Uzunluğu ortalama 12 cm, en çok 18-20 cm olan hamsinin gövdesi iğne biçiminde, üst çenesi alt çenesinden daha uzun, gözleri iri, ağzı geniş, dişleri kadifemsi, çok yumuşak, pulları iri ve parlaktır.

Karadeniz Mutfağı'nın temel gıdası olan hamsi, Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda, Akdeniz, Marmara ve özellikle Karadeniz ile Azak Denizi'nde çok geniş sürüler halinde yaşar. Türkiye'de avlanan tüm deniz balıklarının yarısından çoğunu hamsi oluşturur.
Karadeniz'de yaşayan hamsiler genellikle "Azak" ve "Karadeniz hamsisi" olarak ikiye ayrılır. Marmara hamsisi ise, yalnız Marmara'da çıkan, daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türüdür.

Siyah etli bir balık olmasına rağmen buğulamaya oldukça uygundur.
Kış aylarında yakalanan hamsinin tuzlanıp saklanmasına "ançavi" denir. Hamsinin ızgara, tava, fırın, kağıt kebabı, buğulama, pilaki, yahni yemekleri yanında tatlısı bile yapılır.

Nelere dikkat etmeli?
Hamsi ayıklarken, bıçak kullanmayın. Kafasını elle arkadan öne koparıp, kılçıklarını, karın boyunca parmağınız yardımıyla oluşturduğunuz yırtıktan çıkarın.
Kızartmasını yaparken yağın kızgın olması gerekir. Yağı soğutmamak için balıkları tavaya azar azar koyun.
Fırında pişirirken kurumaması için, üzerine hafifçe sıvıyağ gezdirin. sHamsinin daha gevrek olmasını istiyorsanız mısır ununa bulayarak kızartın.
Hamsi tuzlamayı, servis yapmadan önce yıkamanız gerekir. 2 saat elma sirkesinde beklettikten sonra üzerine zeytinyağı ve limon gezdirip yiyebilirsiniz.


Hamsili tariflerden seçmeler için tıklayınız :

http://www.sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/07/26/hamsi_guvec

http://www.sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/07/26/hamsili_sarma


http://www.sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/06/23/ispanyol_soslu_hamsi

http://www.sofra.com.tr/Tarif/DenizUrunleri/2010/07/15/hamsi_papatya

http://www.sofra.com.tr/Tarif/Ekmekler/2010/06/23/hamsili_ekmek