Mutlu ve sağlıklı bayramlar geçirmek hepimizin ortak dileği. Her zaman olduğu gibi bayramlarda da şartlar dahilinde uygulayabileceğimiz en sağlıklı beslenme planını doğal bir ortamda oluşturmalıyız.

Bayram için beslenme planı:

✔ Çok çalıştım, güzel bir bayram tatilini hak ettim: Tatilim keyifli ve bol dinlenmeli olsun istiyorum. Tabi bu durumda beslenme ve fazla kilo ile olan ilişkimi rölantide götürmek en doğrusu. Sağlıklı beslenme ve diyet takıntısı, tatilimi gölgelememeli!

✔ Güzel bir bayram kahvaltısı: Tatil deyince aklıma ilk önce sabahları saat kurmadan uyanmak geliyor. Kendim gözlerimi açana kadar istediğim sürece uyumak istiyorum. Ama bayram tatili özel günlerden biri olduğu için, bu sabahı ailece güzel bir bayram kahvaltısı ile geçirmeliyim. Dolayısıyla erken kalkıp, keyifli ve sağlıklı bir kahvaltı hazırlığına girişmeliyim. Bizim kahvaltımızın içecekleri çocuklarımız için ballı süt, büyükler için de eşimin bizden daha erken kalkıp özenle demlediği klasik siyah çayımız oluyor. Yiyeceklerimiz ise; benim özel yaptığım omlet veya menemen şeklinde yumurtamız, peynir çeşitlerimiz, annemin özel yetiştirip kurduğu zeytin, ekmek olarak taze bakkal ekmeği, doğal bal, görümcemin yeğenleri için yaptığı pekmez ve tahin-pekmez karışımı oluyor. Domates, salatalık, maydanoz gibi çiğ sebzeler ise soframızda bol miktarda bulunuyor. Bunlar masaya hem renk katıyor, hem de kahvaltımızın besin değerini güçlendiriyor. Zaten klasik Türk kahvaltısı her zaman favorim olmuştur.

✔ Abur cubur yiyeceklere kontrollü izin veriyorum: İtiraf etmeliyim ki; abur cubur tüketiminde ne yazık ki bazen kontrol benden çıkabiliyor. Her iki yönde de abartıdan kaçınmak gerek! Bayram gelmiş, hiç kaçamak yapmadan olmaz ama işin cılkını da çıkarmamak lazım! Şeker, besin değeri çok düşük, boş enerji kaynağıdır. Bu nedenle basit şeker beslenmemizde ne kadar az yer alırsa, beslenme programlarımız o kadar sağlıklı olur. Bayram gibi özel günlerde şeker, çikolata ve tatlı tüketimi olmalı ancak en sağlıklı çeşitleriyle ve düşük düzeylerde tüketilmeli. Bizim eşimle en çok tükettiğimiz tatlılar; sütlü tatlılar, taze sütten yapılmış dondurmalar, yoğun yağ içermeyen sade çikolatalar ve sade pamuk şekeri oluyor. Çocuklarımıza da bu çerçevede daha rahat davranıyoruz

✔ Öğlen ve akşam sofralarımız çeşitli oluyor: Soframızda; "ana yemek" dediğimiz 1. grup et yemekleri veya etli sebze yemekleri ilk sırada tüketiliyor. 2. grup olan ekmek grubu yiyeceklerin soframızdaki adı; "baba yemek". Baba yemek grubuna giren pilav, makarna, patatesle çocukların arası çok iyi, ama ana yemek baba yemek dengesini bozmaması için her sofrada onları ikna etmek gerekiyor. Haksızlık olmasın diye her yemekten sırayla birer kaşık almaya razı oluyorlar. 3. grup olan yoğurt grubu ise; "çocuk yemek" olarak adlandırılıyor. O konuda da haksızlık olmadan tüketim gerçekleşiyor. "Bebek yemekler", yani zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar da sofradaki ve midemizdeki yerini alıyor. Yemekten sonra taze mevsim meyvesi yiyoruz.

✔ Öğün atlamıyoruz, uzun süre aç kalmıyoruz: Öğün konusu çok önemli ve çoğu zaman yanlış değerlendiriliyor. Ara öğünlerinizi düzgün tükettiğinizde sürekli bir şeyler yiyor pozisyonunda olabiliyorsunuz. Ve bu durum çevreniz tarafından yanlış değerlendirilebiliyor. Sabah-öğlen-akşam dengeli beslenip, ara öğünlerde de küçük atıştırmalar yapmak, bayram süresince de kan şekerinizin dengeli kalmasını sağlar ve daha mutlu bir bayram geçirmenizi etkiler. Bu bayram ara öğünlerde taze meyveler, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, simit-peynir tüketmeyi planlıyorum.

✔ İçeceklere dikkat ediyoruz: İçecek olarak su hep ön plandadır. Ben çok su içen biriyim ve tatilde her su yudumlayışımda bir anne olarak çocuklarımı da zorluyorum. Ayrıca gün içinde ayran ve taze sıkılmış meyve suyu saatimiz oluyor. Biz eşimle çayı seviyoruz, tatillerde fazla kaçırdığımız da olabiliyor. Ama böyle zamanlarda su içimini artırıp, vücudumuzu dengeliyoruz. Her zaman 1-2 fincan güzel yapılmış sade Türk kahvem var, bu tatilde de en büyük keyfim o... Çay-kahve, çocuklar için hiç uygun olmadığından, tüketmemeleri yerinde olur.

✔ Kuruyemişler bizim evde serbest: Zengin omega-3, posa, magnezyum, çinko ve E vitamini içerikleri ile oldukça sağlıklı olan yağlı kuruyemişler, her zaman el altında kolayca ulaşılabilecek şekilde olmalı.