krema
15 dal frenk soğanı
1 adet küçük boy kırmızı biber
Yapılışı:
Kırmızı biberleri temizleyip irice doğradıktan sonra bir tencereye alın. Üzerine küp doğranmış soğan, kıyılmış sarmısak, domates suyu, tavuk suyu, tuz ve karabiber ekleyip 20 dakika pişirin. Pürüzsüz bir kıvam alana dek el blenderi ile çekin. Bir-iki taşım daha kaynatıp tabaklara aktarın. Üzerlerine birer çorba kaşığı krema koyun. Kırmızı biber ve frenk soğanını kıyıp karıştırın. Kremanın üzerine koyarak servis yapın.
Biberlerin en alımlısı
KIRMIZI BİBER SOSU
Malzemeler:
5 adet kırmızı biber
3 adet patlıcan
1 adet soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarmısak, Tuz
Yapılışı:
Kırmızı biberleri ve patlıcanları yıkayıp, kurulayın. Daha sonra fırında ya da ocakta közleyin ve kabuklarını soyun. Birlikte blenderden geçirin. Zeytinyağını bir tavaya alıp ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Soğanı biberli karışıma ilave edin. Üzerine sarmısak ve tuz ekleyin. Bir kez daha blenderden geçirin. Kırmızı biber sosunu buzdolabında muhafaza ederek, kahvaltılarda ve et yemeklerinin yanında servis yapabilirsiniz.
Biberlerin en alımlısı
PAZILI VE PATATESLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI(6 kişilik)
Malzemeler:
6 adet kırmızı biber
3-4 adet pazı yaprağı
5 adet patates
8 dal kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı kıyılmış biberiye
1 çay bardağı süt
50 gram krema
1 çay bardağı zeytinyağı
1 diş sarmısak
10 dal frenk soğanı
1 su bardağı sıcak su
Tuz, Karabiber, Pulbiber
Yapılışı:
Patatesleri tuzlu suda yumuşayana dek haşlayın. 2 tanesinin kabuklarını soyup çatalla ezdikten sonra blendere alın. Maydanoz ve biberiyenin yarısını üzerine ekleyip çekin. Süt, krema, dövülmüş sarmısak ve tuz ekleyip bir kez daha çekin. Hazırladığınız sosu kenara alın. Kalan 3 adet patatesi temizleyip küp doğradıktan sonra bir kaba aktarın. Pazıyı kaynayan suya atıp, 1 dakika sonra çıkarın. Soğuk sudan geçirip irice doğrayın ve patatesin üzerine ekleyin. 2 çorba kaşığı zeytinyağı, kıyılmış frenk soğanı, kalan maydanoz ve biberiyeyi ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edin. Kırmızı biberlerin üst kısımlarını kapak olacak şekilde kesin. İçlerini temizleyin ve patatesli harçla doldurun. Kapaklarını kapatıp tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını bir tutam tuzla karıştırıp, dolmaların üzerine gezdirin. Suyunu katıp, kapağını kapatın. Orta ateşte su kaynayana kadar pişirin. Ocağın altını kısıp, 20-25 dakika daha pişirin. Dolmaları tabaklara aktarın ve üzerine hazırladığınız patatesli sosu gezdirerek servis yapın.
Biberlerin en alımlısı
FISTIKLI BİBER SARMA(6 kişilik)
Malzemeler:
6 adet kırmızı biber
2 adet patlıcan
6 dilim biftek
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 adet limon
6 adet pazı yaprağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, Karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Yapılışı:
Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin. Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına dilimleyin. Acısını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Kırmızı biber ve patlıcanları sıvıyağda kızartın.Fazla yağlarını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın.Pazı yapraklarını kaynayan suya atın.1 dakika sonra sudan alın. Soğuk sudan geçirin ve süzün. Dolmalık fıstığı yapışmaz yüzeyli tavada kavurun.3 Biftek dilimlerini döverek inceltin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir adet biftek diliminin üzerine kızarttığınız yarım kırmızı biberlerden koyun. Dolmalık fıstık serpin. Üzerine pazı yaprağı yerleştirin ve eti rulo şeklinde sarın.Daha sonra eti iki parmak genişliğinde dilimleyin.Kalan kırmızı biberleri de ikiye bölün ve rulo şeklinde sarın.Kızarttığınız patlıcanları da rulo yapın.Limonları halka şeklinde dilimleyin.Çöp şişlerin pişme sırasında yanmasını önlemek için 3-4 saat soğuk suda bekletin. Şişlere dilediğiniz sırayla rulo et, kırmızı biber, patlıcan ve limon dilimi dizin. Zeytinyağıyla kekiği karıştırın ve şişlere dizdiğiniz malzemenin üzerine sürün. Fırının ızgarasında çevirerek pişirin.
