Karnabaharlı tarifler için tıklayın!
Turpgiller ailesinden anavatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, lahanadan türetilmiş bir bitkidir. "karnabit" ve "karnıbahar" olarak da adlandırılır. Yenen kısmı henüz açmamış çiçekleri olan karnabahar, A, C, B1 ve B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir yönünden zengindir. Daha çok beyaz çiçekli olarak tanıdığımız karnabaharın, pembe, mor ve sarı çiçekli çeşitleri de vardır.
Karnabahar satın alırken:
Karnabahar seçerken sıkı çiçekli ve parlak beyaz renkli olanları tercih edin. Çiçekleri açılmaya başlamış, gevşekmiş ve sararmış karnabaharlar taze değildir.
Karnabahar pişirirken:
Karnabaharı haşlayarak kullanacaksanız, pişme süresini kolay dağılan bir sebze olduğunu göz önüne alarak ayarlayın. Karnabaharı bütün olarak haşlayacaksanız önce yapraklarını temizleyin, daha sonra sap kısmına bıçakla derin bir + çizip tencereye yerleştirin. Tuz karnabaharın lezzetini ortaya çıkardığından haşlama suyuna mutlaka tuz ilave edin. Karnabaharı buharda pişirirseniz, hem besin değerleri kaybolmaz hem de dağılmaz.
Karnabaharın sağlığa faydaları:
Turpgiller familyasından olan karnabahar, bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserine karşı etkilidir. Demir yönünden zengin bir sebze olduğundan kansızlığı önler. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Şeker hastalığı ve romatizmaya iyi gelir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder, kabızlığı giderir. İdrar söktürür. Zengin bir potasyum kaynağı olan karnabahar bu özelliği ile yüksek tansiyonu düşürür ve belli düzeyde tutar. Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasına yardım eder. Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.
100 gram karnabaharda:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 27 Protein 2.7 gram Karbonhidrat 5.2 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1 gram
MİNERALLER
Fosfor 56 mgr Kalsiyum 21 mgr Demir 0.7 mgr Potasyum 295 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 60 B1 vitamini 0.09 mgr B2 vitamini 0.08 mgr B3 vitamini 0.6 mgr C vitamini 55 mgr