Ceviz Hakkında Bilinmeyenler

Her ne kadar tezgahlarda ithal olanlarını bolca görsek de Türkiye tam bir ceviz cenneti. Üstelik en çok yenilen ve sevilen yemişlerin başında geliyor. Çünkü Anadolu’nun neredeyse her yerinde tarımı kolaylıkla yapılıyor. Cevizin tazesi inanılmaz lezzetli ve hafif bir tada, sütlü bir aromaya sahiptir. Bembeyaz ve sulu. Cinsine göre inceciğinden çok sertine uzanan kabuğunu kırarak yemek iyi gelir insana. Neden derseniz, kabuğunu kırmak için harcanan çaba inanılmaz keyiflidir.

Giriş Tarih ve Saati: 22.02.2022 | 10:31 Güncelleme Tarih ve Saati: 22.02.2022 | 10:49

Kıvrımlarıyla adeta beyni andıran bu yemişin içinin faydaları saymakla bitmiyor. Protein, lif ve karbonhidrat kaynağı; Omega-3 zengini, antioksidan oranı yüksekliğinden dolayı başta romatizma olmak üzere depresyon, şeker ve kötü kolesterolü tedavi sürecinde destek sağladığı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Taze ceviz bekletilip kurudukça tadı keskinleşip narin tadı azalmaya başlar. Ancak bir gece boyunca su içinde bekletilirse tadında bir hafifleme, taze tadın esintisini hafifçe hissetmek mümkün.

Cevizi satın alırken özellikle kabuklu olarak satın almakta fayda var. Kabuksuz olarak satın alınacaksa da kaynağı belli, yerli ceviz satın alınmalı. Satın alındıktan sonra da eğer iç ceviz ise yani kabuksuz ise kapağı sıkıca kapalı kavanozda serin bir yerde maksimum 6 ay süreyle saklanabilir. Kabuklu ise bu süre kabuğunun koruyuculuğundan dolayı daha da uzayıp 1 yıl gibi bir zaman olabiliyor. Ancak bu durumda ortamın uygunluğu çok önemli. Kuru, serin ve güneş görmeyen bir yer olmalı.

Ceviz sadece atıştırmalık değil birçok yemekte kullanılan bir yemiş. Başta salatalar olmak üzere mezelerin ve tatlıların vazgeçilmezi. Örneğin, içli köfteyi, Çerkez tavuğunu, taratoru ve biberli ezmeyi cevizsiz hazırlamak mümkün değil! 'Peki ya baklava' dediğinizi duyuyoruz. Evet, cevizli baklaca zarif tadıyla tatlıların en güzellerinden biri. Kabak tatlısı onsuz yavan olur desek pek de abartmış sayılmayız. İncecik güllaç yapraklarının arasına da çok yakışır ceviz. Taze ve kuru incir, kuru kayısıya da çok güzel eşlik eder. İçine eklendiği kekler ise daha kıvamlı ve aromatik olur. Kısacası ceviz başımızı tacı, yemeklerimizin sağlıklı tatlandırıcısı. Kısacası mevsiminde tazesi, diğer zamanlarda ise kurusu ile ceviz vazgeçilmezimiz olmalı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.