"Organik" kavramıyla henüz tanışmadığımız, "sürdürülebilir tarım" üzerine kafa yormadığımız, yerli tohumlar hakkında endişelerimizin olmadığı günlerdi… Tek tip, standart, ticari tohumlardan üretilmiş gıdalar yerine, renk renk, boy boy, kokulu kokulu, çeşit çeşit meyveler ve sebzelerle beslenirdik.

Oysa bugün, tarımsal kaynaklarımız, gerek değişen piyasa şartları, gerek kırsal nüfusun azalması ve geleneklerini bırakması, gerekse de doğadaki iklimsel, yapısal değişim süreçleri nedeniyle ciddi oranda azalıyor. Oysa yerel ürün kullanımını en çok önemsememiz gereken günlerdeyiz. Yerli tohumlar sadece çeşitliliğin ve dolayısıyla sürdürülebilirliğin değil, aynı zamanda gıda bağımsızlığının da teminatı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'ni duymuşsunuzdur…

Buğday Derneği 2007 yılından bu yana çok anlamlı bir proje yürütüyor; "Tohum Ağı". Yerel tohum çeşitlerinin korunmasına yönelik çalışmalar yapan bireyler, sivil toplum kuruluşları, ilgili Bakanlık birimleri ve üniversitelerin biraraya gelmesiyle yerel tohum çeşitlerinin korunmasına yönelik çözümlerin üretildiği Tohum Ağı, çalışmalarına bir iletişim ağı olarak devam ediyor. Atalık tohumların ve bilgilerinin paylaşılması için elde edilen tohumlar ise tohum takas şenliklerinde ve çeşitli etkinliklerle paylaşılıyor, yerel tohum çeşitlerinin önemi konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Bu faaliyetler sonucunda yerel tohum çeşitlerinin korunmasına inanan çiftçiler ve gönüllüler arasında yerel çeşitler için bir "Tohum Takas Ağı" oluşturulması planlanıyor.

Bunun için de Tohum Takas Ağı projesi kapsamında Adım Adım oluşumu ortaklığıyla yürütülen bir kampanya gerçekleştiriyor. Yine Buğday Derneği'nin organize ettiği "TaTuTa çiftçileri" başta olmak üzere organik tarım yapan üreticilerin desteğiyle yerel tohum çeşitleri araştırılıyor, tanımlanıyor, üreticilerle iletişime geçilerek ekimi planlanıyor. Kampanya çerçevesinde toplanan bağış ile yerel tohumların ekimi, çoğaltılması ve paylaşılması sağlanacak.

Adım Adım oluşumunun desteğiyle Ekim 2011'den bu yana yürütülen Tohum Takas Ağı Kampanyası kapsamında bugüne kadar toplanan bağışlarla farklı bölgelerde yetiştirilmekte olan 42 ayrı cinsten, 155 yerel çeşidin ekimi sağlandı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde toplam 27 çiftlikte 4 bin 715 dönüm arazi projeye dahil edildi.

Yerel üretim, yerli tohum niye bu kadar önemli diye soracak olursanız; önemli çünkü yerel ürünlerin kullanımı, aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin devamlılığı anlamına geliyor. İçinde ne olduğu, nasıl ve hangi şartlarda üretildiği belirsiz yiyecekler yerine nerede, nasıl ve hangi koşullarda yetiştirildiği belli, doğa dostu, güvenilir, sağlıklı ve besleyici "gerçek gıda"dan yana olan herkesin de yerel üretimin, yerel üreticinin yanında olması, varsa elindeki yerli tohumlara sahip çıkması gerekiyor.

Siz de çocukluğumuzun "yerli mallarına" hasret kalmadan, uzun vadede bolluğu, bereketi kucaklamak istiyorsanız, Tohum Ağı projesi hakkında bilgilenip, imkanlarınız ölçüsünde destek olabilirsiniz.

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larda buluşmak üzere…