Biberlerin en alımlısı
ŞEHRİYELİ KIRMIZI BİBER SALATASI(6 kişilik)
Malzemeler:
3 adet kırmızı biber
1 su bardağı arpa şehriye
2 adet haşlanmış tavuk budu
8 adet mantar
5 dal taze soğan
1 çorba kaşığı limon suyu
Yarım su bardağı mısır
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
Yeteri kadar su
Sosu için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Kırmızı biberleri közleyin. Kabuklarını soyup, iri küp şeklinde doğrayın. Mantarları temizleyip limon suyu eklediğiniz suda haşlayın. Sudan alın ve arzunuza göre doğrayın. Haşlanmış tavuk etini didikleyin. Bir tencereye 5 su bardağı su ve bir tutam tuz koyup kaynatın. Üzerine şehriyeyi ilave edip, yumuşayana dek pişirin. Süzüp servis tabağına alın. Üzerine doğranmış kırmızı biber, mantar, tavuk, kıyılmış taze soğan, mısır, maydanoz ve dereotu ekleyip harmanlayın. Sosu için zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Salatanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Biberlerin en alımlısı
KIRMIZI BİBERLİ VE ZENCEFİLLİ TAVUK(3 kişilik)
Malzemeler:
4 adet kırmızı biber
3 adet kalçalı tavuk budu
1 adet soğan
Bir parça zencefil(2 cm boyunda)
2 diş sarmısak
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
8 adet kakule
1 adet acı sivri biber
Tuz, Tane karabiber, Pulbiber
Yapılışı:
Kırmızı biber ve soğanları yıkayıp temizleyin. Zencefilin kabuğunu soyun. 2 adet kırmızı biberi şeritler halinde doğrayıp, blendere alın. Üzerine ikiye bölünmüş 1 adet soğan, dilimlenmiş zencefil, sarmısak ve 1 su bardağı su ekleyip blenderden geçirin. Tereyağını bir tencereye alın. Üzerine kakuleyi ekleyip, 1 dakika kavurun. Blenderden geçirdiğiniz karışımı üzerine katın. Tuz, tane karabiber ve pulbiber ekleyin. Sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Tavuk butlarını ve doğranmış sivri biberi sosun içine koyup, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Kalan kırmızı biberleri ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyup temizledikten sonra uzun şeritler halinde doğrayın. Tavuğun üzerine ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.
Biberlerin en alımlısı
KIRMIZI BİBER YATAĞINDA PATLICAN(6 kişilik)
Malzemeler:
6 adet kırmızı biber
2 adet orta boy bostan patlıcanı
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tahin
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı soğuk su
3 dal maydanoz
Tuz, Karabiber, Kimyon
Sos için:
2 çorba kaşığı nar ekşisi
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş dövülmüş sarmısak
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Kırmızı biberleri ortadan ikiye bölüp tohumlarını çıkarın. Yağılı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Patlıcanları alacalı soyup boylamasına yarım cm kalınlığında doğrayın. Acısının gitmesi için tuzlu suda 10 dakika bekletin. Daha sonra yıkayıp kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yumuşayana dek pişirin. Haşlanmış nohudu çatalla ezin. İnce kıyılmış soğanı, 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Üzerine kıyılmış sarmısak ve kimyon katın. 1 dakika daha kavurup, ocaktan alın. Üzerine ezilmiş nohut, tahin, limon suyu ve suyu ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Soğuması için kenara alın. Sos için tüm malzemeyi bir kaseye alıp karıştırın. Fırında pişirdiğiniz patlıcanlardan birinin uç kısmına biraz nohutlu harç koyup rulo şeklinde sarın. Patlıcan ve iç harç bitene dek işleme devam edin. Pişirdiğiniz kırmızı biberlerin kabuklarını temizleyin. Yarım cm kalınlığında şeritler halinde doğrayıp, servis tabağının tabanına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız patlıcan rulolarını yerleştirin. Nar ekşili sosu üzerine gezdirin. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri