Kokulu Çörek (şumumlu, ışmumlu)
Tarsus yöresel lezzeti olan kokulu çörek ( şumumlu) nasıl yapılır? Mis kokulu çörek tarifi...
Maya, ılık süt, 1 tatlı kaşığı tozşeker ve bir tutam tuzu karıştırıp 5 dakika dinlendirin. 2 Unu geniş bir kaba eleyerek ortasını açın. Kalan tozşeker ve tuzu ortasına ekleyin. Şumum, zeytinyağı ve mayalı karışımı katıp, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Streç filmle üzerini kapatıp, 1 saat dinlendirin. Mayalanın hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi sıvıyağa batırarak yuvarlayın. İç malzeme için zeytinyağı, sıvıyağı ve şumumu karıştırın. Elinizi sıvıyağa batırıp, 1 adet hamuru yuvarlayın ve mermer tezgaha alın. Elinizi zeytinyağlı şumumlu karışıma sık sık batırarak 1 adet hamuru incecik açın. Ortasını delin ve elinizi ara ara susam ve çörekotuna batırıp, ortasını içten dışa doğru kıvırıp uçlarını birleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine yerleştirip 2 misli kabarana dek dinlendirin. Susam serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.