Ülkemizdeki yetişen patlıcan türleri:
İstanbul Kemer patlıcanı: İnce, uzun, parlak ve siyahımsı mor renktedir.
İzmir Halkapınar patlıcanı: Orta boy, koyu mor, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür.
Bostan patlıcanı: İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renklidir. Bursa'da "tophane" İzmir'de "topan" patlıcanı olarak da adlandırılır. Ayrıca son dönemde ülkemizde beyaz ya da mor renkli minyatür patlıcanlar da üretilmeye başlanmıştır.
Satın alırken:
Patlıcan satın alırken parlak renkli ve yumuşak olanları tercih edilmelidir. Buzdolabının sebzeliğinde 3 gün süreyle saklanabilir.
Pişirirken:
Patlıcanın acı suyunu almak için pişirmeden önce 15 dakika kadar tuzlu suda bekletebilir ya da üzerine tuz serperek, bekletip yıkadıktan sonra kullanabilirsiniz. Patlıcan közlemek isterseniz, alüminyum folyoya sarıp fırında ya da ocak üzerinde közleyebilirsiniz.
Patlıcanın sağlığa faydaları:
Yüksek oranda lif içeren patlıcan bu özelliği ile hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Sinirleri yatıştırır, tansiyonu düşürür. Pankreas, böbrek ve karaciğeri kuvvetlendirir. Vücuttaki fazla suyu atmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalp çarpıntısını giderir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
100 gram taze patlıcanda:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 24 Protein 1.1 gram Karbonhidrat 5.5 gram Kolesterol 0 Yağ 2 gram Lif 1 gram
MİNERALLER
Fosfor 37 mgr Kalsiyum 15 mgr Demir 1 mgr Sodyum 1 mgr Potasyum 15 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 30 B1 vitamini