Hayatın koşturmacası içinde bazen çok önemli detayları gözden kaçırabiliyoruz. Mesela arıların yaşam döngümüzdeki önemi… Oysa doğanın mucizevi kurgusu ve bize sunduğu sayısız güzellik içerisinde arılar gerçekten hayati bir role sahip…

Biyolojik çeşitliliğin ve sürekliliğin mimarı olan arılar, 100 milyon yıldır, kutuplar dışında dünyanın her yerinde yaşamını sürdürüyor.

Arı denildiğinde ilk olarak aklımıza bal gelse de arılar aslında o minicik kanatlarıyla dünyamızı yarına taşıyan muhteşem varlıklar!

Ömürleri boyunca bir çay kaşığının ucu kadar bal üretmek uğruna 30 bin çiçek gezip, 240 km uçarken, yüz binlerce polen taşıyarak bitkilerin üremesini ve doğanın sürekliliğini sağlıyorlar.

Çiçekli bitkilerin ve ağaçların yüzde 80'i arıların taşıdığı polenler sayesinde çoğalıyor. Dünyadaki tarımsal üretimin en az üçte biri, arıların tozlaşma işlemini gerçekleştirmesi sayesinde elde ediliyor.

Dünyada gıda üretiminin yüzde 90'ı 82 bitki türünden elde ediliyor. Bu bitki türlerinin yaklaşık yüzde 63'ü bal arıları tarafından tozlanmaya gerek duyuyor. Doğadaki türlerin çeşitliliği ve sürekliliği için böylesine kritik bir rol oynayan arılar, meyve ve tohum üretiminin de temelini oluşturmakta...

Arılar çevrenin korunması ve tarımsal sürdürülebilirlik için çok değerli ve vazgeçilmez varlıklar… Ancak onların yarınımızı koruması için bizim de arıların yarınını korumamız gerekiyor.

İklim değişikliklerine bağlı hava olayları ve çevre kirliliği, tüm canlıların yaşamını olumsuz etkilediği gibi, bal arılarını da tehdit ediyor. Buna bir de kontrolsüz kullanılan tarım ilaçları ve doğalarına uygun olmayan beslenme metotları eklenince, arılar açısından kritik sonuçlar ortaya çıkabiliyor… Düşüncesi bile ürkütücü ancak Albert Einstein'ın uzun yıllar önce söylediği gibi, eğer arılar yeryüzünden kaybolursa en fazla 4 yıl yaşayabiliriz! Çünkü arılar olmazsa tozlaşma olmaz ve bu da bitkiler, hayvanlar, insanlar dahil, tüm canlı türlerinin yok olmasıyla sonuçlanır! İlk bakışta ürkütücü olsa da diğer yandan arıların varlığına ve bu mucizevi akışa şükretmemiz gerek…

Tüm bunları hatırlamama sebep olan bir projeyi de size buradan aktarmış olayım… TEMA Vakfı, Balparmak ve Milli Eğitim Bakanlığı arılar için bir araya gelerek "Arılar Varsa Yarınlar Var" adı altında harika bir proje başlattı. Proje kapsamında ilkokullarda verilecek eğitimlerle, yaşamın çeşitliliğinde büyük bir görev üstlenen arıların yarınlarımız için önemi, ekosisteme katkıları anlatılacak. Bu kapsamda hazırlanan arilarvarsa.org internet sitesini ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim…

Ramazan Bayramı boyunca ve tüm diğer günlerde kurduğunuz sofralarda, doğanın bu küçük mucizelerinin de payı olduğunu hatırlamanız dileğiyle… Ahenk içinde nice mutlu bayramlara…