Bedenini saran zırhıyla küçük ama muhteşem bir yapıya sahiptir. Sürü halinde dolaştıklarından, yakalanmaları çok kolaydır. Özellikle güveci ve salatası sevilen karides, tuzlu ve sıcak denizlerde yaşar. Üretimi zahmetli ve masraflı olduğu için diğer deniz ürünlerinden pahalıdır.

Ülkemizde en çok tüketilen karides çeşitleri, jumbo ve çalı karidestir. Birkaç türü bulunan bu deniz ürününün "Çalı karides" olarak adlandırılan çeşidi tatlı sularda, "Jumbo karides" ise büyük denizlerde yaşar.

PÜF NOKTALARI

-Karidesleri öğünlük miktarlarda kaplara böldükten sonra, dondurarak saklayabilirsiniz.

-Donmuş karideslerin çözülünce diri görünmesi için, önce buzdolabının alt gözünde +5 derecede 2-3 saat kadar bekletilmesi gerekir.

-Karideslerin haşlama süresi kısa olmalıdır. Küçük karidesler 5-6 dakika, jumbo karidesler 10-12 dakika haşlanmalıdır. Daha fazla haşlanan karidesler diriliğini kaybeder.

Karidesli farklı tariflerden seçmeler:

http://sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/03/03/karidesli_gnocchi

http://sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/08/02/kadayif_ile_sarilmis_karides

http://sofra.com.tr/Tarif/Salatalar/2010/08/02/karides_ve_enginar_kalpli_salata

http://sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/06/22/soslu_karides

http://sofra.com.tr/Tarif/Salatalar/2010/02/23/karidesli_patlicinli_salata