Türk kahvesi ile ilgili

Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirilme metoduna verilen addır. Tadı, kokusu ve pişirilme şekliyle kendine özgü bir geleneği vardır. Araştırmalar sonucunda kahvenin 14. yüzyıl başlarında Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığı belirtilmiştir. 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirmiştir. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını almıştır. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor, en itibarlı dostlara ikram ediliyordu. Kısa bir zaman sonra gerek yolu İstanbul'a düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradan da tüm dünyayı sarmış oldu.

Türk kahvesi pişirirken…

? İçme suyu kullanın, klorlu su ile kahve yapmayın.

? Soğuk su ile hazırlamaya özen gösterin.

? Kesmeşeker yerine tozşeker kullanın.

? Daha lezzetli olması için bakır cezve kullanın.

? Kahve yaparken cezveye, 1 kişilikse 2 çay kaşığı kahve koyun. Sade ise hiç şeker katmayın. Az şekerli ise 1 çay kaşığı tozşeker, orta ise 2 çay kaşığı tozşeker, şekerli ise 3 çay kaşığı tozşeker koyun. Fincanı ölçerek su ekleyin.

? Cezveyi ocağa koymadan önce karıştırın ve sonra ocağa oturtun.

? Köpürmeye başladığı anda önce köpüğü kaşıkla fincanlara paylaştırın. Daha sonra kahvenin yarısını paylaştırıp, cezveyi tekrar ocağa tutun. Köpürmeye başlayınca tekrar doldurun.

Faydaları:

? İçerdiği kafein maddesi sayesinde sinir sistemini uyarıp, zihinsel aktiviteyi güçlendirir.

? Uyuşukluğu giderip, enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.

? İçerdiği antioksidan ile kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engeller.

? Baş ağrısına iyi gelir.

? Tok karnına içildiğinde sindirimi kolaylaştırır.