Hayatın akışı içinde bizleri duygusal ya da fiziksel olarak etkileyen ne çok faktör var, değil mi? Yaşadığımız coğrafyadan iklim koşullarına, siyasi faktörlerden ekonomiye, tükettiğimiz gıdalardan aile fertlerine kontrolümüz dışındaki pek çok etken, yaşamımızda önemli derecede pay sahibi olsa da kişisel seçimlerimizin, hatta minik dokunuşların üzerimizdeki etkisini de yadsıyamayız… Mesela renkler… Farkında olsak da olmasak da renklerin bizi etkisi altına aldığı, bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda… Renk deyince de yine çok geniş bir kavramdan söz ediyorum tabii… Bulunduğumuz mekanların dekorasyonu, aksesuar ya da kıyafet olarak üzerimizde taşıdıklarımız, saçımızın-hatta ojemizin rengi, doğaya bakınca gördüklerimiz ve elbette beslenme…
Geçenlerde Profilo'nun düzenlediği keyifli bir etkinlikte tanıştığımız Renk ve Enerji Uzmanı Aydan Öztürkatalay'ı dinleyince, unuttuğum bazı bilgileri hatırlarken, bazıları da oldukça ilginç geldi… Aslen kimya mühendisi olan Aydan Hanım, rengin sadece giyim ya da dekorasyon unsuru olarak görülmemesi gerektiğini, renk enerjisinin üzerimizde çok güçlü etkileri olduğunu söylüyor. Ben şimdi onun aktardığı bilgileri burada paylaşayım, siz de kendinize yakın hissettiğiniz, kalbinize-aklınıza yatanları alıp uygulamaya çalışın bakalım, olumlu etkilerini görecek misiniz?
• Az tüketmek istediğiniz yemekleri, zıt renkli tabaklarda servis yapın. Örneğin pilavı kırmızı renkli tabakta, yeşil sebzeleri ise yeşil tabaklarda yiyin. Renk, beyindeki tokluk hissini etkiler. İlk önce gözünüz doyar.
• Çivit mavi; lenf ve salgı bezleri üzerinde etkilidir, beynin sağ ve sol lobunu dengeler, iştahı kapatır. Az yemek istiyorsanız, yemeklerinizi çivit mavi tabaklarda servis yapın. Tabak dışında masa örtüsü, Amerikan servis gibi dekoratif unsurları da çivit mavi seçerseniz iştah kesmede işe yarayacaktır. Pembe ve eflatun ise iştahı azaltan renklerdir.
• Mavi; sakinlik verir, yüksek tansiyonun düşürülmesinde faydalıdır.
• Turuncu; Canlılık, cesaret ve neşe verir. Sindirim sistemini çalıştırır, metabolizmayı hızlandırıcı etkilere sahiptir. Bağırsak problemi yaşıyorsanız, tuvaletinizde turuncu renkli obje bulundurun.
• Sarı; mide, bağırsak, pankreas, karaciğer ve böbrekler üzerinde, zihinsel faaliyetlerde etkilidir. Sarı renkten uzak kalırsanız diyabet hassasiyeti ya da safra kesesi taşı problemi oluşabilir.
• Yeşil; denge ve huzuru sağlar, kolesterolü dengeler, kalp ve akciğer üzerinde etkilidir. 12 dakika yeşile bakmak konsantrasyonu artırır.
• Beyaz; serotonin salgılatır. Uzun saatler uyuyan yapınız varsa, yatak odanızı beyaza boyatın. Cep telefonunun mavi ışığı melatonini baskılar, yatak odanızda cep telefonu bulundurmayın.
• Eflatun; fiziksel ve ruhsal dünyanızda denge sağlar. Uyku probleminiz varsa yatak odanızı eflatun, magenta, pembe veya lilaya boyatın. Asla yeşil, beyaz ya da mavi kullanmayın. Mavi ve yeşil idrara çıkmayı tetikler, uyku bölünür.
• Yararlı olmayan, az tüketmek istediğiniz içecekleri kırmızı bardaklarda için.
• Ispanak gibi yeşil, havuç gibi turuncu fitokimyasallar karotenoid içerir. Ve bu gıdalar umut aşılar, hayata daha pozitif bakmaya yardımcı olur.