Karadeniz'in hamsiden sonra en ünlü balığı olan kalkanın lezzetli zamanları Şubat-Mayıs ayları arasındadır. Beyaz etli bir balık olmasından dolayı tavası, buğulaması, ızgarası ve kağıt kebabı güzel olur.
Bedeni üst tarafından yassı olan kalkan, Karadeniz'in Anadolu ve Trakya kıyılarının kumluk bölgelerinde yaşar. Kalkan bir Karadeniz balığıdır. Ege ve Akdeniz'de nadir bulunur. Çanakkale ve İstanbul Boğazları'nda da az miktarda görülür. Üstten bakıldığında daire biçiminde ve biraz bombeli bir vücut yapısına sahip olan kalkan balığının alt kısmı düzdür. Kuyruk yüzgeci dümen biçiminde olduğundan balığın kolay yüzmesini sağlar. Devamlı kumda yattığı için alt tarafındaki pullar nasır gibi serttir. Derisi kalın ve çok kaygandır.
-Tavası, ızgarası, kağıt kebabı, buğulaması ve şişi son derece güzel olur.