Baklagiller ailesinden olan fasulye, anayurdu Amerika Kıtası'ndan Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılmış.
Mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerinden fasulye bugün birçok ülkenin mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Birçok türü bulunan fasulyenin ülkemizde yetiştirilen türleri, sırık fasulyeleri ve bodur fasulyeler olarak iki ana gruba ayrılır. Sırık fasulyelerinin; "çalı", "ayşekadın", "şeker" ve "barbunya" türleri, bodur fasulyelerin; "yer" ve "ferasetsiz" adı verilen türleri vardır. Fasulye, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak saklamaya uygun bir sebzedir.

Satın alıp saklarken…
Fasulyenizin iyi pişmesi için aynı boydaki fasulyeleri seçmeye dikkat edin. Fasulye seçerken, parlak yeşil renkte ve yumuşak kabuklu olanlarını alın. Ayrıca fasulyeyi kırarak kılçığı varsa kontrol edin. Taze fasulyeyi buzdolabında 2-3 saklayabilirsiniz.

Fasulyenin sağlığa faydaları:
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür. Zengin lif içeriği ile kalın bağırsak ve hemoroit sorunu çekenler için faydalıdır. İçeriğindeki potasyum miktarının fazlalığı ile yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir. Ensülin ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker hastalarına yardımcı olur. Yüksek oranlı antioksidan içeriği ile kansere yakalanma riskini azaltır.

100 gram taze fasulyede:

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25-103 Protein 1.6-8.4 gram Karbonhidrat 5.4 gram Kolesterol 0 Yağ 0.2 gram Lif 1-6.7 gram

MİNERALLER
Fosfor 37 mgr Kalsiyum 37-50mgr Demir 0.6-2.5 mgr Sodyum 4 mgr Potasyum 151-420 mgr Çinko 1 mgr

VİTAMİNLER
A vitamini 540 IU B1 vitamini 0.07 mgr B2 vitamini 0.9 mgr B3 vitamini 0.5 mgr C vitamini 12 mgr Folik asit 42 mcgr