Uzunca, ovalimsi bir yapıya sahiptir. "Kafadanbacaklı" olarak adlandırılır. Karadeniz dışında, Türkiye çevresindeki denizlerde de bulunur. Kalamarın en çok tavası, ızgarası ve haşlaması yapılır. Bütün olarak dolması yapılabileceği gibi, genelde halka dilimlenerek kullanılır. Kalamarın daha yumuşak olması için pişirmeden önce bir saat kadar bire veya sodanın içinde bekletebilirsiniz.

PÜF NOKTALARI

-Kalamar, çok çabuk yanan ve sertleşen bir üründür. Bu nedenle pişirme süresine çok dikkat edilmelidir.

-Tavada yapıyorsanız kısık ateşte pişirmelisiniz. Aksi taktirde kızgın tavada kalamar siyahlaşır ve lezzetini kaybeder.

-Piştikten sonra da hemen tüketilmelidir.

-Kalamarın daha yumuşak olması için, pişirmeden önce en az 2-3 saat bira veya sodanın içinde bekletebilirsiniz.